luni, decembrie 4, 2023

Musulmanii din România serbează începutul lunii sfinte Ramadan:”Anul acesta, ne vom ruga doar acasă.”

Membrii comunităţii musulmane din România marchează, azi, 24 aprilie, prima zi de post a lunii sfinte Ramazan. Credincioși, timp de 30 de zile, se abțin de la orice fel de mâncare, băutură şi activitate sexuală din zori de zi până la apusul soarelui.

Luna Ramazan este considerată luna pocăinţei şi a sacrificiului, în care se celebrează timpul în care profetul Muhammed a primit revelaţia sfântului Coran, în a 27-a noapte din Luna Ramazan, în peştera Hira, din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie care a durat 23 de ani, ne explică Arif Aysel, membru comisiei de învățământ a Uniunii Democrate Turce din România.

Mai mult de atât, Ramazan reprezintă luna smereniei şi a compasiunii faţă de cei aflaţi în suferinţă şi în dificultate. Prin post, musulmanul inţelege greutatea prin care trece acel om sărac care nu are o fărâmă de pâine şi un strop de apă.

Postul, liant între credicinoși

În această perioadă, musulmanii obișnuiesc să țină post negru și să efectueze cele cinci rugăciuni zilnice, urmate de cină — Iftar, pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuții sau pelerinii. 

De asemenea, masa rituală de dinaintea zorilor — Sahur, este luată în familie. Această relaţionare duce la o apropiere şi înţelegere mai bună a credincioşilor. 

“În această perioadă dificilă, în care COVID-19 reprezintă o ameninţare pentru viaţa oamenilor, credinciosul musulman se va supune legilor ţării şi va sta în casă, evitând relaţionarea şi întâlnirile care de altfel, se obişnuia să le facă. Se va ruga şi va dori ca lucrurile să revină la normal.” a declarat Arif Aysel, pentru reporterii Zaman România.

Postul este urmat de 3 zile de Bayram 

La sfârşitul postului se serbează Ramazan Bayram, care va fi, anul acesta, pe data de 24 mai 2020 şi durează 3 zile. Dar, inainte de venirea Bayramului este Noaptea de Kadir/ Kadir Gecesi, care este cea mai sfântă noapte a anului, când Coranul i-a fost relevant profetului.

Conform tradiției, musulmani mearg la bătrâni şi la cei mari din famiiliile lor cu diferite cadouri care să arate preţuirea şi iubirea pe care o au faţă de ei. Copiii se îmbracă în haine noi şi se obişnuieşte să se meargă la colind sărutând mâna celor mai mari de un an decât ei în semn de respect faţă de vârsta pe care o au şi spunând “BAYRAM MÜBAREK OLSUN”, în schimbul urării le sunt oferite dulciuri şi bani. 

De asemenea, se merge la cimitir pentru a transmite urarea şi celor care nu se mai află lângă noi, se dau pomeni şi se ajută familiile nevoiaşe.

“Anul acesta ne vom bucura, din păcate, doar cu cei din casa noastră, nu vom avea cum să plecăm în vizită, dar ne vom suna şi vom vorbi telefonic cu cei dragi. Ne vom ruga pentru cei pe care nu îi mai avem şi vom sărbători cât se poate de discret mulţumind Preaputernicului Allah pentru tot. Vă transmit de pe acum, BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!” a spus profesoara Arif Aysel, către musulmani din România.

Covid19: Muftiul României îi încurajează pe credincioși

Murrat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România.

Şeful Cultului Musulman din România, Murrat Iusuf, a transmis printr-un comunicat de presă urări de încurajarea a musulmanilor care postesc și se roagă, și i-a îndemnat să rămână în intimitatea caselor, în această perioadă.

“Fie ca rugile să ne fie ascultate, iar căindu-ne pacatele să ne fie iertate! Fie ca aceste zile de grea încercare pentru întreaga omenire, când pentru binele tuturor a trebuit să ne îndepartam fizic unul de celălalt, să ne unească spiritual prin rugaciune.

Dat fiind contextul actual, pentru a ne proteja pe noi şi pe semenii noştri, anul acesta, ne vom ruga doar acasă, iar cina de iftar o vom servi cu membrii familiei cu care locuim. Nu va fi uşor, dar trebuie să stăm departe unul de altul acum, pentru ca pe viitor să putem fi împreuna, mult mai aproape !Fie ca Luna Sfântă Ramazan să fie binecuvântată!” a îndemnat Murrat Iusuf.

Mesajele oficialilor români

Președintelui României, Klaus Iohannis, printr-un comunicat pe site-ul oficial al prezidenței, a mulțumit comunității musulmane pentru efortul de colaborare în perioada pandemiei. 

“La începutul lunii postului Ramadan, perioadă a rugăciunii și meditației, le transmit cetățenilor români de etnie turcă și tătară urări de sănătate și împlinire spirituală. În acest an, credința și speranța izvorâte din litera Coranului trebuie să vă fie sprijin pentru a depăși situația grea pe care o traversăm și pentru a respecta măsurile instituite prin starea de urgență. Apreciez modul în care credincioșii cultului musulman din România participă la efortul nostru comun de a combate efectele epidemiei, spre binele lor, al apropiaților lor și al tuturor semenilor noștri. Fie ca luna postului Ramadan să vă lumineze sufletele și inimile cu iubire și grijă pentru cei în nevoie. Ramadan Karim!” se arată în comunicat.

De asemenea, premierul, Ludovic Orban a transmis urări musulmanilor cu ocazia începerii lunii postului Ramadan.

” Semnificația și binecuvântarea Lunii Sfinte a Ramadan sunt cu atât mai puternice în această perioadă tumultoasă, în care indiferent de convingerile religioase redescoperim cu toții noi valențe ale solidarității umane și comunitare și regăsim bucuria încrederii în înțelegerea și ajutorarea aproapelui. Modul în care ne-am unit cu toții forțele pentru a respecta măsurile de protecție și a limita consecințele răspândirii coronavirusului ne dă tuturor încredere că vom depăși cu bine această încercare. Fie ca acest Ramadan să aducă tuturor credincioșilor cultului musulman sănătate, pace și bucurie!”, a susținut Ludovic Orban.

Echipa Zaman România urează musulmanilor din întreaga lume ca luna sfântă Ramazan să fie plină de liniște, armonie și sănătate alături de cei dragi!

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.