joi, aprilie 7, 2022

Centrul Cultural „Dacia „ :preţuirea valorilor autentice

“Toate stările sufleteşti ale românilor se regăsesc în poeziile sale. El a venit pe lume ca să ne bucure şi să ne aline sufletul…” a afirmat vicepreşedintele CJ şi interpretul Alexandru Pugna astă-seară, pe scena centrului cultural “Dacia”. Impresionant recital al actorilor de la “Trapa”. Matilda Pascal Cojocăriţa – strălucitoare, la Oglindă.Muzica şi poezia s-au împletit astă-seară într-un inedit spectacol de romanţe interpretate de câteva dintre vocile bistriţene consacrate ale acestui gen muzical aparte.

La Centrul Cultural „Dacia” soliștii Domnica Dologa, Ioachim Spîn, Ion Lazăr, Alexandru Căpitan şi Matilda Pascal Cojocărița au strălucit interpretând piese pe versurile poetului sărbătorit în aceste zile în întreg judeţul.Conducerea muzicală i-a aparţinut dirijorului Ștefan Cigu care a şi impresionat audienţa cu o emoţionantă interpretare a Baladei lui Ciprian Porumbescu.

Sonorităţile nostalgice au fost admirabil completate de microrecitalui poetice susţinute de actorii trupei TRAPA – AmeliaCreţiu, Codruţa Pintea şi Daniel Deac.Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița –Năsăud şi Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud iar manifestările dedicate lui George Coşbuc continuă şi mâine, în comuna natală a poetului.

Are loc redeschiderea Bibliotecii Comunale Coşbuc iar la Muzeul Memorial George Coșbuc vor avea loc şi câteva lansări şi prezentări de carte. Va avea loc şi premierea laureaților concursului „George Coșbuc” la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița.

Evenimentele dedicate celor 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc se vor încheia pe 24 septembrie, cu un cros la care toţi participanţii se vor alege, în final, drept premiu, cu o carte. Crosul Coșbook – Ale(r)g o carte! – organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud are ca scop principal coalizarea comunității şi promovarea a două activități extrem de sănătoase: lectura și alergarea în aer liber.Sursă:bistriţeanul.ro , Ioana Bradea.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.