vineri, noiembrie 27, 2020

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

La ordinele Biroului guvernatorului districtului Gaziosmanpașa, poliția a intervenit, pe 13 octombrie, la Centrul de Cultură Mesopotamia, cu câteva ore înainte de a fi pus în scenă piesa  Dario Fo, Bêrû.

Grupul de teatru Teatru Jiyana a fost obligat să semneze un document de interdicție dar dar actorii au respins acest lucru.

“Interzicerea este o rușine”

Regizorul piesei, Nazmi Karaman a criticat decizia, chemând toți artiștii să fie solidari.

„Piesa noastră a fost premiată în cadrul festivalului internațional de teatru al municipiului Moscova. Ne-am întâlnit cu publicul în diferite locuri din Europa și Turcia în ultimii trei ani.Ceea ce este interzis este teatrul kurzilor. Interzicerea piesei lui Dario Fo este o rușine pentru toate comunitățile de teatru și artă. Facem apel la toate grupurile de teatru din Turcia să se manifeste solidar în numele artei și al libertății. Ne așteptăm să își ridice vocea împotriva acestei interdicții arbitrare ”, a adăugat el.

“Mentalitate fascistă”

Partidului Democrat al Popoarelor Pro-kurde (HDP) a lansat, de asemenea, o declarație privind interdicția, menționând că cinci milioane de kurzi locuiesc la Istanbul.

„ O piesă în kurdă este interzisă la Istanbul, unde locuiesc cinci milioane de kurzi. Aceasta este mentalitatea fascistă pe care o provocăm ”, se arată în declarație.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.