luni, aprilie 18, 2022

Marș de la Istanbul la Ankara: Femeile uigure luptă pentru copiii dispăruți în China

Un grup de femei uigure au început să mărșăluiască de la Istanbul la Ankara pentru a cere guvernului turc ajutor pentru găsirea copiilor dispăruți în China, relatează DuvarEnglish.

Femeile au nevoie de ajutorul guvernului, însă ele susțin că Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP)este tăcut cu privire la persecuția Chinei asupra uigurilor din cauza preocupărilor economice.

Pe 25 de martie, miniștrii de externe ai Chinei și Turciei sunt așteptați să discute despre tratamentul uigurilor  la Ankara, dar ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu nu a inclus acest subiect ca parte a agendei oficiale.

Una dintre femei, Amine Muhammed Emin nu și-a mai văzut cei trei copii din 2016, când a trebuit să se mute în Turcia pentru a evita persecuțiile  din China.

Trei dintre copiii lui Emin nu au putut obține pașapoarte la început, motiv pentru care soțul ei a trebuit să se întoarcă în Xinjiang după ce familia s-a mutat în Turcia.

„L-au arestat pentru că a mers în Turcia. China îi consideră drept teroriști pe uigurii care călătoresc în alte țări”, a spus Emin, menționând că acesta este motivul pentru care nu a putut să se întoarcă pentru copiii ei.

Un alt protest este în desfășurare în fața consulatului chinez la Istanbul,  început la începutul lunii noiembrie de către membrii familiei celor închiși și puși în lagăre, urmat de manifestații la Ankara și Kayseri.

Deși protestele de la Istanbul au fost destul de pașnice, forțele de securitate din Ankara și Kayseri au intervenit, reținând, atacând fizic și verbal protestatarii, inclusiv copii. 

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Noi măsuri: Turcia cere cel puțin 400.000 de dolari pentru cetățenie

Străinii trebuie să investească cel puțin 400.000 dolari pentru o imobil, în loc de 250.000 de dolari, pentru a fi eligibili pentru cetățenie cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.