marți, ianuarie 26, 2021

Mesajul Islamului adus de reprezentanţii Omanului la Bucureşti

Omanezii sunt un vechi popor de navigatori. Legende ale aventurilor lor au fost rafinate în poveştile despre Sindbad Marinarul, iar ei consemnează rutele maritime istorice pornind  din Sohar, în Oman, prin Ceylon şi Indonezia spre Canton.

Islamul înseamnă şi dorinţă de pace, înţelegere , acceptare reciprocă în toleranţă şi bunăînţelegere.

Deja în secolul al VIII-lea, cu mult înainte ca primii europeni să ajungă, negustorii omanezi navigau pe „Cele Şapte Mări? până în China, unde făceau negustorie cu curmale şi se întorceau cu mătase şi porţelan. Alte bunuri pe care le comercializau erau aurul, fildeşul şi, mai presus de toate, mirodeniile.Cu două milenii î.Hr., civilizaţiile Summerului şi Văii Indusului procurau aramă pe calea mării de la comercianţii din „Magan?, acum Oman.

noi toţi
De la stânga la dreapta : Cleopatra Lorintiu, prof. Radu Carp, prof.Nicolae Achimescu directorul Centrului de Studii şi Dialog Interreligios şi Cultural din Universitatea Bucureşti, prof.univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii Bucureşti, Sheikh Mohammed Said Al-Maamari, Consilier Oman, dt.Giovanni Baldantoni, presidente Palzzo Italia, E.S. Saker Malkawi, Ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei în România, dr.Cătătlin Raiu, Consilier al sec. de stat Victor Opaski. 10 martie 2017 la Palzzo Giovanni Baldantoni ( „Tolerance, Understanding, Coexistence.Oman’s Message of Islam ) – ŕ Palazzo Italia.

În epocile care au urmat, cea mai importantă marfă exportată a fost tămâia din partea sudică a Omanului, vândută în special către egipteni şi romani. Tămâia valora, literalmente, greutatea ei în aur.

Iată că mesageri din Oman care poarta mesajul islamului ajung astăzi şi în România.

Acţiunea organizată în colaborare de CCERPA (presedinte Dirar Kutaini), Centrul de Studii şi Dialog Interreligios  şi Cultural din Universitatea Bucureşti (preprezentat prin pr. profesor. Nicolae Achimescu , Radu Carp şi pr. Ilie Valentin) şi Giovanni Baldantoni (Preşedinte al Palazzo Italia, locul în care s-a desfăşurat acţiunea) a însemnat vernisarea unei expoziţii legată de istoria, cultura şi religia acestei ţări, despre care ştim prea puţin în România.

A fost o pledoarie pentru înţelegere, pentru toleranţă şi acceptare reciprocă între cei ce au credinţe religioase diferite dar care pledează deopotrivă pentru armonie şi coexistenţă paşnică.

Un mesaj de pace, înţelegere şi înţelepciune venit din Oman prin echipa condusă de Sheikh Mohammed Al Maamari.

Dinspre oamenii unei ţări superbe, cu deşerturi şi munţi, cu fîşii verzi de-a lungul coastei, cu iz de cuişoare de Zanzibar, poveşti cu Sinbad marinarul despre navigatori, cu mesajul unui islam ibadit, moderat şi pledând pentru înţelegere şi non violenţă. A fost o seară plină pe care desigur alţii o vor reflecta cum se cuvine. Eu notez doar că făcând oficiile de gazdă şi moderator, am fost încântată de prezenţe strălucite din lumea diplomatică, universitară şi religioasă. Organizatorii au fost CCERPA, Centrul de dialog de la Universitatea Bucureşti şi indimenticabilul nostru prieten de suflet Giovanni Baldantoni, alături de minunata lui soţie şi echipa de la Palazzo Italia, cărora ţin să le mulţumesc personal.

Giovani Sheik si eu
Giovanni Baldantoni, Sheikh Mohammed Said Al Maamari, advisor to the Minister of Endowments and Religious Affairs of Oman, superviser of The International initiative of Tolerance, Understanding and Coexistance; Cleopatra Lorintiu – ŕ Palazzo Italia.

În luărilor lor de cuvânt  Părintele profesor Nicolae Achimescu directorul Centrului de Studii şi Dialog Interreligios şi Cultural din Universitatea Bucureşti, prof.univ. dr. Mircea Dumitru, (Rectorul Universităţii Bucureşti,) dr. Dirar Kutaini, Sheikh Mohammed Said Al-Maamari, Consilier Oman, dt.Giovanni Baldantoni, presidente Palzzo Italia, E.S. Saker Malkawi, Ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei în România, dr. Cătălin Raiu, Consilier al Secretarului de stat Victor Opaski, prof.dr.Radu Carp precum şi Ambasadorul Irakului la Bucureşti E.S. Hussein Sinjari au punctat exact importanţa acestei înţelegeri şi comprehensiuni, esenţiale pentru ca lumea contemporană să meargă înainte pe un drum al armoniei.

oman-17
Oman, un loc al toleranţei religioase.„ Toate religiile din tinuturile sultanului nu sunt numai tolerate, ci sunt protejate de maiestatea sa şi nu există niciun obstacol de orice fel care să împiedice creştinii, evreii sau neamurile de la predicarea doctrinelor lor specifice ori de la înăltarea lăcaturilor de rugăciune.

Filosofia ibadită practicată în Oman este întemeiată pe principiile toleran?ei religioase şi evitării conflictului şi violentei. Celelalte viziuni religioase sau modele interpretative trebuie respectate. Rugăciunile în moscheile din întreaga tară sunt aduse de sunnihi şi şiiti stând alături de ibaditi. Sunnihi şi şiiti au trăit totdeauna în armonie şi întelegere cu ibadihii care au fost i continuă să fie, în permanentă, majoritari în Oman.

Rugăciunea comunitară către Dumnezeu nu este împiedicată de nicio controversă teologică. Oricine trebuie să răspundă pentru el însu?i înaintea lui Dumnezeu. În ceea ce priveşte chestiunile legale, învătatii apreciază că principiile pe care se întemeiază rationamentele în diferite cazuri, în rândurile comunitătii islamice sunt, după cum urmează: Coranul, Sunna, părerile învătatilor islamici, propria evaluare ratională.

Cleopatra Lorinţiu

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP),

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori