sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cercetare fructuoasă la Cluj Napoca. Omega 3 din noi surse vegetale

Cluj: O echipă de cercetători de la USAMV încearcă să obțină Omega-3 din noi surse vegetale.

Extragerea substanței Omega-3 printr-un procedeu care folosește o microalgă din Oceanul Pacific, dar și glicerolul crud, care rezultă în urma procesării biodiselului, și care ar putea să le ofere vegetarienilor, dar și celor care vor să limiteze consumul de pește, o sursă alternativă din acest acid gras esențial, reprezintă obiectul unui proiect derulat de o echipă cercetători din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Coordonatorul echipei, doctorul Dan Vodnar, a explicat joi, presei, în cadrul unui eveniment de prezentare a proiectului, că Omega-3 se extrage, în prezent, din câteva surse vegetale, cum ar fi diverse semințe și nuci, dar aportul nu este foarte mare.

„Vegetarienii iau puțin Omega 3 din sursele vegetale— nuci, semințe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obține din carnea de pește, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni astfel încât obținem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.

Echipă a lucrat până în prezent și pe o substanță numită glicerol crud, ca sursă de obținere a unor substanțe nutritive, inclusiv Omega-3.

„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluții fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, și anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanțe cu efecte benefice asupra sănătății noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi grași esențiali — Omega 3”, a mai spus Vodnar.

În ceea ce privește obținerea acidului gras Omega-3 prin noile procedee, acestea presupun o fermentație a glicerolului crud și a microalgăi, care poate dura până la 7 zile. La final, biomasa se separă și este purificată, obținându-se astfel Omega-3.

„Adăugarea de Omega-3 în alimentație ajută creierul uman și, de asemenea, joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluție cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.

Potrivit nutriționistul Mona Suharoschi, care face parte de echipă, Omega-3 este o substanță esențială pentru organismul uman, cu efecte în dezvoltarea neuronală, în scăderea colesterolului. Lipsa sa din organism este asociată cu afecțiuni cardiovasculare, boala Alzheimer, sau diferite tipuri de cancere și boli inflamatorii.

Lucrările echipei de la USAMV se derulează în cadrul unui proiect de cercetare care beneficiază de o finanțare europeană de 1,5 milioane de euro și care va fi finalizat în anul 2020. Agerpres si http://www.ancaignat.ro/un-om-printre-oameni-dan-vodnar.html

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.