joi, ianuarie 7, 2021

Medicină la nivel internaţional în spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud

După investiţiile de 6,5 milioane de euro în noul bloc operator, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa e de o modernitate care impresionează. Toată lumea îşi declară încântarea , de la pacienţii trataţi, la delagaţii NATO sau de la C.E.Nu e puţin lucru. O unitate de elită a medicinei româneşti manageriată de prof. univ dr. Mircea Gelu Buta.

Un medic manager renumit ca scriitor, autor şi memorialist, ca factor cultural de influenţă şi importanţă pentru zona transilvăneană: prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta.

„O delegaţie NATO care a vizitat mai multe spitale din România a decis să-l aleagă pe cel din Bistriţa pentru eventualitatea în care militarii ar avea nevoie de îngrijiri medicale!”cita de curând o ştire de ziar.

Modernizarea spitalului a fost una de substanţă şi nu una de suprafaţă.

De asemenea, s-au făcut investiţii importante în infrastructură în aşa fel încât pacienţii să fie protejaţi de infecţiile intraspitaliceşti.

Deşi există riscul ca un pacient să fie el însuşi infectat când ajunge pe masa de operaţie, în momentul în care medicii şi personalul va intra în sală, va fi asigurată protecţia în proporţie de 100%, întrucât noul bloc operator e dotat cu toate sistemele de siguranţă. În fiecare încăpere există un aparat care sterilizează suplimentar aerul, iar pardoselile au descărcare electrostatică.

„Prin această investiţie modernă am încercat să eliminăm aceste lucruri prin aer steril, echipamente de ultimă generaţie şi inclusiv mai multe filtre. Fiecare sală de operaţie va avea instrumentar personal care nu va fi folosit nicăieri în altă parte. Sunt mai multe tipuri de sterilizare, de la cea chimică, la cea cu aburi care se face printr-o staţie specială. Podeaua cu răşini are mai multe straturi, echipamentele sunt de ultimă generaţie şi de la companii foarte bune, ceea ce mă face foarte bucuros, deşi investiţia nu a fost deloc ieftină. Sunt investiţi în acest bloc operator 6,5 milioane de euro în opt săli de operaţii: trei de chirurgie, două de ortopedie-trauamatologie, una de urologie, una ORL şi alta pentru oftalmologie în care medicii vor avea condiţii de utimă generaţie să poată oferi servicii de calitate pentru cetăţenii din judeţ şi nu numai. E un vis devenit realitate care se împlineşte mult mai repede decât am sperat”, a spus de curând preşedintele Consiliului Judeţean Radu Emil Moldovan, cel care şi-a canalizat energia organizaţională în punerea în practică a unui vis.

La fel, şi Managerul Spitalului dr. Mircea Gelu Buta: acesta e renumit pe plan naţional pentru reuşitele sale în materie de manageriat.Iată că şi în recentul scandal legat de dezinfectanţi, spitalul din Bistriţa a demonstrat că se poate face în aşa fel încât sănătatea pacienţilor să fie apărată.

Un episod cultural impresionat derulat nu demult iată că aduce în acelaşi plan şi pe aceeaşi scenă, cele două personaje amintite mai sus.

Un politician cu vocaţie şi dăruire pentru oamenii judeţului său, Emil Radu Moldovan şi un medic manager renumit ca scriitor, autor şi memorialist, ca factor cultural de influenţă şi importanţă pentru zona transilvăneană prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta.

Politica şi medicina la o întâlnire prin cultură

Zona în care politica şi medicina se întîlnesc fericit este cea a culturii. Mbii sunt devotaţi ei de unde se vede că prin cultură poporul nostru poate să-şi afirme valorile şi sp-şi conserve fiinţa. Cităm din derularea serii în care cei doi s-au aflat pe aceeaşi scenă: festivitatea premierii de către cele doua cluburi Rotary a lui Emil Radu Moldovan ca „Omul anului 2016”, pentru „lucrurile frumoase realizate în judeţ şi municipiu.”

Un politician cu vocaţie şi dăruire pentru oamenii judeţului său, Radu Emil Moldovan.

Distincţia şi placheta au fost înmânate de către primul preşedinte al Clubului Rotary Bistriţa, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta (managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă), care a spus: „Medalia Paul Harris este cea mai înaltă distincţie a clubului rotarian şi cu ea a fost medaliat atât Clubul Rotary Bistrita, cât şi Clubul Rotary Nosa. Ceea ce facem noi aici este un mesaj mondial al rotarismului, iar aprecierea pentru sărbatoritul nostru este una care vine de peste mări şi tari. Felicitari, Radu Moldovan”.Impresionat, Radu Emil Moldovan a spus: „E un moment atipic pentru mine. Cei care facem politica astăzi nu suntem în cele mai comode poziţii şi sigur că vina ne aparţine. Sunt obişnuit să fiu criticat şi să ma aflu în cu totul alte ipostaze decat cea din aceasta seara. (…) Nu mă aşteptam. Eu am învăţat că atunci caând faci bine pentru oameni, căştigi

foarte mult. Am avut norocul să am lângă mine oameni foarte valoroşi. Ceea ce se întâmplă astazi în diverse domenii de activitate din judeţul Bistriţa-Năsăud se datorează perseverenţei, muncii şi curajului”.

(C.Lorinţiu )


Surse: www.ziare.com/bistrita,www.mesagerul.ro,timponline.ro

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.