joi, aprilie 18, 2024

Musulmanii din România serbează începutul lunii sfinte Ramadan:”Anul acesta, ne vom ruga doar acasă.”

Membrii comunităţii musulmane din România marchează, azi, 24 aprilie, prima zi de post a lunii sfinte Ramazan. Credincioși, timp de 30 de zile, se abțin de la orice fel de mâncare, băutură şi activitate sexuală din zori de zi până la apusul soarelui.

Luna Ramazan este considerată luna pocăinţei şi a sacrificiului, în care se celebrează timpul în care profetul Muhammed a primit revelaţia sfântului Coran, în a 27-a noapte din Luna Ramazan, în peştera Hira, din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie care a durat 23 de ani, ne explică Arif Aysel, membru comisiei de învățământ a Uniunii Democrate Turce din România.

Mai mult de atât, Ramazan reprezintă luna smereniei şi a compasiunii faţă de cei aflaţi în suferinţă şi în dificultate. Prin post, musulmanul inţelege greutatea prin care trece acel om sărac care nu are o fărâmă de pâine şi un strop de apă.

Postul, liant între credicinoși

În această perioadă, musulmanii obișnuiesc să țină post negru și să efectueze cele cinci rugăciuni zilnice, urmate de cină — Iftar, pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuții sau pelerinii. 

De asemenea, masa rituală de dinaintea zorilor — Sahur, este luată în familie. Această relaţionare duce la o apropiere şi înţelegere mai bună a credincioşilor. 

“În această perioadă dificilă, în care COVID-19 reprezintă o ameninţare pentru viaţa oamenilor, credinciosul musulman se va supune legilor ţării şi va sta în casă, evitând relaţionarea şi întâlnirile care de altfel, se obişnuia să le facă. Se va ruga şi va dori ca lucrurile să revină la normal.” a declarat Arif Aysel, pentru reporterii Zaman România.

Postul este urmat de 3 zile de Bayram 

La sfârşitul postului se serbează Ramazan Bayram, care va fi, anul acesta, pe data de 24 mai 2020 şi durează 3 zile. Dar, inainte de venirea Bayramului este Noaptea de Kadir/ Kadir Gecesi, care este cea mai sfântă noapte a anului, când Coranul i-a fost relevant profetului.

Conform tradiției, musulmani mearg la bătrâni şi la cei mari din famiiliile lor cu diferite cadouri care să arate preţuirea şi iubirea pe care o au faţă de ei. Copiii se îmbracă în haine noi şi se obişnuieşte să se meargă la colind sărutând mâna celor mai mari de un an decât ei în semn de respect faţă de vârsta pe care o au şi spunând “BAYRAM MÜBAREK OLSUN”, în schimbul urării le sunt oferite dulciuri şi bani. 

De asemenea, se merge la cimitir pentru a transmite urarea şi celor care nu se mai află lângă noi, se dau pomeni şi se ajută familiile nevoiaşe.

“Anul acesta ne vom bucura, din păcate, doar cu cei din casa noastră, nu vom avea cum să plecăm în vizită, dar ne vom suna şi vom vorbi telefonic cu cei dragi. Ne vom ruga pentru cei pe care nu îi mai avem şi vom sărbători cât se poate de discret mulţumind Preaputernicului Allah pentru tot. Vă transmit de pe acum, BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!” a spus profesoara Arif Aysel, către musulmani din România.

Covid19: Muftiul României îi încurajează pe credincioși

Murrat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România.

Şeful Cultului Musulman din România, Murrat Iusuf, a transmis printr-un comunicat de presă urări de încurajarea a musulmanilor care postesc și se roagă, și i-a îndemnat să rămână în intimitatea caselor, în această perioadă.

“Fie ca rugile să ne fie ascultate, iar căindu-ne pacatele să ne fie iertate! Fie ca aceste zile de grea încercare pentru întreaga omenire, când pentru binele tuturor a trebuit să ne îndepartam fizic unul de celălalt, să ne unească spiritual prin rugaciune.

Dat fiind contextul actual, pentru a ne proteja pe noi şi pe semenii noştri, anul acesta, ne vom ruga doar acasă, iar cina de iftar o vom servi cu membrii familiei cu care locuim. Nu va fi uşor, dar trebuie să stăm departe unul de altul acum, pentru ca pe viitor să putem fi împreuna, mult mai aproape !Fie ca Luna Sfântă Ramazan să fie binecuvântată!” a îndemnat Murrat Iusuf.

Mesajele oficialilor români

Președintelui României, Klaus Iohannis, printr-un comunicat pe site-ul oficial al prezidenței, a mulțumit comunității musulmane pentru efortul de colaborare în perioada pandemiei. 

“La începutul lunii postului Ramadan, perioadă a rugăciunii și meditației, le transmit cetățenilor români de etnie turcă și tătară urări de sănătate și împlinire spirituală. În acest an, credința și speranța izvorâte din litera Coranului trebuie să vă fie sprijin pentru a depăși situația grea pe care o traversăm și pentru a respecta măsurile instituite prin starea de urgență. Apreciez modul în care credincioșii cultului musulman din România participă la efortul nostru comun de a combate efectele epidemiei, spre binele lor, al apropiaților lor și al tuturor semenilor noștri. Fie ca luna postului Ramadan să vă lumineze sufletele și inimile cu iubire și grijă pentru cei în nevoie. Ramadan Karim!” se arată în comunicat.

De asemenea, premierul, Ludovic Orban a transmis urări musulmanilor cu ocazia începerii lunii postului Ramadan.

” Semnificația și binecuvântarea Lunii Sfinte a Ramadan sunt cu atât mai puternice în această perioadă tumultoasă, în care indiferent de convingerile religioase redescoperim cu toții noi valențe ale solidarității umane și comunitare și regăsim bucuria încrederii în înțelegerea și ajutorarea aproapelui. Modul în care ne-am unit cu toții forțele pentru a respecta măsurile de protecție și a limita consecințele răspândirii coronavirusului ne dă tuturor încredere că vom depăși cu bine această încercare. Fie ca acest Ramadan să aducă tuturor credincioșilor cultului musulman sănătate, pace și bucurie!”, a susținut Ludovic Orban.

Echipa Zaman România urează musulmanilor din întreaga lume ca luna sfântă Ramazan să fie plină de liniște, armonie și sănătate alături de cei dragi!

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.