28.8 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Miniştri germani Frank-Walter Steinmeier şi Sigmar Gabriel  declară că Germania şi Europa nu se vor lăsate şantajate de Turcia

Germania respinge ameninţările Turciei privitoare la acordul asupra migranţilor.

*Raporturile  dintre Germania și Turcia sunt tensionate după tentativa de lovitură de stat și epurările efectuate de autorități în urma puciului eșuat, a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de Reuters.

Steinmeier a declarat la Stralsund, în nordul Germaniei, că nu există „nicio bază” pentru discuții în acest moment, dată fiind percepția Turciei că Germania nu a luat în serios tentativa de lovitură de stat și preocupările Germaniei în privința arestărilor și concedierilor în masă care au urmat după puciul eșuat. El a mai spus că reinstituirea pedepsei cu moartea în Turcia ar împiedica intrarea acestui stat în UE, dar a avertizat împotriva sistării premature a negocierilor de aderare cu Ankara.

O astfel de decizie ar elimina orice pârghie pe care o dețin europenii în privința soartei miilor de oameni de oameni care au fost arestați în Turcia, a mai spus șeful diplomației germane.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier a respins „ameninţarea” proferată de Turcia, cum că nu va mai aplica acordul crucial care limitează afluxul de mirganţi în Europa dacă nu va primi în schimb liberalizarea regimului vizelor pentru turci.

„Nu ajută la nimic să ne lansăm mutual ultimatumuri sau să ne ameninţăm „ s-a exprimat cu înţelepciune şi ponderare Steinmeier în cotidianul regional Rheinische Post,răspunzând astfel omologului turc Mevlut Cavusoglu care reiterase marţi 2 august  a.c. ameninţarea abandonării acordului mult discutat dacă europenii nu deschid frontierele pentru turci, până în octombrie.

Turcia are încă multe de făcut pentru a obţine din partea UE scutire de vize, a spus şeful diplomaţiei germane.”Turcia s-a angajat să pună în aplicare progresele cerute ca să obţină în schimb scutirea de vize, nu e momentul pentru aceasta”

*„Germania şi Europa nu se vor lăsa şantajate de Turcia „ declară   ministru german al Economiei ,social democratul Sigmar Gabriel
Ministrul german al economiei  Sigmar Gabriel,aflat în campanie pentru partidul său socio-democrat a estimat la fel, că „în nici un caz Germania sau Europa nu pot fi şantajate” de către Turcia.Principalul punct de blocaj este refuzulAnkarei de a modifica legea antiteroristă confrom normelor europene, una din cele 72 de condiţii puse de Bruxelles. Acelaşi ministru a estimat că ar fi în interesul comun al UE şi al Turciei să cadă de acord asupra unei soluţii.

Situaţia este îngreuiată  de tensiunile germano-turce după ce a fost interzisă difuzarea unui video realizat de  Recep Tayyip Erdogan  în timpul manifestărilor orchestrate de echipe  pro guvernamentale la Koln. (C.L.după Reuters, AFP, L’Orient le Jour.)

 

 

 

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.