22 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Centrul Cultural „Dacia „ :preţuirea valorilor autentice

“Toate stările sufleteşti ale românilor se regăsesc în poeziile sale. El a venit pe lume ca să ne bucure şi să ne aline sufletul…” a afirmat vicepreşedintele CJ şi interpretul Alexandru Pugna astă-seară, pe scena centrului cultural “Dacia”. Impresionant recital al actorilor de la “Trapa”. Matilda Pascal Cojocăriţa – strălucitoare, la Oglindă.Muzica şi poezia s-au împletit astă-seară într-un inedit spectacol de romanţe interpretate de câteva dintre vocile bistriţene consacrate ale acestui gen muzical aparte.

La Centrul Cultural „Dacia” soliștii Domnica Dologa, Ioachim Spîn, Ion Lazăr, Alexandru Căpitan şi Matilda Pascal Cojocărița au strălucit interpretând piese pe versurile poetului sărbătorit în aceste zile în întreg judeţul.Conducerea muzicală i-a aparţinut dirijorului Ștefan Cigu care a şi impresionat audienţa cu o emoţionantă interpretare a Baladei lui Ciprian Porumbescu.

Sonorităţile nostalgice au fost admirabil completate de microrecitalui poetice susţinute de actorii trupei TRAPA – AmeliaCreţiu, Codruţa Pintea şi Daniel Deac.Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița –Năsăud şi Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud iar manifestările dedicate lui George Coşbuc continuă şi mâine, în comuna natală a poetului.

Are loc redeschiderea Bibliotecii Comunale Coşbuc iar la Muzeul Memorial George Coșbuc vor avea loc şi câteva lansări şi prezentări de carte. Va avea loc şi premierea laureaților concursului „George Coșbuc” la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița.

Evenimentele dedicate celor 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc se vor încheia pe 24 septembrie, cu un cros la care toţi participanţii se vor alege, în final, drept premiu, cu o carte. Crosul Coșbook – Ale(r)g o carte! – organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud are ca scop principal coalizarea comunității şi promovarea a două activități extrem de sănătoase: lectura și alergarea în aer liber.Sursă:bistriţeanul.ro , Ioana Bradea.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,