duminică, decembrie 27, 2020

Centrul Cultural „Dacia „ :preţuirea valorilor autentice

“Toate stările sufleteşti ale românilor se regăsesc în poeziile sale. El a venit pe lume ca să ne bucure şi să ne aline sufletul…” a afirmat vicepreşedintele CJ şi interpretul Alexandru Pugna astă-seară, pe scena centrului cultural “Dacia”. Impresionant recital al actorilor de la “Trapa”. Matilda Pascal Cojocăriţa – strălucitoare, la Oglindă.Muzica şi poezia s-au împletit astă-seară într-un inedit spectacol de romanţe interpretate de câteva dintre vocile bistriţene consacrate ale acestui gen muzical aparte.

La Centrul Cultural „Dacia” soliștii Domnica Dologa, Ioachim Spîn, Ion Lazăr, Alexandru Căpitan şi Matilda Pascal Cojocărița au strălucit interpretând piese pe versurile poetului sărbătorit în aceste zile în întreg judeţul.Conducerea muzicală i-a aparţinut dirijorului Ștefan Cigu care a şi impresionat audienţa cu o emoţionantă interpretare a Baladei lui Ciprian Porumbescu.

Sonorităţile nostalgice au fost admirabil completate de microrecitalui poetice susţinute de actorii trupei TRAPA – AmeliaCreţiu, Codruţa Pintea şi Daniel Deac.Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița –Năsăud şi Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud iar manifestările dedicate lui George Coşbuc continuă şi mâine, în comuna natală a poetului.

Are loc redeschiderea Bibliotecii Comunale Coşbuc iar la Muzeul Memorial George Coșbuc vor avea loc şi câteva lansări şi prezentări de carte. Va avea loc şi premierea laureaților concursului „George Coșbuc” la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița.

Evenimentele dedicate celor 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc se vor încheia pe 24 septembrie, cu un cros la care toţi participanţii se vor alege, în final, drept premiu, cu o carte. Crosul Coșbook – Ale(r)g o carte! – organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud are ca scop principal coalizarea comunității şi promovarea a două activități extrem de sănătoase: lectura și alergarea în aer liber.Sursă:bistriţeanul.ro , Ioana Bradea.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.