joi, august 5, 2021

Lecţia şantajului: ultimatumul Turciei la adresa Uniunii Europene

Comisarul european Guenther Oettinger a declarat  că nu vede ca UE să acorde scutire de vize turcilor în acest an din cauza modului în care a  acţionat   Ankara   în epurările arbitrare şi răzbunările colective de după lovitura militară eşuată.

Turcia amenință acordul cu UE asupra migranților, dând un ultimatum pentru scutire de vize până în octombrie.

Văzând lipsa de reacţie fermă sau declaraţiile mai degrabă reci şi politicoase, civilizate,circumstanţiale adeseori  ale liderilor europeni, preşedintele turc ridică tonul într-o manieră care  s-ar putea să îi fie defavorabilă pe termen lung.

Dacă guvernele occidentale s-au mărginit până acum să arate cu degetul, să îşi exprime îngrijorarea, adeseori neînţelegând despre ce e vorba cu exactitate, mai cu seamă în amestecul de întîmplări şi imaginar din recentele evenimente, de data aceasta s-ar putea în sfârşit să înţeleagă.

Cu toate că, cine ştie, liderii europeni sunt mereu îmbrobodiţi de speranţa găsirii unei soluţii de cei care au contribuit din plin la crearea problemei.Credulitate ? Nesesizarea nuanţelor ? Comoditate ? Ramâne ca istoria să judece ce şi cum.(n.r./c.l.)

Turcia amenință acordul asupra migranților încheiat în acest an cu Uniunea Europeană, dând un ultimatum blocului de 28 de membri să acorde scutire de vize pentru cetățenii turci până în octombrie, relatează DPA și Reuters.

„Dacă nu se ajunge la o liberalizare a vizelor, vom fi obligați să ne distanțăm de acordul asupra returnării migranților din 18 martie”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, în remarci publicate luni.

El a adăugat că guvernul turc așteaptă o dată precisă a liberalizării vizelor. Acces fără vize în UE — recompensa principală pentru colaborarea Ankarei în oprirea fluxului de migranți în Europa — a făcut obiectul unor întârzieri din cauza unei dispute asupra legislației antiteroriste turce și reprimării lansate de Ankara după puciul eșuat, printre criteriile neîndeplinite pentru ridicarea vizelor, amintește Reuters.

UE a ajuns la un acord amplu cu Turcia în martie vizând oprirea fluxului de migranți și a solicitanților de azil care încearcă să ajungă în bloc. În schimb, blocul a fost de acord să plătească pentru proiecte pentru refugiați în Turcia și a oferit perspectiva de a călători fără vize pentru cetățenii turci care vizitează UE, printre alte beneficii.

Obligativitatea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE urma inițial să fie ridicată în iulie. Acordul asupra migrației funcționează deoarece Turcia a luat „măsuri foarte serioase”, inclusiv acțiuni împotriva traficanților de persoane, a declarat Cavusoglu ziarului german.

„Dar toate acestea depind de ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii noștri, iar acesta este un articol în acordul din 18 martie”, a subliniat ministrul. Potrivit lui Cavusoglu, comentariile sale nu înseamnă o amenințare, notează DPA.

Comisarul european Guenther Oettinger a declarat recent că nu vede ca UE să acorde scutire de vize turcilor în acest an din cauza reprimării Ankarei după lovitura de stat militară eșuată de la mijlocul lunii iulie, amintește Reuters. Agerpres după Reuters, AFP

Turcia: Mii de animale pier printre incendiile forestiere masive

Turcia: Mii de animale pier printre incendiile forestiere masive

Turcia:„10 avioane de stingere a incendiilor pot fi achiziționate la prețul a celui mai ieftin avion prezidențial”

Turcia:„10 avioane de stingere a incendiilor pot fi achiziționate la prețul a celui mai ieftin avion prezidențial”

Caz de femicid cutremurător în Turcia: Studentă la jurnalism dispărută, găsită moartă

Caz de femicid cutremurător în Turcia: Studentă la jurnalism dispărută, găsită moartă

Turcia câștigă prima medalie olimpică la tir cu arcul

Turcia câștigă prima medalie olimpică la tir cu arcul

Două turcoaice, care au fugit cu acte false din Turcia condamnate la 6 luni de închisoare

Două turcoaice, care au fugit cu acte false din Turcia condamnate la 6 luni de închisoare