Cel puțin 135 de șefi de stat și de guvern vor participa, începând de marți, la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, care va deveni timp de o săptămână epicentrul diplomației mondiale.
De la tribuna Adunării Generale se vor adresa 86 de șefi de stat, 49 de premieri, 5 vicepreședinți, un prinț moștenitor, 51 de miniștri și 3 observatori.
Fiecare își va prezenta propunerile privind agenda mondială, în cadrul unei serii de sesiuni care se vor desfășura de marți până lunea viitoare, cu o pauză duminică, ziua de luni fiind rezervată miniștrilor.
Conform tradiției, dezbaterea va fi deschisă de Brazilia, care anul acesta va fi reprezentată de președintele interimar Michel Temer, după ce Dilma Rousseff a fost demisă de parlament. Tot în spiritul tradiției, următorul lider care își va susține discursul va fi președintele SUA, Barack Obama, care va avea ultima sa intervenție de la tribuna ONU înaintea încheierii mandatului.
Conform datelor furnizate de ONU, de la tribuna Adunării Generale se vor adresa 86 de șefi de stat, 49 de premieri, 5 vicepreședinți, un prinț moștenitor, 51 de miniștri și 3 observatori.
Totuși, de la eveniment vor lipsi lideri importanți, dacă aceștia nu vor decide în ultima clipă să participe. Printre ei se numără președintele cubanez, Raul Castro, care a participat în premieră la sesiunea de anul trecut, dar și președinții rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, de asemenea prezenți anul trecut la sesiunea care a marcat a 70-a aniversare a Adunării Generale a ONU.
La tribuna Adunării Generale a ONU vor fi prezenți și lideri care și-au început recent mandatul, cum este premierul britanic Theresa May.
Însă, așa cum se obișnuiește, la sediul ONU din New York, precum și în cele ale diferitelor agenții specializate din sistemul Națiunilor Unite situate în împrejurimi, dar și în hotelurile din oraș, se vor desfășura sute de reuniuni pe diverse teme. Conform datelor oficiale, numai în clădirea principală a ONU sunt programate 545 de reuniuni. Sunt programate de asemenea circa 1.100 de întrevederi bilaterale, la unele participând secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Toate sălile sediului ONU vor fi ocupate cu numeroase conferințe paralele pe o varietate de problematici, câteva exemple fiind finanțele în lumea islamică, rezervele piscicole sau rezistența la antibiotice. Dar atenția se va concentra în special pe conferința pe tema refugiaților, impulsionată de președintele Obama și care se va desfășura marți, la o zi după o reuniune pe aceeași temă organizată de ONU.
Consiliul de Securitate al ONU, cel mai important organ decizional al organizației mondiale, va avea miercuri o sesiune destinată unei analize a conflictului armat din Siria, la care vor participa unii dintre șefii de stat prezenți la New York. O nouă sesiune a Consiliului de Securitate se va desfășura în ziua următoare, aceasta având ca temă evaluarea amenințărilor teroriste pentru traficul aerian, un obiectiv al întâlnirii fiind apropierea pozițiilor statelor membre ale ONU.
Reamintim că Prioritățile UE pentru cea de a 71-a Adunare Generală a ONU puneau accent pe:
-menținerea păcii, combaterea terorismului și cooperarea privind dezarmarea și neproliferarea
-abordarea unor aspecte precum fluxurile de migrație și de refugiați, sistemul de ajutor umanitar sau protecția drepturilor omului
-punerea în aplicare a acordurilor la care s-a ajuns pe parcursul ultimului an, inclusiv a celor privind dezvoltarea și schimbările climatice.(www.consilium.europa.eu)