vineri, ianuarie 8, 2021

M-am dus în Turcia pentru un Interviu cu Președintele și tot ce am obținut a fost o întâlnire cu un teoretician al conspiratiilor

[Jessica Schulberg]

Săptămâna trecută primarul din Ankara ne-a însoțit pe mine și pe o mulțime de alți jurnaliști într-un birou fără ferestre, cu cîteva rânduri de fotolii din catifea verde îndreptate către un televizor cu ecran plat și ne-a spus teoria lui despre ISIS.

Reporteri de la o multitudine de agenții de știri importante, inclusiv New York Times, Washington Post, Wall Street Journal și Associated Press, au venit la Ankara pentru un interviu cu Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și alți oficiali guvernamentali de rang înalt. Dar primarul, un bărbat energic, mustăcios, numit Melih Gökçek, a avut o altă idee.

Primarul Ankara Melih Gökçek

ISIS „este o organizație artificială, o organizație falsă, la fel cum spune președintele Trump”, a declarat Gökçek jurnaliștilor de la 11 importante agenții de știri occidentale prin intermediul unui interpret. ISIS este de fapt organizația succesor a al-Qaida din Irak. Dar Trump „nu a spus-o doar o dată, a repetat-o de trei ori”, a spus Gökçek.” Deci, de trei ori – Eu cred există  o parte de adevăr.”

Cam acesta a fost momentul în care mi-am dat seama că,  sigur nu vom reuși să ne întâlnim cu Erdogan.

Ceilalți reporteri și eu am călătorit la Ankara pentru a auzi varianta guvernului turc asupra unei chestiuni complicate. Turcia, membră NATO, este unul dintre cei mai importanți aliați musulmani ai Americii în Orientul Mijlociu. Dar relațiile s-au înrăutățit recent – în parte pentru că oficialii guvernului turc sunt supărați că SUA nu l-au extrădat pe Fethullah Gulen, clericul pe care îl acuză de plănuirea loviturii de stat eșuate din luna iulie.

Oficialii turci sunt ferm convinși că Gulen, care trăiește acum în exil auto-impus in Pennsylvania, este vinovatul pentru lovitura de stat. Dar nu au reușit sa aducă dovezi credibile.

Erdogan rareori se arată disponibil pentru mass-media – în special pentru reporterii străini care sunt mai liberi decât jurnaliști turci în a critica guvernul său. Așa că atunci când Adam Sharon, un funcţionar executiv în relații publice din Washington, m-a contactat pe mine și pe alți câțiva reporteri luna trecută și ne-a propus interviuri cu Erdogan și alți oficiali turci de top, era o șansă, care până la urmă s-a dovedit a fi de la distanță, pentru reporterii americani, pentru a evalua la fața locului dacă oficialii turci de top aveau dovezi pentru solicitările lor cu privire la Gulen.

Dacă scopul călătoriei ar fi fost de a convinge reporterii că procesul guvernului turc împotriva lui Gulen se bazează mai degrabă pe fapte, decât pe aluzii și teorii ale conspirației, ar fi avut un contra-efect spectaculos.

Gökçek, care este primar în Ankara de aproape 23 de ani, s-a oferit pentru a aranja întâlnirile, iar echipa sa a făcut tot posibilul pentru a atrage reporterii în această călătorie. Au trimis o scrisoare de invitație care propunea să organizeze întâlniri cu Erdogan, prim-ministrul, ministrul afacerilor externe, șeful statului major al armatei și șeful serviciului național de informații. Apoi, au venit cu un itinerar detaliat. S-au oferit să acopere costul biletului de avion, cazarea, transportul precum și masa. (Huffington Post a plătit cheltuielile mele.)

Onur Erim, consilier-șef al primarului, a apelat la ajutorul lui Arda Sayiner, un expert în relații publice din Istanbul. Sayiner l-a adus pe Sharon, care a fost plătit cu 20.000 $ pentru munca sa de a pregăti călătoria. Sayiner a primit „foarte foarte foarte puțin”, a spus el, refuzând să spună cât de mult.

Gökçek ne-a primit la un ansamblu pe care îl folosește pentru a distra oaspeții în prima seară a excursiei noastre de două zile în capitală. A avut câte un trandafir roșu pentru fiecare femeie dintre reporteri în onoarea Zilei Internaționale a Femeii. Primarul a spus că este încântat să ne arate „secvențe video în premieră”, despre lovitura de stat eșuată din 15 iulie. Videoclipul este atât de sângeros că femeile ar putea să nu fie în măsură să îl urmărească, a avertizat consilierul- șef al său în timpul prânzului.

Reporterii deveneau din ce în ce mai agitați. Gazdele noastre l-au scos pe șeful serviciului de informații al Turciei din itinerariu și l-au înlocuit cu ministrul justiției. Întrevederea cu ministrul justiției a trebuit programată pentru punerea la dispoziție a dovezilor mai clare împotriva lui Gulen, ne-a spus Sayiner – o afirmație care părea discutabilă, în cel mai fericit caz. Și sursele de la președinție și guvern le-au spus colegilor noștri aflați în Turcia că noi nu figuram în programul acestor oficiali.

Aproape se termina ziua, și cu excepția unui interviu de dimineață cu vicepremierul Mehmet Simsek, am petrecut o mare parte din ea în turneu la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk și o fostă mahala revitalizată din Ankara. De asemenea, am văzut clădirile Parlamentului care au fost deteriorate în timpul loviturii de stat. Distrugerea este păstrată pentru a fi văzută şi de generațiile viitoare, ne- a spus ghidul nostru parlamentar, Sami Akgun. Ne-a arătat o porțiune bombardată din Marea Adunare Națională – și o groapă în pământ în fața acesteia. Groapa făcută era și mai adâncă dar, a spus Akgun, ploaia și zăpada din cele opt luni de după atac au umplut-o parțial.

Când le-am solicitat informații actualizate despre interviurile noastre, Sayiner ne-a asigurat că vor avea loc în continuare, dar nu a spus când.

Gökçek ne-a condus la parter în camera cu fotoliile din catifea verde și televizor. Era un platou cu desert pus lângă fiecare fotoliu. Video-ul de 24 de minute a fost la fel de sângeros cum a promis. Primarul, așezat lângă ecran, asigura comentariile pe parcurs. La un moment dat, ne-a spus că a apărut la televizor de 18 ori în noaptea loviturii de stat a eșuate. După film, ne-a spus teoria lui despre cum fostul președinte Barack Obama și candidatul democrat din 2016 Hillary Clinton ar fi creat ISIS. Mehul Srivastava, un reporter de la Financial Times, care trăiește în Istanbul, familiarizat cu stilul lui Gökçek, a vrut să se asigure că ceilalți jurnaliști au înțeles pe deplin cu cine au de-a face.

„Ați putea, cumva, să ne explicați teoria dumneavoastră despre cutremure?” l-a întrebat Srivastava pe primar.

„Sigur, aș fi încântat să răspund la această întrebare”, a spus Gökçek. „Există două tipuri de cutremure în Turcia. Cele obișnuite care au loc în mod spontan, și celelalte care sunt declanșate „. Potrivit lui Gökçek, SUA și Israel au colaborat la” declanșarea „unui cutremur de 7,4 magnitudine în Golf navigând până la o undă seismică de coastă și încercând să extragă energie . „Ei nu au putut gestiona, la fel ca și o bombă atomică, energia din interiorul solului a explodat și s-a transformat într-un cutremur”, a spus acesta. Nu există nici o dovadă a unei astfel de eveniment. Primarul a sugerat, de asemenea, că Gulen și adepții săi au creat un cutremur cu scopul de a destabiliza Turcia.

Gökçek a spus că el își obține informațiile de pe Internet. „Am cel mai mare serviciu de informații din lume: Google”, a spus primarul. „Puteți găsi orice pe Google. În Turcia, eu sunt persoana care utilizează Google cel mai eficient … aș dori să mulțumesc Google „.

Sharon, partea de PR de la Washington, a început să respire greu.

L-am intervievat pe Yildirim, prim-ministrul, următoarea zi.

La finalul întâlnirii de o oră, Gardiner Harris de la New York Times i-a mulțumit lui Yildirim pentru timpul său și l-a întrebat dacă este conștient că ni s-au promis, de asemenea,  interviuri cu Erdogan și alți oficiali guvernamentali de top.

Prim-ministrul a părut surprins. A spus că el a fost rugat să se întâlnească cu noi cu doar două zile în urmă.

In cele din urmă, am reușit sa avem interviuri cu Simsek, ministrul Justiției, Bekir Bozdag, și purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin. Întâlnirea cu ministrul Justiției, ne-a spus Sayiner, a fost rezultatul aranjat în grabă al unei solicitări de la biroul primului-ministru Yildirim.

Oficialii turci au declarat ceea ce ne așteptam ca ei să spună. Ei au apărat represiunea de după lovitura de stat din Turcia și au declarat că au fost judecați pe nedrept și abandonați de SUA în urma tentativei violente de a răsturna guvernul lor ales în mod democratic.

Multe dintre nemulțumirile lor erau de înțeles: sirienii kurzi, care sunt înarmați și instruiți de către SUA pentru a lupta împotriva ISIS au legături cu PKK – un grup acuzat de mai multe atacuri împotriva trupelor turcești, inclusiv un atentat sinucigaș cu bombă de anul trecut, care a ucis 11 ofițeri de poliție. Aceștia au susținut că Washingtonul ar trebui să îi creadă pe cuvânt atunci când vine vorba de Gulen. Atunci când fostul președinte George W. Bush a declarat că Osama ben Laden a fost în spatele atacurilor din 11 septembrie 2001, „Noi nu am cerut să ne arate fumul de arme”, a spus Simsek. „Am trimis armata noastră din Turcia în Afganistan pentru a lupta.”

Toate aceste argumente ar fi părut mai convingătoare venind de la Erdogan însuși într-un cadru în care jurnaliștii  i-ar fi putut adresa întrebări în mod direct. In schimb, am primit răspunsuri de la subordonații președintelui – și un teoretician al conspirației care pretinde că Obama a creat literalmente ISIS.

M-am simțit ca acasă.


(*) Reporter Stiri Externe, The Huffington Post  http://www.huffingtonpost.com/entry/turkey-erdogan-gokcek_us_58c7160ee4b0428c7f128537

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.