vineri, aprilie 26, 2024

Legătura dintre listarea Hidroelectrica şi viaţa pensionarilor explicată de Lucian Anghel

Listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București (BVB) ar putea upgrada România la statutul de piață emergentă, iar unul dintre efecte ar fi majorarea pensiilor pentru 6 milioane de români, a declarat, pentru AGERPRES, Lucian Anghel, președintele operatorului pieței de capital.

„Listarea Hidroelectrica este o șansă unică pe care acest guvern o are ca să upgradeze piața de capital și cu ocazia asta, prin upgradarea la statutul de piață emergentă, să crească valoarea tuturor companiilor, nu numai a celor de stat, listate la bursă. Ar fi un moment istoric. Ne-ar prinde 2018 piață emergentă cu bursa upgradată. Ar fi unul dintre punctele cu care Guvernul s-ar putea lăuda la 100 de ani de la Marea Unire. Fără Hidroelectrica este imposibil de realizat această upgradare. Este nevoie de încă o companie de dimensiuni foarte mari, ceea ce în mediul privat nu se găsește”, a spus Anghel. Potrivit acestuia, pensiile ar putea crește dacă piața de capital românească trece la statutul de piață emergentă.

thumbnail_Hidroelectrica

„Statul prin această măsură poate crește valoarea companiilor, de acordarea de dividende suplimentare. Crește și valoarea unităților de fond la fondurile private de pensii. Sunt 6 milioane de români care vor avea o pensie mai mare ca urmare a acestor măsuri de upgradare a pieței de capital, ca urmare a creșterii companiilor și a unităților de fond, Fondurile de pensii investind undeva la 20% în piața de capital. Nu numai Guvernul, nu numai România, ci și milioane de români care vor beneficia”, a mai arătat președintele BVB.

În ceea ce privește memorandumul Guvernului privind repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat, el a spus că aceasta este o veste bună pentru piața de capital.

„Este o veste excepțională pentru piața de capital din România și pentru investitori pentru că acest lucru va determina unul dintre cele mai mari dividende din lume pe care companiile de stat listate la Bursa de Valori București le vor oferi investitorilor, atât stat cât și investitorilor privați, instituționali sau persoane fizice. Deja putem spune că am văzut o creștere a prețului acțiunilor pe bursă. Deja acest lucru a fost remarcat de vineri și, de asemenea, cred că va atrage interesul atât mai mult investitori locali, persoane fizice, sau unor fonduri internaționale care probabil vor aduce mai mulți bani în țară, adică vor investi mai mult în piața de capital, în această perioadă”, a mai arătat oficialul BVB. De asemenea, Anghel crede că în 2017 este prematur să se discute despre posibilitatea ca aceste profituri să se ducă către un viitor fond suveran de investiții.

„Probabil că anul acesta se vor duce în buget, pentru că acesta are mare nevoie de venituri. Se poate lua în discuție anul viitor acest subiect. Fondul suveran rămâne una dintre soluțiile pentru dezvoltarea economiei românești pe termen lung și generarea de investiții în economia românească”, a mai spus Lucian Anghel.

Vineri, Guvernul a mandatat reprezentanții statului în AGA/CA la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat.

„Măsura nu se aplică societăților naționale, companiilor naționale și societăților cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiilor autonome care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net”, se spune în comunicat.

Guvernul precizează că, potrivit legislației în vigoare, repartiția profitului net se aprobă de către Adunarea Generală a Acționarilor, în cazul societăților, și de către Consiliul de Administrație, în cazul regiilor autonome.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.