duminică, iulie 25, 2021

Deputatul pro-kurd rămâne în parlament în semn de protest, după ce i s-a ridicat imunitatea

Deputatul pro-kurd și activistul, Ömer Faruk Gergerlioğlu rămâne în parlament în semn de protest, după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității, conform presei turcești.

Ömer Faruk Gergerlioğlu a dormit pe un fotoliu din parlament, urmând ca pe 18 martie, de dimineață, să anunțe pe contul său de Twitter că va rămâne până la decizia definitivă.

„Decizia este nedreaptă, cu caracter ostil şi politic. Voi fi aici pănă la pronunțare Curții Constituționale asupra contestației mele. Vă mulțumesc pentru sprijin, rezistam aici în numele democrației’’, a transmis deputatul.

Curtea Supremă a aprobat, pe 19 februarie, condamnarea lui Gergerlioğlu cu doi ani și șase luni ‘pentru propaganda teroristă’ prin rețele de socializare.

Cu toate acestea, conform legislației turce, poliția nu are voie să intre în parlament, astfel, Gergerlioğlu nu poate fi arestat. Mai mult, Curtea Constituțională trebuie să ia o decizie în maxim o săptămână.

Pe de altă parte, în aceeași zi, Procuratura Generală a cerut Curții Constituționale desființării partidului pro-kurd, HDP, din care face parte și Gergerlioğlu.

SUA trage un semnal de alarmă asupra democrației din Turcia

Decizia autorităților turce a stârnit reacții critice ale oficialilor europeni și de peste ocean.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat american a transmis că urmăresc evoluția cazului deputatului  Gergerlioğlu  și „supraveghează lansarea de măsuri pentru dizolvarea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), decizie care ar periclita în mod nejustificat voinţa alegătorilor turci, ar submina şi mai mult democraţia.”

„Îndemnăm guvernul turc să respecte libertatea de exprimare, în conformitate cu protecțiile garantate de Constituţia turcă şi cu angajamentele internaţionale ale Turciei”,a transmis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Parlamentarii UE alături de Gergerlioğlu 

Raportorul permanent al Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sánchez Amor (S&D, ES) și președintele delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia, Sergey Lagodinsky și-au arătat solidaritatea față de Ömer Faruk Gergerlioğlu.

„Condamnăm ferm decizia de a-l elimina pe apărătorul drepturilor omului și pe deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu din parlament și ne opunem condamnării sale la închisoare”, se arată în declarația, de pe site-ul oficial al parlamentarilor europeni.

Ce s-a întâmplat?

După ce hotărârea a fost citită în sala Adunării Generale a Parlamentului, sesiunea a fost închisă timp de 10 minute, iar Meclis TV, canalul oficial al Parlamentului, a făcut o pauză comercială.

Ca răspuns la aceasta, oficialii din partidul pro-kurd, HDP au început să transmită în direct de la Parlamentul din Ankara.

Parlamentarii Gergerlioğlu și HDP nu au părăsit sala de Adunare și au început să protesteze. Aceștia au scandat lozincile „AKP-complot de lovitură de stat”, referindu-se la Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan. 

După ce sesiunea a fost închisă de câteva ori, sesiunea plenară a fost prelungită, deoarece Gergerlioğlu și HDP MP au continuat să rămână în parlament.

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută