vineri, ianuarie 7, 2022

Medicină la nivel internaţional în spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud

După investiţiile de 6,5 milioane de euro în noul bloc operator, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa e de o modernitate care impresionează. Toată lumea îşi declară încântarea , de la pacienţii trataţi, la delagaţii NATO sau de la C.E.Nu e puţin lucru. O unitate de elită a medicinei româneşti manageriată de prof. univ dr. Mircea Gelu Buta.

Un medic manager renumit ca scriitor, autor şi memorialist, ca factor cultural de influenţă şi importanţă pentru zona transilvăneană: prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta.

„O delegaţie NATO care a vizitat mai multe spitale din România a decis să-l aleagă pe cel din Bistriţa pentru eventualitatea în care militarii ar avea nevoie de îngrijiri medicale!”cita de curând o ştire de ziar.

Modernizarea spitalului a fost una de substanţă şi nu una de suprafaţă.

De asemenea, s-au făcut investiţii importante în infrastructură în aşa fel încât pacienţii să fie protejaţi de infecţiile intraspitaliceşti.

Deşi există riscul ca un pacient să fie el însuşi infectat când ajunge pe masa de operaţie, în momentul în care medicii şi personalul va intra în sală, va fi asigurată protecţia în proporţie de 100%, întrucât noul bloc operator e dotat cu toate sistemele de siguranţă. În fiecare încăpere există un aparat care sterilizează suplimentar aerul, iar pardoselile au descărcare electrostatică.

„Prin această investiţie modernă am încercat să eliminăm aceste lucruri prin aer steril, echipamente de ultimă generaţie şi inclusiv mai multe filtre. Fiecare sală de operaţie va avea instrumentar personal care nu va fi folosit nicăieri în altă parte. Sunt mai multe tipuri de sterilizare, de la cea chimică, la cea cu aburi care se face printr-o staţie specială. Podeaua cu răşini are mai multe straturi, echipamentele sunt de ultimă generaţie şi de la companii foarte bune, ceea ce mă face foarte bucuros, deşi investiţia nu a fost deloc ieftină. Sunt investiţi în acest bloc operator 6,5 milioane de euro în opt săli de operaţii: trei de chirurgie, două de ortopedie-trauamatologie, una de urologie, una ORL şi alta pentru oftalmologie în care medicii vor avea condiţii de utimă generaţie să poată oferi servicii de calitate pentru cetăţenii din judeţ şi nu numai. E un vis devenit realitate care se împlineşte mult mai repede decât am sperat”, a spus de curând preşedintele Consiliului Judeţean Radu Emil Moldovan, cel care şi-a canalizat energia organizaţională în punerea în practică a unui vis.

La fel, şi Managerul Spitalului dr. Mircea Gelu Buta: acesta e renumit pe plan naţional pentru reuşitele sale în materie de manageriat.Iată că şi în recentul scandal legat de dezinfectanţi, spitalul din Bistriţa a demonstrat că se poate face în aşa fel încât sănătatea pacienţilor să fie apărată.

Un episod cultural impresionat derulat nu demult iată că aduce în acelaşi plan şi pe aceeaşi scenă, cele două personaje amintite mai sus.

Un politician cu vocaţie şi dăruire pentru oamenii judeţului său, Emil Radu Moldovan şi un medic manager renumit ca scriitor, autor şi memorialist, ca factor cultural de influenţă şi importanţă pentru zona transilvăneană prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta.

Politica şi medicina la o întâlnire prin cultură

Zona în care politica şi medicina se întîlnesc fericit este cea a culturii. Mbii sunt devotaţi ei de unde se vede că prin cultură poporul nostru poate să-şi afirme valorile şi sp-şi conserve fiinţa. Cităm din derularea serii în care cei doi s-au aflat pe aceeaşi scenă: festivitatea premierii de către cele doua cluburi Rotary a lui Emil Radu Moldovan ca „Omul anului 2016”, pentru „lucrurile frumoase realizate în judeţ şi municipiu.”

Un politician cu vocaţie şi dăruire pentru oamenii judeţului său, Radu Emil Moldovan.

Distincţia şi placheta au fost înmânate de către primul preşedinte al Clubului Rotary Bistriţa, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta (managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă), care a spus: „Medalia Paul Harris este cea mai înaltă distincţie a clubului rotarian şi cu ea a fost medaliat atât Clubul Rotary Bistrita, cât şi Clubul Rotary Nosa. Ceea ce facem noi aici este un mesaj mondial al rotarismului, iar aprecierea pentru sărbatoritul nostru este una care vine de peste mări şi tari. Felicitari, Radu Moldovan”.Impresionat, Radu Emil Moldovan a spus: „E un moment atipic pentru mine. Cei care facem politica astăzi nu suntem în cele mai comode poziţii şi sigur că vina ne aparţine. Sunt obişnuit să fiu criticat şi să ma aflu în cu totul alte ipostaze decat cea din aceasta seara. (…) Nu mă aşteptam. Eu am învăţat că atunci caând faci bine pentru oameni, căştigi

foarte mult. Am avut norocul să am lângă mine oameni foarte valoroşi. Ceea ce se întâmplă astazi în diverse domenii de activitate din judeţul Bistriţa-Năsăud se datorează perseverenţei, muncii şi curajului”.

(C.Lorinţiu )


Surse: www.ziare.com/bistrita,www.mesagerul.ro,timponline.ro

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor