marți, aprilie 12, 2022

Starea libertăţii de expresie în Turcia: Teamă, teroare, cenzură, autocenzură. Un amestec otrăvitor pentru democraţie

Jurnaliștii turci își ascund identitatea pe măsură ce guvernul înăsprește aderenta pe mass-media după tentativa de lovitură de stat

„Ne temem să scriem. Ne este frică să vorbim. Niciodată până acum nu ne-a fost atât de frică de cuvinte și repercusiunile lor”, spune aclamata autoare turcoaică Elif Shafak, descriind ceea ce se petrece cu un scriitor sau un jurnalist în Turcia de astăzi, în Financial Times din 27 septembrie.

In timp ce ea a avut curajul exprimării deschise a opiniilor, colegii ei îşi ascund din ce în ce mai des identitatea lor reală, temându-se de înrăutăţirea continuă a situaţei şi a persecuțiilor guvernamentale.

Ministrului turc al Energiei Berat Albayrak, care este, de asemenea, ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Pe data de 30 septembrie, Al-Monitor a publicat un articol scris de „un corespondent din Turcia”, cu privire la scurgerea recenta de informaţii din e-mailuri trimise de pe conturile personale ale ministrului turc al Energiei Berat Albayrak, care este, de asemenea, ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan. Conturile de e-mail ale ministrului au fost sparte în urmă cu câteva luni.

Corespondentul anonim a spus ca au fost făcute afirmații care indică faptul ca cel mai mare trust media din Turcia, Doğan Media Group, a îngenunchiat în fața președintelui și că propriul său CEO a lucrat din greu pentru a se asigura că știrile și articolele de opinie sunt în concordanță cu dorințele guvernului.

ceo

Dintr-unul dintre e-mailurie „scurse” şi ajunse pe surse, se deduce că CEO-ul grupului Doğan a făcut mari eforturi pentru a exercita presiuni asupra unui  reporter de la ziarul principal al grupului Doğan-Hürriyet.

Descrierile făcute pe acel  site popular, ajută la identificarea  scriitorului. „Deja spune destule despre ce s-ar putea  întâmpla jurnaliștilor care scriu numai despre lucruri acuzatoare, să nu mai vorbim de cei care sunt vectori de opinie  critică despre guvern: „Uneori, Al-Monitor ascunde semnătura  corespondenților noștri pentru protecția autorilor noștri. „

Jurnaliştii care îşi asumă riscul de a fi la vedere sunt tot mai rari  în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, o perioadă aspră în cursul căreia au fost închise 180 de organe massmedia și 130 de jurnaliști, precum și alte 32.000 de persoane au fost puse dupa gratii.

 

Libertatea mass-media a fost întotdeauna controversată în Turcia, dar închiderea în masă a ziarelor și a posturilor de televiziune este de dată recentă.

Jurnaliştii care îşi asumă riscul de a fi la vedere sunt tot mai rari  în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, o perioadă aspră în cursul căreia au fost închise 180 de organe massmedia și 130 de jurnaliști, precum și alte 32.000 de persoane au fost puse dupa gratii.

Nouă articole au fost publicate de Al-Monitor, fără semnătură, in  perioada august 2014 – iulie 2016, în conformitate cu arhiva publica a site-ului. Cu toate acestea, scriitori anonimi au prezentat două articole doar din 20 iulie si pana acum.

TR724

TR724, o platformă de știri online, recent fondată, considerată a fi succesorul  fostului cotidian  Zaman, aparținând mișcării lui Gülen, pare a publica articole sub pseudonime acum.

În timp ce masthead-ul său afirma ca site-ul a fost fondat „de către un grup de jurnaliști prin propriile lor mijloace,” aproape toți editorialiștii și editorii sunt persoane brand-noi, daca nu proaspăt absolvenți, cu nici un articol semnat în arhivele web.

turkey

Un alt „grup de jurnaliști” este responsabil pentru publicațiile Turkey Purge, o platformă care, conform propriei descrieri”, monitorizează abuzurile privind drepturile omului, infracțiunile din ură și discursurile împotriva dizidenților politici în represiunea de după lovitura de stat din Turcia.”

Editorii Turkey Purge nu îşi dezvăluie nici numele și nici identitatea lor reală, din cauza a ceea ce ei numesc: „motive evidente.”

„Da, poate că nu suntem preocupați de viața noastră, dar fiecare dintre noi are încă o familie.”

todyzaman

Se pare că publicatia- sora a cotidianului Zaman (Time), versiunea sa în limba engleză- cotidianul zilnic Today’s Zaman, este, de asemenea, din nou activa, dar sub un alt nume: Turkish Minute.

Turkish Minute, se autodescrie la rubrica „ Cine Suntem”,  astfel: „Din cauza opresiunii fără precedent din Turcia, jurnaliștii aflați în exil nu scriu sub  numele lor proprii într-un efort de a-i proteja pe cei dragi de acasă „. Autorul acestui articol preferă să rămână anonim din același motiv.

Există, desigur, încă jurnaliști care scriu sub numele lor reale, deși foarte puțini.

aslı
Asli Aydıntașbaș

Dar ei recunosc că au fost forțați să-si schimbe limbajul pentru a scăpa de persecuție, așa cum editorialistul Cumhuriyet (Republica) Asli Aydıntașbaș a dovedit într-un articol recent din The Washington Post: „De anul trecut, mă aflu într-un curs de dezvoltare intuitiva a unui set de tehnici de supraviețuire pentru a fi în măsură să continui sa scriu în Turcia. Președintele turc și familia sa nu cunosc limite. ”

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.