sâmbătă, aprilie 9, 2022

Deputatul pro-kurd rămâne în parlament în semn de protest, după ce i s-a ridicat imunitatea

Deputatul pro-kurd și activistul, Ömer Faruk Gergerlioğlu rămâne în parlament în semn de protest, după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității, conform presei turcești.

Ömer Faruk Gergerlioğlu a dormit pe un fotoliu din parlament, urmând ca pe 18 martie, de dimineață, să anunțe pe contul său de Twitter că va rămâne până la decizia definitivă.

„Decizia este nedreaptă, cu caracter ostil şi politic. Voi fi aici pănă la pronunțare Curții Constituționale asupra contestației mele. Vă mulțumesc pentru sprijin, rezistam aici în numele democrației’’, a transmis deputatul.

Curtea Supremă a aprobat, pe 19 februarie, condamnarea lui Gergerlioğlu cu doi ani și șase luni ‘pentru propaganda teroristă’ prin rețele de socializare.

Cu toate acestea, conform legislației turce, poliția nu are voie să intre în parlament, astfel, Gergerlioğlu nu poate fi arestat. Mai mult, Curtea Constituțională trebuie să ia o decizie în maxim o săptămână.

Pe de altă parte, în aceeași zi, Procuratura Generală a cerut Curții Constituționale desființării partidului pro-kurd, HDP, din care face parte și Gergerlioğlu.

SUA trage un semnal de alarmă asupra democrației din Turcia

Decizia autorităților turce a stârnit reacții critice ale oficialilor europeni și de peste ocean.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat american a transmis că urmăresc evoluția cazului deputatului  Gergerlioğlu  și „supraveghează lansarea de măsuri pentru dizolvarea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), decizie care ar periclita în mod nejustificat voinţa alegătorilor turci, ar submina şi mai mult democraţia.”

„Îndemnăm guvernul turc să respecte libertatea de exprimare, în conformitate cu protecțiile garantate de Constituţia turcă şi cu angajamentele internaţionale ale Turciei”,a transmis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Parlamentarii UE alături de Gergerlioğlu 

Raportorul permanent al Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sánchez Amor (S&D, ES) și președintele delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia, Sergey Lagodinsky și-au arătat solidaritatea față de Ömer Faruk Gergerlioğlu.

„Condamnăm ferm decizia de a-l elimina pe apărătorul drepturilor omului și pe deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu din parlament și ne opunem condamnării sale la închisoare”, se arată în declarația, de pe site-ul oficial al parlamentarilor europeni.

Ce s-a întâmplat?

După ce hotărârea a fost citită în sala Adunării Generale a Parlamentului, sesiunea a fost închisă timp de 10 minute, iar Meclis TV, canalul oficial al Parlamentului, a făcut o pauză comercială.

Ca răspuns la aceasta, oficialii din partidul pro-kurd, HDP au început să transmită în direct de la Parlamentul din Ankara.

Parlamentarii Gergerlioğlu și HDP nu au părăsit sala de Adunare și au început să protesteze. Aceștia au scandat lozincile „AKP-complot de lovitură de stat”, referindu-se la Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan. 

După ce sesiunea a fost închisă de câteva ori, sesiunea plenară a fost prelungită, deoarece Gergerlioğlu și HDP MP au continuat să rămână în parlament.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.