vineri, aprilie 8, 2022

Miniştri germani Frank-Walter Steinmeier şi Sigmar Gabriel  declară că Germania şi Europa nu se vor lăsate şantajate de Turcia

Germania respinge ameninţările Turciei privitoare la acordul asupra migranţilor.

*Raporturile  dintre Germania și Turcia sunt tensionate după tentativa de lovitură de stat și epurările efectuate de autorități în urma puciului eșuat, a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de Reuters.

Steinmeier a declarat la Stralsund, în nordul Germaniei, că nu există „nicio bază” pentru discuții în acest moment, dată fiind percepția Turciei că Germania nu a luat în serios tentativa de lovitură de stat și preocupările Germaniei în privința arestărilor și concedierilor în masă care au urmat după puciul eșuat. El a mai spus că reinstituirea pedepsei cu moartea în Turcia ar împiedica intrarea acestui stat în UE, dar a avertizat împotriva sistării premature a negocierilor de aderare cu Ankara.

O astfel de decizie ar elimina orice pârghie pe care o dețin europenii în privința soartei miilor de oameni de oameni care au fost arestați în Turcia, a mai spus șeful diplomației germane.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier a respins „ameninţarea” proferată de Turcia, cum că nu va mai aplica acordul crucial care limitează afluxul de mirganţi în Europa dacă nu va primi în schimb liberalizarea regimului vizelor pentru turci.

„Nu ajută la nimic să ne lansăm mutual ultimatumuri sau să ne ameninţăm „ s-a exprimat cu înţelepciune şi ponderare Steinmeier în cotidianul regional Rheinische Post,răspunzând astfel omologului turc Mevlut Cavusoglu care reiterase marţi 2 august  a.c. ameninţarea abandonării acordului mult discutat dacă europenii nu deschid frontierele pentru turci, până în octombrie.

Turcia are încă multe de făcut pentru a obţine din partea UE scutire de vize, a spus şeful diplomaţiei germane.”Turcia s-a angajat să pună în aplicare progresele cerute ca să obţină în schimb scutirea de vize, nu e momentul pentru aceasta”

*„Germania şi Europa nu se vor lăsa şantajate de Turcia „ declară   ministru german al Economiei ,social democratul Sigmar Gabriel
Ministrul german al economiei  Sigmar Gabriel,aflat în campanie pentru partidul său socio-democrat a estimat la fel, că „în nici un caz Germania sau Europa nu pot fi şantajate” de către Turcia.Principalul punct de blocaj este refuzulAnkarei de a modifica legea antiteroristă confrom normelor europene, una din cele 72 de condiţii puse de Bruxelles. Acelaşi ministru a estimat că ar fi în interesul comun al UE şi al Turciei să cadă de acord asupra unei soluţii.

Situaţia este îngreuiată  de tensiunile germano-turce după ce a fost interzisă difuzarea unui video realizat de  Recep Tayyip Erdogan  în timpul manifestărilor orchestrate de echipe  pro guvernamentale la Koln. (C.L.după Reuters, AFP, L’Orient le Jour.)

 

 

 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.