joi, aprilie 25, 2024

Lira a scăzut la nivel record, turcii preferă să investească în aur

Turcii preferă să cumpere aur în timpul crizei economice din țară, strângând lingouri în valoare de 7 miliarde de dolari în doar o săptămână, informează ipa.news.

Hasan Ayhan, un fost ofițer de poliție a cumpărat cu economiile sale aur din Marele Bazar din Istanbul, cu gândul la criza valutară care a zguduit economia Turciei în urmă cu doar doi ani. Pe 6 august, a doua zi de la cumpăre, lira a scăzut la un nivel record.

„Cred că este cea mai bună investiție în acest moment, așa că mi-am convertit dolarii pentru a cumpăra aur” a spus bărbatul.

În mod tradițional, turcii au folosit aurul ca economii și poate exista 5.000 de tone  „sub saltele”, a spus Mehmet Ali Yildirimturk, șeful adjunct al asociației de magazine de aur din Istanbul.

Deși lingourile nu au fost niciodată mai scumpe, vânzătorii de la Marele Bazar au spus că aproape nimeni nu vine să-și vânde bijuteriile din aur, ci există doar cumpărători.

Analiștii susțin că dacă Ankara nu poate stimula încrederea în monedă, care a scăzut aproape 20% în acest an, Turcia, din importurile mari, riscă inflația și chiar o criză a balanței de plăți care va agrava criza produsă de coronavirus.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.