joi, aprilie 7, 2022

Lecţiile istoriei ; imigraţia, amintirile, Ellis Island

 „Ellis” este un film de scurt metraj regizat de JR cu un singur personaj interpretat de Robert De Niro.

    El redă cu austteritate , economie de mijloace şi tocmai de accea cu unlimbaj cinematografic expresiv, experienţa de imigrant, mai exact amintirile cuiva care a fost pe inslula care-i adăpostea la imigrarea în America pe cei veniţi cu vapoarele, de dincolo de ocean. De fapt, filmul relatează povestea imigranţilor care au construit America.Filmările sunt făcute într-un spital abandonat de pe Insula Ellis, amintirile multor imigranţi sunt asociate cu acest loc.

     Personajul-narator însă se declară a fi fantoma celor care odată ajunşi acolo au pierit, nu au mai avut şansa de a ajunge dincolo de ape, pe malul celălalt, de a se  ridica de la pământ, de a începe totul de la capăt.

    Scenariul este semnat de Eric Roth( Academy Award winner)iar partea cinematografică i se datorează lui André Chemetoff.Este o peliculă scurtă, de 14 minute în care Robert de Niro se mişcă prin spitalul în paragină, în care geamurile sparte lasă viscolul să intre înăuntru, pereţii scorojiţi parcă se decojesc chiar de atîtea istorii pe care le-au văzut şi auzit iar pe jos şi pe ferestre, pe coridoare, pe pardosea, sunt chipuri de oameni, fotografiile celor care au ajuns acolo, care au riscat totul ca să aibă parte de un nou început.

     Evident filmul vorbeşte despre începuturile americanilor dar are puterea sa de generalizare căci drama imigraţiei este una cu care lumea de astăzi este la fel, confruntată din plin.

      Emoţia este maximă în momentul în care personajul lui De Niro povesteşte cum un doctor i-a spus că  acolo nu e loc pentru el, că trebuie să se întoarcă de unde a venit, durerea, disperarea tânărului refuzat este enormă, încăpăţânarea lui este la fel. El se ascunde, se face pierdut,se furişează într-un dulap îndărătul uniformelor, încearcă totul pentru a supravieţui. Găseşte pe cineva cu care împarte această stare extremă, solidaritatea îl scoate din singurătate dar  cealaltă persoană moare şi tânărul îi împinge trupul pe ape.

     Întrebarea care se pune e simplă : oare ne dăm seama că povestea se repetă ? Că cei ce vin din Orientul Mijlociu sau din Irak, din Siria, din Turcia, din Afganistan sau Pakistan, din miezul Africii Negre, din Mali sau din Libia sau de oriunde am zice că vin, aşa cum românii sau bulgarii, cum iugoslavii de mai de demult sau alte neamuri oropsite în vremea dictaturilor o făceau înainte de căderea cortinei de fier, refac într-un anume fel povestea imgiranţilor de pe Ellis Island ?

     O parte din acei imigranţi sunt reuşiţii de azi din America, bogaţii de azi, întreprinzătorii de azi. O parte sunt doar fotografiile aşezate pe pardosele  din fantomaticul  spitalul dezafectat,părăginit, din Ellis Island, peste care calcă Robert de Niro în paltonul lui belumarin, îndreptându-se  prin zăpada imaculată spre durerea amintirilor.

   Cleopatra Lorinţiu

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.