luni, aprilie 11, 2022

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

La ordinele Biroului guvernatorului districtului Gaziosmanpașa, poliția a intervenit, pe 13 octombrie, la Centrul de Cultură Mesopotamia, cu câteva ore înainte de a fi pus în scenă piesa  Dario Fo, Bêrû.

Grupul de teatru Teatru Jiyana a fost obligat să semneze un document de interdicție dar dar actorii au respins acest lucru.

“Interzicerea este o rușine”

Regizorul piesei, Nazmi Karaman a criticat decizia, chemând toți artiștii să fie solidari.

„Piesa noastră a fost premiată în cadrul festivalului internațional de teatru al municipiului Moscova. Ne-am întâlnit cu publicul în diferite locuri din Europa și Turcia în ultimii trei ani.Ceea ce este interzis este teatrul kurzilor. Interzicerea piesei lui Dario Fo este o rușine pentru toate comunitățile de teatru și artă. Facem apel la toate grupurile de teatru din Turcia să se manifeste solidar în numele artei și al libertății. Ne așteptăm să își ridice vocea împotriva acestei interdicții arbitrare ”, a adăugat el.

“Mentalitate fascistă”

Partidului Democrat al Popoarelor Pro-kurde (HDP) a lansat, de asemenea, o declarație privind interdicția, menționând că cinci milioane de kurzi locuiesc la Istanbul.

„ O piesă în kurdă este interzisă la Istanbul, unde locuiesc cinci milioane de kurzi. Aceasta este mentalitatea fascistă pe care o provocăm ”, se arată în declarație.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.