sâmbătă, aprilie 9, 2022

Cercetare fructuoasă la Cluj Napoca. Omega 3 din noi surse vegetale

Cluj: O echipă de cercetători de la USAMV încearcă să obțină Omega-3 din noi surse vegetale.

Extragerea substanței Omega-3 printr-un procedeu care folosește o microalgă din Oceanul Pacific, dar și glicerolul crud, care rezultă în urma procesării biodiselului, și care ar putea să le ofere vegetarienilor, dar și celor care vor să limiteze consumul de pește, o sursă alternativă din acest acid gras esențial, reprezintă obiectul unui proiect derulat de o echipă cercetători din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Coordonatorul echipei, doctorul Dan Vodnar, a explicat joi, presei, în cadrul unui eveniment de prezentare a proiectului, că Omega-3 se extrage, în prezent, din câteva surse vegetale, cum ar fi diverse semințe și nuci, dar aportul nu este foarte mare.

„Vegetarienii iau puțin Omega 3 din sursele vegetale— nuci, semințe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obține din carnea de pește, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni astfel încât obținem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.

Echipă a lucrat până în prezent și pe o substanță numită glicerol crud, ca sursă de obținere a unor substanțe nutritive, inclusiv Omega-3.

„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluții fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, și anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanțe cu efecte benefice asupra sănătății noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi grași esențiali — Omega 3”, a mai spus Vodnar.

În ceea ce privește obținerea acidului gras Omega-3 prin noile procedee, acestea presupun o fermentație a glicerolului crud și a microalgăi, care poate dura până la 7 zile. La final, biomasa se separă și este purificată, obținându-se astfel Omega-3.

„Adăugarea de Omega-3 în alimentație ajută creierul uman și, de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluție cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.

Potrivit nutriționistul Mona Suharoschi, care face parte de echipă, Omega-3 este o substanță esențială pentru organismul uman, cu efecte în dezvoltarea neuronală, în scăderea colesterolului. Lipsa sa din organism este asociată cu afecțiuni cardiovasculare, boala Alzheimer, sau diferite tipuri de cancere și boli inflamatorii.

Lucrările echipei de la USAMV se derulează în cadrul unui proiect de cercetare care beneficiază de o finanțare europeană de 1,5 milioane de euro și care va fi finalizat în anul 2020. Agerpres si http://www.ancaignat.ro/un-om-printre-oameni-dan-vodnar.html

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca