sâmbătă, aprilie 20, 2024

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice

Primele „intervenţii” ale preşedintelui-premier al Turciei Recep Erdogan: Banca Centrală a Turciei va reduce „cu certitudine” ratele dobânzilor.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că Banca Centrală va reduce „cu certitudine” ratele dobânzilor, pe care el le-a descris drept o cauză a inflației, transmite Reuters.Vor fi adoptate măsuri pentru reducerea ratelor dobânzilor și a inflației, a afirmat marți oficialul turc care, anterior, se declarase un „inamic” al ratelor dobânzilor, afirmații care au exercitat presiuni asupra lirei turcești.În martie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata de lichiditate de la 11% la 11,75%, sporind costurile de împrumut la principalul canal prin care a finanțat piața în ultimele săptămâni, și a anunțat că va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare dacă va fi necesar, după ce lira turcească s-a depreciat semnificativ.Anunțul a venit după decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) privind majorarea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0,75% și 1%, pe fondul creșterii economice solide și a situației stabile a pieței forței de muncă.Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va menține orientarea actuală și va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare până când perspectiva inflației se va îmbunătăți semnificativ.Rata anuală a inflației în Turcia a urcat la 10,13% în februarie, mult peste estimările analiștilor, a anunțat recent Oficiul de statistică (Turkstat), fiind pentru prima dată din 2012 când inflația depășește 10%.

Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice, dar în februarie s-a apreciat ușor față de dolar și euro, parțial datorită măsurilor adoptate de Banca Centrală a Turciei.

În ianuarie, Banca Centrală a Turciei a revizuit în creștere estimările privind inflația în acest an, de la 6,5% la 8%, deși a adoptat măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a ține sub control creșterea prețurilor și deprecierea lirei turcești.

Piețele așteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios amenințarea inflației. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza știrilor negative, a apreciat recent analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.