marți, aprilie 23, 2024

Kosovo: declaraţii, puncte de vedere şi înţelegeri

Serbia trebuie să recunoască faptul că fosta sa provincie Kosovo este un stat independent, a afirmat premierul albanez, Edi Rama, într-un interviu acordat AFP joi la Belgrad unde s-a aflat într-o vizită oficială. Cei care refuză să îi recunoască independența „se agață în continuare de o fantomă (…); s-a terminat: Kosovo este un stat, un stat recunoscut de cele mai importante puteri ale lumii”, „un popor a făcut o alegere”, a declarat Edi Rama care s-a întâlnit în cursul zilei cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

EDI-RAMA premier albanez
„Un popor a făcut o alegere”, a declarat Edi Rama,premierul albanez.

În urmă cu doi ani, afirmații asemănătoare făcute cu ocazia primei vizite în Serbia după 68 de ani a unui șef al guvernului de la Tirana au dus la un dur schimb de replici între cei doi lideri, Aleksandar Vucic acuzând o „provocare” din partea lui Edi Rama și o dorință de „a umili Serbia la Belgrad”.

În 2014, „reacția a fost incredibilă”, „astăzi, este o dezbatere deschisă”, a subliniat Edi Rama.

Fostă provincie sârbă locuită majoritar de albanezi, Kosovo și-a proclamat independența în 2008, după un război de independență, în 1998-1999, împotriva forțelor Belgradului. Susținută de Moscova, Serbia nu a recunoscut niciodată această independență, acceptată până în prezent de peste o sută de țări. După incidentul din 2014, cei doi lideri au detensionat situația, Edi Rama vorbind joi despre „o relație frumoasă”.

„Într-o anumită măsură, el a făcut pași pe care alții înainte nu ar fi îndrăznit să și-i imagineze”, a explicat premierul albanez care urma să prezinte la Belgrad traducerea în sârbă a recentului său volum „Kurban” (Sacrificiul), o meditație asupra Albaniei și a carierei sale politice. „Aleksandar Vucic mi-a cerut un exemplar cu autograf și voi face asta pentru el”, a dat asigurări Edi Rama.

Nu este mai puțin adevărat că, „pentru mine, Serbia trebuie să recunoască Kosvo, pentru binele chiar al Serbiei”, în timp ce „pentru el, asta rămâne un tabu”.

La 14 septembrie, într-un interviu acordat AFP, Aleksandar Vucic și-a exprimat mulțumirea pentru relația cu omologul său de la Tirana: „Înțelegem amândoi interesul popoarelor noastre”. Liderul sârb a repetat joi într-un comunicat că „dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări contribuie la stabilitatea în regiune”.

aleksandar-vucic
„Înțelegem amândoi interesul popoarelor noastre”.Aleksandar Vucic ,premierul sârb

Edi Rama și Aleksandar Vucic se vor întâlni din nou la Nis, cu prilejul unei conferințe pe teme economice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org