sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Mario Vargas Llosa: Corupția este dușmanul democrației, nu ideologia

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat la Berlin, într-un interviu acordat agenției DPA, că, în opinia sa, corupția este cea mai mare amenințare la adresa democrației, nu ideologia, așa cum se întâmpla în trecut.

‘Astăzi, corupția este cel mai mare dușman al democrației, nu comunismul’, a spus Vargas Llosa, aflat la Berlin cu prilejul prezentării traducerii în limba germană a noului său roman ‘Cinco esquinas’. În opinia sa, fanteziile utopice de altădată aproape că au dispărut. ‘Doar unele grupuri fără importanță cred că revoluția socialistă va rezolva problemele Americii Latine. Nu cred că este cineva care să vrea ca țara sa să urmeze modelul cubanez sau venezuelean’, a insistat scriitorul peruan, care l-a calificat pe președintele venezuelean Nicolas Maduro drept un ‘dictator semianalfabet’.

Vargas Llosa, care are și cetățenie spaniolă, nu se îndoiește de faptul că pentru guvernele din America Latină corupția este cea mai mare amenințare. Alături de corupție, recrudescența naționalismului ca urmare a populismului este un alt rău major care afectează lumea de astăzi, crede Vargas Llosa, fapt demonstrat de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană și de susținerea puternică de care s-a bucurat candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump. ‘Nicio țară nu este pe deplin imună la demagogi, la populism sau la fața sa cea mai urâtă: naționalismul’, a spus Vargas Llosa, comentând pe tema Brexitului. Scriitorul peruan, care a trăit în Marea Britanie mai mulți ani, a mărturisit că nu și-a imaginat vreodată că Marea Britanie ar putea cădea în mâinile demagogilor și populiștilor.

Vargas Llosa se îndoiește că Brexitul se va produce în cele din urmă, ‘grație simțului practic al englezilor, (care se va traduce prin) a face un pas discret în spate’. Dacă se va întâmpla cu adevărat, va fi o catastrofă pentru Europa, dar mai ales pentru Marea Britanie.

Aceeași ‘întoarcere la tribalism’ explică — în opinia sa — fenomenul Catalonia, unde ‘o mișcare naționalistă a fabricat în mod artificial un eșafodaj de minciuni istorice care astăzi reprezintă o realitate extrem de periculoasă nu doar pentru viitorul Spaniei, ci și al Cataloniei’. Vargas Llosa nu crede că această provincie se va separa de Spania, însă dacă totuși o va face, va deveni ‘o țărișoară neimportantă și marginalizată condusă de un guvern de fanatici’.AGERPRES,editor: Gabriela Ionescu,DPA,www.zeit.de/kultur/literatur

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.