vineri, aprilie 26, 2024

„Medaliile câştigate de elevii noştri sunt armele cu care ne apărăm de acuzaţiile lui Erdogan”

* „Am primit asigurări de la stat că nu există nicio problemă referitoare la securitatea elevilor”
* „Nu am primit nicio finanţare de la autorităţile române pentru evenimentele noastre”
* „Lumina Instituţii de Învăţământ a primit o diplomă de excelenţă în 2014, din partea Ministerului Educaţiei, condus de Remus Pricopie”
Şcolile „Lumina Instituţii de Învăţământ”, o organizaţie care s-a înfiinţat în anul 1994 la Constanţa, funcţionează în acest moment cu zece unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate.
Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti este una dintre şcolile de elită ale României. Lotul naţional de fizică este format exclusiv din cinci elevi de la această şcoală, care s-au întors cu medalii de aur şi argint de la cea de-a 47-a Olimpiadă Internaţională de Fizică.
În urma loviturii recente de stat din Turcia, Consulul Turciei la Constanţa, Ali Bozcaliskan, a anunţat că ţara sa a cerut guvernului român să închidă 11 şcoli şi universităţi din România pentru că acestea ar fi deţinute de imamul Fethullah Gulen, care este acuzat ca a organizat lovitura de stat.
Într-un interviu acordat ziarului nostru, Iulia Nueleanu, PR&Marketing „Lumina Instituţii de Învăţământ”, ne-a vorbit despre situaţia existentă în acest moment în instituţiile pe care le reprezintă.

Reporter: Câţi copii şi câţi profesori găzduiesc în acest moment şcolile „Lumina” din România?
Iulia Nueleanu: Instituţiile de Învăţământ Lumina şi-au deschis porţile în domeniul educaţiei din România în urmă cu peste 20 de ani.
În acest moment, ne desfăşurăm activitatea în cadrul celor zece şcoli pe care le deţinem, având un numar de 3300 de elevi şi peste 600 de profesori şi cadre auxiliare. Şcolile noastre îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj şi Ploieşti.
Reporter: În contextul declaraţiilor preşedintelui Erdogan, sunteţi pregătiţi pentru repercusiuni?
Iulia Nueleanu: Şcolile noastre promovează excelenţa în educaţie, susţin performanţa şcolară şi contribuie la prestigiul României prin medaliile câştigate anual la olimpiadele şi concursurile internaţionale. Astfel, numai în cadrul olimpiadelor internaţionale la care au participat ca membrii ai echipei României, elevii Şcolilor Lumina au câştigat peste 600 de medalii. Acestea sunt „armele” folosite de noi în bătălia cu acuzaţiile nefondate, făcute cu rea credinţă atât de către ambasadorul Turciei, cât şi de către preşedintele Erdogan. Regretăm atitudinea ambasadorului Turciei la Bucureşti care, într-un context politic complicat, a ales să aducă acuzaţii grave unor unităţi de învăţământ de elită din România, fără să ofere cea mai mică dovadă în sensul celor susţinute public.
Reporter: Care sunt măsurile pe care le veţi lua pentru a oferi siguranţă personalului şi elevilor?
Iulia Nueleanu: Vom răspunde în continuare tuturor atacurilor nefondate, făcute cu rea credinţă, indiferent cine le va face. În ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea elevilor şi personalului Şcolilor Lumina, am primit asigurări de la instituţiile abilitate ale statului român că nu există nicio problemă în acest sens.
Reporter: La nivel de conducere s-a ridicat vreo problemă în acest sens?
Iulia Nueleanu: Reacţia autorităţilor române a fost promptă şi le mulţumim pentru acest lucru. Atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi Ministerul de Externe au transmis public că Şcolile Lumina nu vor fi închise, că ele funcţionează în conformitate cu legislaţia română şi că nu a existat nicio solicitare din partea statului turc privind închiderea şcolilor noastre.
Reporter: Părinţii îşi fac griji referitoare la siguranţa elevilor?
Iulia Nueleanu: I-am informat constant pe toţi părinţii elevilor noştri şi le mulţumim pentru încrederea şi pentru susţinerea arătată. De asemenea, instituţiile abilitate ale statului ne-au informat că nu există nicio problemă legată de siguranţa şi securitatea şcolilor noastre. Toate aceste informaţii au fost transmise părinţilor şi i-am asigurat că activitatea în şcolile noastre se va desfăşura ca până acum în spiritul performanţei educaţionale.
Reporter: Care este starea generală a personalului din şcolile Lumina?
Iulia Nueleanu: Angajaţii Lumina Instituţii de Învăţământ sunt optimişti şi sunt dornici să reînceapă şcoala pentru a continua să facă ceea ce ştiu ei mai bine – performanţă în educaţie.
Reporter: Totuşi, aveţi vreun plan de acţiune în cazul în care veţi primi o „lovitură” din partea oamenilor lui Erdogan?
Iulia Nueleanu: Au răspuns autorităţile în locul nostru la această întrebare. Şcolile nu pot fi închise decât pe criterii academice. Or, în situaţia noastră vorbim doar de excelenţă în educaţie, de performanţă şcolară, de cei mai mulţi olimpici naţionali şi internaţionali şi de cei mai mulţi absolvenţi admişi la universităţi de prestigiu precum Harvard, MIT, Princeton, Oxford, Cambridge etc.
Reporter: Şcolile Lumina au fost în parteneriat cu autorităţile române? Aţi primit finanţare?
Iulia Nueleanu: Da, am avut numeroase parteneriate cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii pentru evenimentele pe care le organizăm. Este vorba despre competiţia internaţională de IT dedicată elevilor – Infomatrix, de concursul naţional de matematică – LuminaMatch, de Gala Culturală Internaţională. Nu am primit, însă, nicio finanţare de la autorităţile române pentru aceste evenimente. Sursele noastre de finanţare sunt reprezentate de taxele şcolare, care sunt precizate pe site-ul fiecărei şcoli Lumina.
Reporter: Elevii sau instituţiile pe care le reprezentaţi au primit diplome din partea membrilor Guvernului Victor Ponta?
Iulia Nueleanu: Lumina Instituţii de Învăţământ a primit o diplomă de excelenţă, la aniversarea a 20 de ani de activitate în România, în octombrie 2014, din partea Ministerului Educaţiei , condus de Remus Pricopie.
Reporter: Vă mulţumesc pentru timpul acordat!

LARISA BĂNICĂ, Bursa 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org