joi, februarie 9, 2023

Lansarea Caravanei Smart City

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) va lansa, în luna octombrie, un apel de proiecte pe zona orașelor inteligente, în condițiile în care 15 miliarde de euro sunt disponibili pentru finanțarea proiectelor, până în 2021,a declarat, președintele ARSCM, Eduard Dumitrașcu,

„Avem 15 miliarde de euro până în 2021. Ne referim la PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală — n. r.), care are un impact foarte mare, din punctul nostru de vedere, în dezvoltarea comunităților locale, unde sunt aproape 8 miliarde de euro disponibili până în 2020 — și aici deja vedem că sunt foarte multe programe și proiecte în zona eficienței energetice din partea multor autorități locale, și vorbim de peste 7 miliarde de euro din partea Comisiei Europene disponibili până în 2021, aici incluzând și marea infrastructură, incluzând și partea de acces în marile orașe. Avem absolut tot ce ne trebuie în această perioadă pentru a ne gândi la dezvoltarea comunităților și orașelor inteligente. Noi încercăm în această perioadă foarte repede să creăm cadrul necesar pentru implementarea acestor proiecte”, a spus Dumitrașcu, în marja evenimentului de lansare a Caravanei Smart City.

arsmart cityPotrivit acestuia, împreună cu Organismul Național de Standardizare, ARSCM va introduce în perioada următoare primele opt standarde, de altfel și singurele la nivel mondial, pe Smart City.

„Este foarte important să creăm un cadru și niște indicatori corecți pentru autoritățile locale, astfel încât acestea să poată face evaluări periodice a ceea ce au implementat până acum și a ceea ce urmează să implementeze, să aibă un cadru de raportare și un feed-back din partea cetățenilor, beneficiarii finali ai conceptului de Smart City. Încercăm prin aceste ISO-uri pe care le vom implementa în perioada următoare să mai creăm trei instrumente de bază pentru administrațiile locale. Primul se numește audit Smart City și, împreună cu grupul nostru de experți, mergem în primării, facem acest audit și venim cu un set de recomandări plecând de la investițiile existente. Totul trebuie dezvoltat de la ce au făcut până acum. Nu trebuie să pierdem aceste resurse”, a explicat Dumitrașcu.

Șeful ARSCM a precizat că în octombrie va fi lansat un apel de proiecte pe zona de Smart City, iar pe 5 octombrie, la Brașov, va fi dat publicității Ghidul de achiziții publice pentru autoritățile locale.

„Al doilea lucru foarte important: vom lansa în octombrie un apel de proiecte pe zona orașelor inteligente, astfel încât autoritățile publice și centrale și cele locale să înțeleagă liniile de finanțare, oportunitățile pe care le au unele dintre ele, iar într-un ritm accelerat vor trebui să reacționeze, pentru a nu mai vorbi iarăși de un tren pierdut sau știți problemele pe cadrul financiar 2007 — 2013. Nu în ultimul rând, tot în perioada următoare, în 5 octombrie, la Brașov, vom lansa Ghidul de achiziții publice pentru autoritățile locale, pentru că trebuie să înțelegem, când vorbim despre dezvoltarea unui oraș inteligent, când vorbim despre conceptul de Smart City, că este foarte greu să găsim o persoană care să se priceapă la toate aceste industrii interconectate. Trebuie să recunoaștem că nu putem avea pretenția de la nimeni să fie expert în energie, în mobilitate, în transport, în mediu, în internet of things etc. Prin urmare, trebuie să creăm acest ghid, trebuie să explicăm ce înseamnă conceptul de Smart City, industriile interconectate și mai ales pe fiecare industrie în parte cum facem achiziție. Deci, avem partea de audit, știm ce au făcut, avem setul de recomandări, știm ce vor să facă, avem ghidul de achiziții, avem apelul de proiecte, localizăm sursele de finanțare și avem și standardele pentru a putea implementa aceste proiecte”, a arătat Eduard Dumitrașcu.

descărcareÎn opinia acestuia, este important ca un oraș să fie inteligent pentru că el trebuie să țină pasul cu locuitorii, cu tehnologiile.

„Atâta timp cât locuitorii se schimbă, este clar că trebuie să ieșim din aceste blocuri de beton și trebuie să ne uităm afară la ce se întâmplă, la interactivitate, la cât de vii devin orașele. Este rolul și obligația administrației”, a subliniat el.

Eduard Dumitrașcu a admis că, pentru a deveni Smart City, o comunitate trebuie să investească sume relativ mari, însă există bani europeni care pot fi atrași.

„Este foarte greu de estimat care este suma medie ce trebuie investită pentru ca un oraș să devină inteligent. Sunt mulți indicatori de care trebuie să ținem cont: climă, relief, temperatură, număr de locuitori… este foarte complicat. Trebuie să înțelegem ce vrem să facem. De exemplu, la Constanța trebuie să ținem cont că avem port, avem turiști, la Cluj avem turiști, dar n-avem port, iar la Oradea avem turiști, avem graniță și n-avem port. Prin urmare, această particularizare a implementării de concepte inteligente trebuie clar să țină de specificul fiecărui loc. Vorbim de sume relativ mari, dar totodată spuneam că sunt și foarte mulți bani disponibili pentru aceste proiecte, iar autoritățile locale, cu o parte de cofinanțare foarte, foarte mică, pot face foarte multe lucruri. Zona de eficiență energetică, unul dintre cele mai solicitate domenii de către autoritățile publice locale din cauza facturii foarte mari pe care trebuie să o plătească, este totodată și printre cele mai scumpe, pentru că vorbim despre schimbarea infrastructurii în unele locuri, în alte locuri se poate folosi aceeași infrastructură. Putem însă schimba doar soluțiile, putem schimba becurile, putem monta senzori care pot optimiza foarte mult. Sunt tot felul de soluții care vin pe infrastructura curentă, nu e nevoie de investiții și schimbăm paradigma”, a adăugat acesta.

Povestea tragică a unei familii! Doar un supraviețuitor dintr-o familie cu cvintupleți

O familie cu cvintupleți a murit tragic în urma cutremurelor din provincia Hatay. Doar un bebeluș a fost scos în viață de...

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

VIDEO! Dezastru în Turcia! Cutremur de 7,4 magnitudine. 284 de morți și 2.323 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter s-a produs în cartierul Pazarcık, din provincia sudică, Kahramanmaraş, conform presei turcești.

Tragedie după tragedie! Portul Iskenderun arde de 24 de ore

Incendiu izbucnit în portul Iskenderun de la Marea Mediterană, care a pornit în urma cutremurelor de ieri, continuă să arde de 24 ore, conform presei turcești.

Apel disperat! Risc de răpiri în Turcia! : „ Nu mai distribuiți poze cu copii dispăruți în urma cutremurelor.”

Ümit Hakan Karakaya, fondatorul Asociației Internaționale pentru Cercetarea și Abuzul Copiilor Dispăruți (UKAİM), a avertizat împotriva poveștilor similare cutremurului din 17 august.

Clădire veche de 1 an vândută ca „rezistentă la cutremur” s-a prăbușit

În anunțul privind imobilul se precizează că apartamentele vândute cu 2 850 000 de lire respectă reglementările cutremurelor.

Cutremur din Turcia! Elon Mask vrea să trimită sateliți Starlink 

Omul de afaceri miliardar Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, anunțat pe contul său de Twitter că a existat o mare problemă de comunicare în Turcia după cutremur și că, dacă guvernul turc ar aproba ar putea trimite sateliții Starlink pentru ajutor.

Cutremur Turcia! Un faimos fotbalist cere ajutor în lacrimi:„Nu putem face mare lucru singuri.”

Fostul portar al echipei națională și actualul directorul tehnic Hatayspor, Volkan Demirel, a ajuns viral după ce a început să plângă într-un live de pe contul său de Twitter.