Zaman Romania

Libertatea presei în Turcia: 63 de jurnalişti se află după gratii

Un total de 63 de jurnalişti se află în închisoare în Turcia la începutul lunii noiembrie, conform Stockholm Center for Freedom.

Raport lunar publicat de Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) a detaliat încălcări ale drepturilor împotriva membrilor presei care au avut loc în octombrie, inclusiv reținerea a 12 jurnaliști, dintre care trei au fost ulterior arestați.

În cursul lunii au continuat 44 de procese privind activitatea jurnalistică, cazurile a doi jurnaliști s-au încheiat cu condamnare și o pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

Șapte jurnaliști ar fi fost maltratați, cinci au susținut că au primit amenințări și unul ar fi fost agresat.

Cenzura online

În ceea ce privește cenzura online, raportul spune că șase site-uri web, 2.022 de articole de știri și 682 de postări pe rețelele sociale au fost interzise pe parcursul lunii.

Săptămâna aceasta, poliția turcă a reținut trei jurnaliști sub acuzația de răspândire de informații greșite, inclusiv pe Tolga Şardan, care a fost arestată ulterior.

Legea controversată

Anul trecut, Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), condus de Erdogan a adoptat o legislație controversată care a incriminat difuzarea de „informații false sau înșelătoare”. De la intrarea în vigoare a legii, autoritățile au reținut și urmărit penal mai mulți membri ai presei, precum și utilizatori ai rețelelor sociale pe baza acesteia.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al Reporters Without Borders.