Câteva zeci de persoane s-au reunit astăzi în faţa sediului ziarului de opoziţie Cumhuriyet, la Istanbul, după ce luni 31octombrie2016, au fost arestaţi principalii conducători ai ziarului şi jurnalişti, printre care redactorul şef Murat Sabuncu.
Într-un tweet, Preşedintele Parlamentului european Martin Schulz evocă faptul că „ O nouă linie roşie a fost depăşită, aceea împotriva libertăţii de expresie în Turcia.”
El a reamintit faptul că în legătură cu „limojajul” celor 10 000 de funcţionari ,este evident că „Consideraţiile politice par că prevalează unei logici legale sau securitare în Turcia”.
„ O nouă linie roşie a fost depăşită, aceea împotriva libertăţii de expresie în Turcia.” Martin Schulz
S-a exprimat în acest sens, acuzând arestarea jurnaliştilor şi Mahmut Tanal, avocat şi membru al Partidului Republican al Poporului,principala formaţiune politică de opoziţie.„Această operaţiune îi vizează pe cei care sunt în favoarea unui stat de drept, pe cei care apără sistemul judiciar secular, ea a fost dusă împotriva democraţiei, împotriva libertăţilor.”
Vă reamntim că Parchetul din Istanbul pretinde că aceste arestări sunt legate de ancheta privind „activităţile teroriste” legate de organizarea loviturii de stat eşuate din 15 iulie. Vice-Premierul turc Numan Kurtulmus s-a apărat în faţa valului de proteste naţionale şi internaţionale spunând că „ Operaţia nu este dirijată împotriva jurnaliştilor de la Cumhuriyet, şi că ea ar viza mai degrabă elle Yenigun News and Publishing, Grupul care posedă Jurnalul Cumhuriyet’.
Media internaţională (Până şi France Musique a anunţat în timp real mersul evenimentelor!) informaţia că în mai 2015, Cumhuriyet a afirmat, sprijinindu-se pe înregistrări video valabile, că serviciile secrete turce au furnizat arme rebelilor islamişti din Syria.
În acel moment, Recep Tayyip Erdogan a a ameninţat deschis că „autorii anchetei vor plăti cel mai dur preţ”.
Kati Piri: ,,Se intenționează aruncarea Turciei în urmă cu douăzeci de ani”
Kati Piri, raportorul Turciei la Parlamentul European a criticat operațiunea asupra redacției Cumhuriyet declarând ,,Nu înțeleg de ce se vrea ca Turcia să fie aruncată în urmă cu douăzeci de ani”.
Într-o știre BBC Türkçe, Kati Piri a declarat că dupa puciul eşuat ,guvernul turc aplică ,, zero toleranță” în ceea ce priveşte opoziția politice și mediatică și acest lucru este îngrijorător pentru Bruxelles.
„Se vorbește despre reintroducerea pedepsei capitale iar ONG-urile care luptă pentru drepturile omului au sesizat numeroase cazuri de tortură înregistrate în închisori. Turcia nu se poate întoarce acolo unde era în urmă cu 20 de ani. Asta ar fi greșit pentru locuitorii acestei țări. Turcia a permis accesul Comisiei pentru prevenirea torturii din Consiliul Europei să meargă o săptămână și să inspecteze toate închisorile pe care a vrut să le vadă. Așteptăm acum raportul, care nu știm dacă va fi sau nu public. Uniunea Europeană trebuie să insiste ca persoanele aflate acum în detenție sub acuzația de participare la tentativa de lovitură de stat, să aibă parte de procese corecte”. Sursă:rfi.ro
După tentativa de lovitură de stat e evident că a fost instaurată o stare de urgență. Am înțeles. Amenințarea a fost uriașă, a fost o încercare de răsturnare a Guvernului. Dar ce legătură au însă miile de profesori concediați cu tentativa de lovitură de stat? Ce legătură au avut evenimentele din 15 iulie cu cei 28 de primari schimbați brusc din funcție?
Este marele test pe care trebuie să îl treacă democrația turcă. Zecile de mii de oameni reținuți și arestați vor avea parte de procese corecte în instanță? Dacă nu se va întâmpla așa ceva, avem o problemă serioasă cu Turcia. Sursă:rfi.ro
( C.L. adaptare după http://www.planet.fr/videos-a-la-une-turquie-martin-schultz-denonce-les-arrestations-de-journalistes-de-cumhuriyet.1222795.12214.html,AFP_, France Culture) http://www.leparisien.fr/international/turquie-des-arrestations-dans-le-principal-journal-d-opposition)