Meta, un conglomerat tehnologic multinațional american care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că un centru pentru operațiuni electorale va fi activat înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai, citat de Stockholm Center for Freedom.
Centrul de operațiuni electorale din Turcia va reuni experți din întreaga companie, inclusiv echipe de inginerie, juridice, de cercetare și analiză, pentru a identifica potențialele amenințări în aplicațiile sale în timp real și pentru răspunde rapid.
„Pentru a ne asigura că alegerile din Turcia din 14 mai sunt sigure și securizate, investim în oameni, parteneriate și tehnologie pentru a reduce răspândirea dezinformării și a elimina conținutul dăunător din aplicațiile noastre”, susține comunicatului Meta.
Meta afirmă că lucrează cu peste 90 de organizații independente de verificare a informațiilor din întreaga lume, inclusiv Doğruluk Payı și Teyit din Turcia.
Potrivit unui index al Freedom House, alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt printre cele mai vulnerabile din lume.
Patru candidați s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale din Turcia, potrivit unei liste preliminare anunțate de autoritatea electorală a țării, Consiliul Electoral Suprem (YSK).
Președintele Recep Tayyip Erdoğan, liderul principal al opoziției Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Patriei Muharrem İnce și Sinan Oğan, candidatul unui bloc format din patru partide de extremă dreapta, sunt cei patru candidați care s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale.
Dreptul la informarea în Turcia
Potrivit Freedom House, mii de site-uri web sunt blocate în Turcia, iar această cenzură împiedică alegătorii să acceseze surse precise și diverse de informații înainte de vot.
Arestările și urmăririle penale ale jurnaliștilor, activiștilor și oamenilor obișnuiți pentru că au criticat sau discutat online despre oficialii guvernamentali sunt, de asemenea, probleme semnalizate în raportul Freedome House.
Noua „Lege privind combaterea dezinformarii”, care impune sancțiuni penale celor care distribuie în mod deliberat conținut online considerat „fals”, ar putea fi folosită pentru a urmări penal utilizatorii de internet și a facilita eforturile AKP de a reduce la tăcere disidența înaintea alegerilor.