luni, septembrie 27, 2021

Marele premiu – Globul de Cristal al Festivalului de Film de la Karlovy Vary pentru filmul lui Radu Jude

Filmul lui Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câştigat, sâmbătă seară, Marele premiu – Globul de Cristal al Festivalului de Film de la Karlovy Vary, fiind primul lungmetraj românesc care a primit trofeul prestigiosului eveniment din Cehia.
Filmul regizat de Jude a fost premiat şi cu distincţia „Europa Cinemas Label”, creată în 2003 pentru a îmbunătăţi distribuţia şi promovarea filmelor europene în cinematografe, precizează sursa citată.

Cel de-al şaselea lungmetraj al lui Radu Jude a avut premiera mondială la Karlovy Vary, pe 2 iulie.În primul rând, vrem să mulţumim Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary pentru găzduire şi, mai ales, să felicităm departamentul de programare că a ales filme aşa de bune. Reprezentăm Europa Cineas, reţeaua europeană de cinematografe de artă. În ultimele săptămâni ne-am bucurat de actriţe, actori, scenarii, imagine, muzică, umor şi tragedie în moduri şi din ţări diferite. Într-un film anume am regăsit toate aceste elemente compuse într-un mod original. Prin straturile sale am văzut moduri provocatoare de provestire, regândirea abordării pe care o ai în legătură cu paginile mai negre ale istroriei, refuzând, în acelaşi timp trivializarea printr-o comparaţie cu alte întâmplări. Abordarea intelectuală cu care abordează acest subiect, te face să te simţi inconfortabil, uneori, dar te face şi să râzi. Luptă pentru libertatea artelor împotriva cenzurii şi naţionalismului. De aceea, juriul hotărăşte să acorde premiul Europe Cinemas label pentru <Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari>, al regizorului român Radu Jude”, arată un comunicat făcut public de organizatorii cehi. Din juriul care a premiat filmul lui Radu Jude au făcut parte Simon Blaas, Jan Makosch, Balazs Kalmanovits şi Daira Abolina.

646x404 (1)

În competiţia oficială din care a făcut parte „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” au fost selectate în total 12 filme.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” spune povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă. (…) Presa de specialitate l-a numit „un semnal de alarmă inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” şi „o comedie-dramă îndrăzneaţă””.„Titlul filmului este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.Producător este Ada Solomon, coproducători – Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

Filmul îi are în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Şirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile şi costumele – de Iuliana Vîlsan, iar producător este Ada Solomon.Filmul va putea fi văzut în cinematografele din România din 28 septembrie.Alte filme premiate sâmbătă de juriile invitate să acorde distincţii în afara regulamentului oficial de la Karlovy Vary au fost coproducţia Argentina, Brazilia, Franţa „Sueño Florianópolis” care a primit premiul FIPRESCI, pelicula israeliană „Redemption”, remarcată de Juriul Ecumenic. federaţia criticilor din Europa şi din zona mediteraneană a premiat documentarul ”Suleiman Mountain”, o coproducţie Kârgâzstan-Rusia.

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan