joi, aprilie 15, 2021

Deputatul pro-kurd rămâne în parlament în semn de protest, după ce i s-a ridicat imunitatea

Deputatul pro-kurd și activistul, Ömer Faruk Gergerlioğlu rămâne în parlament în semn de protest, după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității, conform presei turcești.

Ömer Faruk Gergerlioğlu a dormit pe un fotoliu din parlament, urmând ca pe 18 martie, de dimineață, să anunțe pe contul său de Twitter că va rămâne până la decizia definitivă.

„Decizia este nedreaptă, cu caracter ostil şi politic. Voi fi aici pănă la pronunțare Curții Constituționale asupra contestației mele. Vă mulțumesc pentru sprijin, rezistam aici în numele democrației’’, a transmis deputatul.

Curtea Supremă a aprobat, pe 19 februarie, condamnarea lui Gergerlioğlu cu doi ani și șase luni ‘pentru propaganda teroristă’ prin rețele de socializare.

Cu toate acestea, conform legislației turce, poliția nu are voie să intre în parlament, astfel, Gergerlioğlu nu poate fi arestat. Mai mult, Curtea Constituțională trebuie să ia o decizie în maxim o săptămână.

Pe de altă parte, în aceeași zi, Procuratura Generală a cerut Curții Constituționale desființării partidului pro-kurd, HDP, din care face parte și Gergerlioğlu.

SUA trage un semnal de alarmă asupra democrației din Turcia

Decizia autorităților turce a stârnit reacții critice ale oficialilor europeni și de peste ocean.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat american a transmis că urmăresc evoluția cazului deputatului  Gergerlioğlu  și „supraveghează lansarea de măsuri pentru dizolvarea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), decizie care ar periclita în mod nejustificat voinţa alegătorilor turci, ar submina şi mai mult democraţia.”

„Îndemnăm guvernul turc să respecte libertatea de exprimare, în conformitate cu protecțiile garantate de Constituţia turcă şi cu angajamentele internaţionale ale Turciei”,a transmis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Parlamentarii UE alături de Gergerlioğlu 

Raportorul permanent al Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sánchez Amor (S&D, ES) și președintele delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia, Sergey Lagodinsky și-au arătat solidaritatea față de Ömer Faruk Gergerlioğlu.

„Condamnăm ferm decizia de a-l elimina pe apărătorul drepturilor omului și pe deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu din parlament și ne opunem condamnării sale la închisoare”, se arată în declarația, de pe site-ul oficial al parlamentarilor europeni.

Ce s-a întâmplat?

După ce hotărârea a fost citită în sala Adunării Generale a Parlamentului, sesiunea a fost închisă timp de 10 minute, iar Meclis TV, canalul oficial al Parlamentului, a făcut o pauză comercială.

Ca răspuns la aceasta, oficialii din partidul pro-kurd, HDP au început să transmită în direct de la Parlamentul din Ankara.

Parlamentarii Gergerlioğlu și HDP nu au părăsit sala de Adunare și au început să protesteze. Aceștia au scandat lozincile „AKP-complot de lovitură de stat”, referindu-se la Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan. 

După ce sesiunea a fost închisă de câteva ori, sesiunea plenară a fost prelungită, deoarece Gergerlioğlu și HDP MP au continuat să rămână în parlament.

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.