luni, noiembrie 11, 2024

Le Monde: Erdogan îngroapă Republica lui Atatürk

Şeful statului turc îşi urmăreşte visul său de a prezida cu mână forte şi se imaginează în rolul de „apărător al islamului sunit.” (Marie Jego, Le Monde)

Turcia, copleşită de arestări şi limojaje pe perioada de stare de urgenţă de după lovitura de stat eşuată, nu va mai fi niciodată, aceeaşi de dinainte.

În cadrul aşa-zisei lupte contra terorismului, şapte de putaţi ai Partidului democraţiei poporului prokurd au fost trimişi în arest preventiv. Printre aceştia, cei doi copreşedinţi ai partidului, Selahattin Demirtas şi Figen Yüksekdag.

Partidul e acuzat de legături cu PKK (formaţiune aflată în război cu statul turc încă din 1984!) iar conducătorii săi sunt în vizorul autorităţilor. Arestarea conducătorilor a fost posibilă ca urmare a ridicării imunităţii parlamentare a celor 148 de deputaţi (din cei 550) dintre care 53 fac parte din acest partid.

Fiind a treia formaţiune politică prezentă în parlament , ocupând 59 de locuri, acest partid de nuanţă pro-kurdă a fost votat de mai bine de 5 milioane de cetăţeni la alegerile legislative din 1 noiembrie 2015.

Plasarea în arest a capilor partidului ne face să ne gândim evident la pasul următor: când partidul va fi interzis pur şi simplu cum s-a întâmplat cu celalalte formaţiuni prokurde.

Total indiferent la valul de critici venite dinspre Occident, premierul Binali Yildirim, a explicat vineri 4 noiembrie că deputaţii kurzi trebuie să plătească preţul pentu „angajamentul lor „ de partea „terorii”. „ Politica nu poate servi drept paravan pentru crimă, Turcia este un stat de drept „ a spus acesta .”Parchetul i-a convocat iar ei nu s-au prezentat , nu aveam altă soluţie decât forţa, s-a explicat ministrul Bekir Bozdag.” Aşa începe articolul pe care Le Monde îl publică sub semnătura specialistei în chestiunea turcă, Marie Jego.

Jurnaliştii occidentali sunt din ce în ce mai tranşanţi în analizele lor, punând pe tapet şirul îndelung de abuzuri făcute de preşedinte, care este

din ce în ce mai des numit dictator. Nu lipsesc aluziile la asemănarea comportamentului cu cel al dictatorului Germaniei naziste iar dovezile legate de corupţie precum şi de politica sa revanaşardă, abuzivă, discreţionară, bazată pe şantaj şi oroare, pe teroare şi dispreţuirea totală a drepturilor omului sunt la ordinea zilei.

Tot mai mulţi jurnalişti încep să analizeze la rece maniera în care preşedintele turc Erdogan a reuşit să ţină sub şantaj deopotrivă Uniunea Europeană (prin celebrul acord privind migranţii ) dar şi SUA (apartenenţa la NATO, baza de la Incirlik).

Tot mai mulţi analişti scot la iveală şirul de dovezi privind modul de „gestionare „ a problemei islamiste” din Turcia : zeci şi zeci de cazuri în care jihadiştii Statului islamic au fost susţinuţi, sau pedepsiţi formal, sau făcuţi nevăzuţi, ceea ce demonstrează din plin complicitatea de lungă durată a regimului cu Statul Islamic.

În Jurnalul televiziunii franceze de ieri 4 noiembrie, (France 2) se exprima „uimirea „ că o bună parte a populaţiei de rând din Turcia susţine poziţia autorităţilor. Evident, intoxicarea popoagandistică a atins în Turcia cote maxime iar mecanismul şantajului este la apogeu.

(Le Monde, France 2, Zaman Romania.)

http://www.lemonde.fr/europe/article/2016/11/05/erdogan-enterre-la-republique-d-ataturk_5025970_3214.html

 

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.