13.7 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Lira a scăzut la nivel record, turcii preferă să investească în aur

Turcii preferă să cumpere aur în timpul crizei economice din țară, strângând lingouri în valoare de 7 miliarde de dolari în doar o săptămână, informează ipa.news.

Hasan Ayhan, un fost ofițer de poliție a cumpărat cu economiile sale aur din Marele Bazar din Istanbul, cu gândul la criza valutară care a zguduit economia Turciei în urmă cu doar doi ani. Pe 6 august, a doua zi de la cumpăre, lira a scăzut la un nivel record.

„Cred că este cea mai bună investiție în acest moment, așa că mi-am convertit dolarii pentru a cumpăra aur” a spus bărbatul.

În mod tradițional, turcii au folosit aurul ca economii și poate exista 5.000 de tone  „sub saltele”, a spus Mehmet Ali Yildirimturk, șeful adjunct al asociației de magazine de aur din Istanbul.

Deși lingourile nu au fost niciodată mai scumpe, vânzătorii de la Marele Bazar au spus că aproape nimeni nu vine să-și vânde bijuteriile din aur, ci există doar cumpărători.

Analiștii susțin că dacă Ankara nu poate stimula încrederea în monedă, care a scăzut aproape 20% în acest an, Turcia, din importurile mari, riscă inflația și chiar o criză a balanței de plăți care va agrava criza produsă de coronavirus.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.