Zaman Romania

Ministrul de Finanțe al Turciei încearcă să-i câștige pe investitori la Londra și promite stabilitatea lirei

Ministrul de Finanțe din Turcia a încercat să-i convingă pe analişti și pe investitorilor de la Londra, că lira va rămâne în jurul nivelului actual după ce a suferit o scădere de 44% față de dolar anul trecut, conform Turkish Minutes.

Potrivit persoanelor care au participat la întâlnire, ministrul Nureddin Nebat, a semnalat noi pași, inclusiv eforturile de a aduce așa-numitul aur „de sub saltea” în sistemul bancar.

Nebati a spus că străinii ar putea avea dificultăți să înțeleagă motivul inflației mari din Turcia din cauza „diferențelor culturale” care nu au fost specificate.

Într-un tweet, Nebati a explicat că ceea ce a vrut că participanții ar putea să fi înțeles greșit.

Acesta ar fi încearcă să explice „modelul economiei Turciei” managerilor de fonduri străine și directorilor băncilor internaționale.

Inflația a crescut la 48,7% în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Lira s-a slăbit cu 2,4% până acum în acest an și se tranzacționa la 13,54 per dolar, la ora 11:16, joi, în Istanbul.

Nebati, în vârstă de 57 de ani, a fost numit ministru prin decret în decembrie, după ce predecesorul său Lutfi Elvan a fost demis din funcție de Erdogan. El este considerat a fi apropiat de fostul ministru al economiei Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan.