luni, martie 8, 2021

Musulmanii din România serbează începutul lunii sfinte Ramadan:”Anul acesta, ne vom ruga doar acasă.”

Membrii comunităţii musulmane din România marchează, azi, 24 aprilie, prima zi de post a lunii sfinte Ramazan. Credincioși, timp de 30 de zile, se abțin de la orice fel de mâncare, băutură şi activitate sexuală din zori de zi până la apusul soarelui.

Luna Ramazan este considerată luna pocăinţei şi a sacrificiului, în care se celebrează timpul în care profetul Muhammed a primit revelaţia sfântului Coran, în a 27-a noapte din Luna Ramazan, în peştera Hira, din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie care a durat 23 de ani, ne explică Arif Aysel, membru comisiei de învățământ a Uniunii Democrate Turce din România.

Mai mult de atât, Ramazan reprezintă luna smereniei şi a compasiunii faţă de cei aflaţi în suferinţă şi în dificultate. Prin post, musulmanul inţelege greutatea prin care trece acel om sărac care nu are o fărâmă de pâine şi un strop de apă.

Postul, liant între credicinoși

În această perioadă, musulmanii obișnuiesc să țină post negru și să efectueze cele cinci rugăciuni zilnice, urmate de cină — Iftar, pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuții sau pelerinii. 

De asemenea, masa rituală de dinaintea zorilor — Sahur, este luată în familie. Această relaţionare duce la o apropiere şi înţelegere mai bună a credincioşilor. 

“În această perioadă dificilă, în care COVID-19 reprezintă o ameninţare pentru viaţa oamenilor, credinciosul musulman se va supune legilor ţării şi va sta în casă, evitând relaţionarea şi întâlnirile care de altfel, se obişnuia să le facă. Se va ruga şi va dori ca lucrurile să revină la normal.” a declarat Arif Aysel, pentru reporterii Zaman România.

Postul este urmat de 3 zile de Bayram 

La sfârşitul postului se serbează Ramazan Bayram, care va fi, anul acesta, pe data de 24 mai 2020 şi durează 3 zile. Dar, inainte de venirea Bayramului este Noaptea de Kadir/ Kadir Gecesi, care este cea mai sfântă noapte a anului, când Coranul i-a fost relevant profetului.

Conform tradiției, musulmani mearg la bătrâni şi la cei mari din famiiliile lor cu diferite cadouri care să arate preţuirea şi iubirea pe care o au faţă de ei. Copiii se îmbracă în haine noi şi se obişnuieşte să se meargă la colind sărutând mâna celor mai mari de un an decât ei în semn de respect faţă de vârsta pe care o au şi spunând “BAYRAM MÜBAREK OLSUN”, în schimbul urării le sunt oferite dulciuri şi bani. 

De asemenea, se merge la cimitir pentru a transmite urarea şi celor care nu se mai află lângă noi, se dau pomeni şi se ajută familiile nevoiaşe.

“Anul acesta ne vom bucura, din păcate, doar cu cei din casa noastră, nu vom avea cum să plecăm în vizită, dar ne vom suna şi vom vorbi telefonic cu cei dragi. Ne vom ruga pentru cei pe care nu îi mai avem şi vom sărbători cât se poate de discret mulţumind Preaputernicului Allah pentru tot. Vă transmit de pe acum, BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!” a spus profesoara Arif Aysel, către musulmani din România.

Covid19: Muftiul României îi încurajează pe credincioși

Murrat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România.

Şeful Cultului Musulman din România, Murrat Iusuf, a transmis printr-un comunicat de presă urări de încurajarea a musulmanilor care postesc și se roagă, și i-a îndemnat să rămână în intimitatea caselor, în această perioadă.

“Fie ca rugile să ne fie ascultate, iar căindu-ne pacatele să ne fie iertate! Fie ca aceste zile de grea încercare pentru întreaga omenire, când pentru binele tuturor a trebuit să ne îndepartam fizic unul de celălalt, să ne unească spiritual prin rugaciune.

Dat fiind contextul actual, pentru a ne proteja pe noi şi pe semenii noştri, anul acesta, ne vom ruga doar acasă, iar cina de iftar o vom servi cu membrii familiei cu care locuim. Nu va fi uşor, dar trebuie să stăm departe unul de altul acum, pentru ca pe viitor să putem fi împreuna, mult mai aproape !Fie ca Luna Sfântă Ramazan să fie binecuvântată!” a îndemnat Murrat Iusuf.

Mesajele oficialilor români

Președintelui României, Klaus Iohannis, printr-un comunicat pe site-ul oficial al prezidenței, a mulțumit comunității musulmane pentru efortul de colaborare în perioada pandemiei. 

“La începutul lunii postului Ramadan, perioadă a rugăciunii și meditației, le transmit cetățenilor români de etnie turcă și tătară urări de sănătate și împlinire spirituală. În acest an, credința și speranța izvorâte din litera Coranului trebuie să vă fie sprijin pentru a depăși situația grea pe care o traversăm și pentru a respecta măsurile instituite prin starea de urgență. Apreciez modul în care credincioșii cultului musulman din România participă la efortul nostru comun de a combate efectele epidemiei, spre binele lor, al apropiaților lor și al tuturor semenilor noștri. Fie ca luna postului Ramadan să vă lumineze sufletele și inimile cu iubire și grijă pentru cei în nevoie. Ramadan Karim!” se arată în comunicat.

De asemenea, premierul, Ludovic Orban a transmis urări musulmanilor cu ocazia începerii lunii postului Ramadan.

” Semnificația și binecuvântarea Lunii Sfinte a Ramadan sunt cu atât mai puternice în această perioadă tumultoasă, în care indiferent de convingerile religioase redescoperim cu toții noi valențe ale solidarității umane și comunitare și regăsim bucuria încrederii în înțelegerea și ajutorarea aproapelui. Modul în care ne-am unit cu toții forțele pentru a respecta măsurile de protecție și a limita consecințele răspândirii coronavirusului ne dă tuturor încredere că vom depăși cu bine această încercare. Fie ca acest Ramadan să aducă tuturor credincioșilor cultului musulman sănătate, pace și bucurie!”, a susținut Ludovic Orban.

Echipa Zaman România urează musulmanilor din întreaga lume ca luna sfântă Ramazan să fie plină de liniște, armonie și sănătate alături de cei dragi!

SUA scrisoare către Erdogan pentru a opri încălcarea drepturilor omului

160 de membri ai Camerei Reprezentanților SUA au semnat o scrisoare bipartinică trimisă secretarului de stat, Antony Blinken, prin care cerea administrației președintelui Joe Biden să abordeze probleme „tulburătoare” ale drepturilor omului, în momentul prefigurării politicilor pentru relațiile cu Turcia, conform Reuters.

Povestea femeilor din taberele de reeducare din China: „Scopul lor este de a-i distruge pe toți”

Femeile din taberele de reeducare pentru uiguri din China au fost violate în mod sistematic, abuzate sexual și torturate, conform noilor relatări ale deținutelor, citează BBC.

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile

România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

Tragedie:O bătrână se luptă cu guvernul pentru propriul apartament:” Plătești 45.000 de lire sau ești evacuată din clădire”

O bătrână în vârstă de 81 de ani, din provincia vestică Izmir, se luptă cu guvernul turc pentru propriul apartament, relatează presa turcească.

Studiile din Turcia: Vaccinul Sinovac are o eficacitate de 83, 5 %

Cercetătorii turci au declarat, pe 3 martie, că vaccinul COVID-19 dezvoltat de Sinovac Biotech în China are o eficacitate de 83,5% pe baza rezultatelor finale ale studiilor de fază III, în scădere față de 91,25%, în decembrie

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta.

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

Nouă delicatesă din Turcia: “Toți care gustă, mai vor o porție”

Un restaurant din provincia Tokat, de la malul Mării Negre, servește un tip neobișnuit și nou de döner kebab, făcut cu somon