marți, martie 2, 2021

Lira a scăzut la nivel record, turcii preferă să investească în aur

Turcii preferă să cumpere aur în timpul crizei economice din țară, strângând lingouri în valoare de 7 miliarde de dolari în doar o săptămână, informează ipa.news.

Hasan Ayhan, un fost ofițer de poliție a cumpărat cu economiile sale aur din Marele Bazar din Istanbul, cu gândul la criza valutară care a zguduit economia Turciei în urmă cu doar doi ani. Pe 6 august, a doua zi de la cumpăre, lira a scăzut la un nivel record.

„Cred că este cea mai bună investiție în acest moment, așa că mi-am convertit dolarii pentru a cumpăra aur” a spus bărbatul.

În mod tradițional, turcii au folosit aurul ca economii și poate exista 5.000 de tone  „sub saltele”, a spus Mehmet Ali Yildirimturk, șeful adjunct al asociației de magazine de aur din Istanbul.

Deși lingourile nu au fost niciodată mai scumpe, vânzătorii de la Marele Bazar au spus că aproape nimeni nu vine să-și vânde bijuteriile din aur, ci există doar cumpărători.

Analiștii susțin că dacă Ankara nu poate stimula încrederea în monedă, care a scăzut aproape 20% în acest an, Turcia, din importurile mari, riscă inflația și chiar o criză a balanței de plăți care va agrava criza produsă de coronavirus.

Interviu cu scriitoarea celei mai citite rubrici politice din Turcia: ”Potrivit lui Erdoğan, cetățeanul ideal este cel ascultător”

Una dintre cele mai populare scriitoare din Turcia, Ece Temelkuran a vorbit despre societatea turcă și situația politică din țară

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat,

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

Turcia:Un contrabandist a murit într-un accident rutier suspect

Heysem Topalca, care era cunoscut sub pseudonimul „Comandantul Fantomelor”, a murit într-un accident, fără ca o singură știre despre moartea lui să fie relatată în presa din Turcia.

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...

Turcia: 219 femei însărcinate și mame cu copii mici au fost reținute

219 de femei însărcinate și femei cu copii sub șase ani au fost reținute sau arestate sub acuzația unor presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform raportului unei organizații care luptă pentru drepturile omului

Turcia: Cântăreață de renume mondial acuză că a fost supusă perchezițiilor până la piele

Bağcan a răspuns într-o postare pe Twitter, de pe 20 februarie, la declarațiile vicepreședintelui al AKP, care a subminat zeci de rapoarte ale femeilor cu privire la percheziția până la piele.