„Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bomches” va fi vernisată miercuri, la ora 18,00, la Muzeul Naţional Cotroceni, în Spaţiile medievale.
„Expoziţia temporară dedicată lui Bomches – artist român, originar din Braşov – se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Naţional Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând în acest mod arta românească din ţară şi din străinătate”
Friedrich Ritter Bomches von Boor s-a născut la Braşov în 1916 şi s-a stins din viaţă la Wiehl, în Germania, destinul său personal fiind reprezentativ pentru frământările dramatice din Europa ultimului secol, se precizează în comunicat.
S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch.
În 1941 a fost trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, a fost deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia. Aceşti zece ani de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.În 1950 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani a făcut parte din conducerea filialei UAP din Braşov.A participat la expoziţii în ţară şi străinătate şi a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural cl. IV”.
În 1978 s-a stabilit definitiv în Germania. A schiţat portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.
„Friedrich von Bomches a lăsat în urmă mii de lucrări, fiind de o productivitate inimaginabilă. O parte dintre aceste lucrări, desene şi picturi, le vom regăsi în expoziţia deschisă publicului în perioada 15 martie – 1 aprilie 2018”, indică Muzeul Naţional Cotroceni.