vineri, aprilie 26, 2024

Explicaţii despre cum vede Premierul britanic, Brexitul

Theresa May cere o tranziție de 2 ani pentru Brexit, timp în care se va pregăti și un nou regim al imigrației.

Premierul britanic Theresa May a subliniat vineri, într-un discurs pe tema Brexitului, susținut la Florența, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020 și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim privind imigrația, informează agențiile internaționale de presă.

‘Oamenii, mediul de afaceri și serviciile publice ar beneficia astfel de o perioadă de adaptare pentru schimbările în relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană’, a explicat Theresa May.

În ceea ce privește suma de bani pe care Marea Britanie o va plăti în contul obligațiilor deja asumate față de UE, ea a spus că ‘unele pretenții sunt exagerate’, fără să menționeze cifre. Totuși, Theresa May a asigurat țările UE că niciuna nu va trebui ‘să plătească sau să primească mai puțin’ în perioada rămasă până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de șapte ani al UE. Unii oficiali europeni au avansat sume cuprinse între 60 și 100 de miliarde de euro, solicitări respinse de Londra.

Referitor la problema imigranților comunitari, Theresa May a asigurat că pe parcursul respectivei perioade de tranziție — dacă UE va accepta o asemenea perioadă — aceștia ‘vor putea în continuare să vină, să trăiască și să muncească în Marea Britanie, dar va fi un sistem de înregistrare, o pregătire esențială pentru noul regim’ privind imigrația, despre care însă nu a oferit detalii. Totuși, ea a spus, adresându-se imigranților comunitari: ‘Dorim să rămâneți (…) Vă apreciem’.

Vorbind tot despre cetățenii UE stabiliți în Marea Britanie, Theresa May a spus că dorește un acord cu UE pentru ca instanțele britanice să poată să țină cont de hotărârile Curții de Justiție a UE și să poată oferi o ‘interpretare consistentă’ a acestora.

Theresa May a subliniat de asemenea că negocierea Brexitului trebuie să se încheie în martie 2019, iar când a fost întrebată dacă mai consideră în continuare că ieșirea din UE fără niciun acord ar fi o situație de preferat în fața unui acord prost, ea a răspuns: ‘Continuăm să credem acest lucru’.

Însă ea a subliniat că ieșirea Marii Britanii din UE este un proces ireversibil. ‘Tot timpul cât am fost membri în UE, Marea Britanie nu s-a simțit niciodată ca fiind deplin acasă’, a spus Theresa May.

‘Punerea suveranității la comun, care este o trăsătură esențială a UE, permite o cooperare fără precedent care aduce beneficii, dar aceasta înseamnă de asemenea că statele aflate în minoritate

trebuie să accepte decizii pe care nu le doresc, ce afectează inclusiv chestiuni interne’, a explicat premierul britanic.

Ea s-a declarat însă optimistă că în final va fi încheiat un acord de liber schimb între Marea Britanie și UE și a menționat că Londra este dispusă să participe și după Brexit la unele politici și programe europene, menționând aici și domeniul apărării.

Luni va începe la Bruxelles a patra rundă de negocieri în dosarul Brexitului, cele anterioare încheindu-se fără progrese notabile.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.