joi, aprilie 15, 2021

Marș de la Istanbul la Ankara: Femeile uigure luptă pentru copiii dispăruți în China

Un grup de femei uigure au început să mărșăluiască de la Istanbul la Ankara pentru a cere guvernului turc ajutor pentru găsirea copiilor dispăruți în China, relatează DuvarEnglish.

Femeile au nevoie de ajutorul guvernului, însă ele susțin că Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP)este tăcut cu privire la persecuția Chinei asupra uigurilor din cauza preocupărilor economice.

Pe 25 de martie, miniștrii de externe ai Chinei și Turciei sunt așteptați să discute despre tratamentul uigurilor  la Ankara, dar ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu nu a inclus acest subiect ca parte a agendei oficiale.

Una dintre femei, Amine Muhammed Emin nu și-a mai văzut cei trei copii din 2016, când a trebuit să se mute în Turcia pentru a evita persecuțiile  din China.

Trei dintre copiii lui Emin nu au putut obține pașapoarte la început, motiv pentru care soțul ei a trebuit să se întoarcă în Xinjiang după ce familia s-a mutat în Turcia.

„L-au arestat pentru că a mers în Turcia. China îi consideră drept teroriști pe uigurii care călătoresc în alte țări”, a spus Emin, menționând că acesta este motivul pentru care nu a putut să se întoarcă pentru copiii ei.

Un alt protest este în desfășurare în fața consulatului chinez la Istanbul,  început la începutul lunii noiembrie de către membrii familiei celor închiși și puși în lagăre, urmat de manifestații la Ankara și Kayseri.

Deși protestele de la Istanbul au fost destul de pașnice, forțele de securitate din Ankara și Kayseri au intervenit, reținând, atacând fizic și verbal protestatarii, inclusiv copii. 

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.