vineri, martie 29, 2024

Libertatea presei în Ungaria: cazul Nepszabadsag

Societatea care edita ziarul de opoziție care și-a încetat apariția Nepszabadsag a fost vândut grupului Opimus, apropiat guvernului.( a anunțat marți seară bursa din Budapesta,)

‘Opimus Press Zrt anunță obținerea a 100% din acțiunile Mediaworks Hungary Zrt’, a anunțat site-ul oficial al Bursei de la Budapesta.

 Opimus Press este o societate nouă creată în cursul anului și care, potrivit presei ungare, se află în sfera de interese a oligarhului Lorinc Meszaros, un apropiat al prim-ministrului ungar Viktor Orban.

Recenta suspendare a publicării ziarului de către proprietarul său a alimentat temerile privind pluralismul presei în Ungaria.

 Ungaria: Societatea care edita ziarul Nepszabadsag, cumpărată de un grup apropiat guvernului

 

 Nepszabadsag a încetat să apară fără un anunț prealabil la 8 octombrie, în urma unei decizii a proprietarului său, omul de afaceri austriac Heinrich Pecina.

 Cei circa 60 de jurnaliști ai ziarului nu au fost concediați, dar se află de facto în șomaj tehnic.

Suspendarea apariției acestui ziar care critica frecvent guvernul a suscitat suspiciuni privind ‘presiuni politice’ din partea prim-ministrului conservator Viktor Orban.

 Heinrich Pecina a dat asigurări că a luat decizia din motive pur economice, Nepszabadsag, al cărui tiraj scăzuse la 46.000 de exemplare zilnic, acumulând pierderi de 16,4 milioane de euro de-a lungul anului, potrivit proprietarului. Omul de afaceri austriac a declarat că vrea să vândă marca, ceea ce a suscitat temeri din partea redacției că ziarul ar putea ajunge în sfera de influență a puterii.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, Opimus a indicat că a făcut o ofertă pentru Mediaworks, care deține Nepszabadsag, întrucât estimează ‘că valoarea investiției, deja importantă, ar putea crește pe viitor’. Pentru moment, detaliile tranzacției nu sunt cunoscute. În comunicat se precizează totuși că noul proprietar ‘face o prioritate din decizia privind redeschiderea cotidianului’.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).