sâmbătă, aprilie 9, 2022

Kandahar: tensiuni majore și atacurile talibanilor în apropierea scrutinului

Ministrul apărării american Jim Mattis a declarat vineri că asasinarea şefului poliţiei din Kandahar (sud), generalul Abdul Raziq, unul dintre oficialii de securitate cei mai puternici din Afganistan, nu va schimba cu nimic situaţia securităţii din provincie, relatează AFP.

”Am văzut responsabilii de securitate din jurul lui. Am văzut progresele forţelor de securitate afgane”, a declarat Jim Mattis jurnaliştilor cu prilejul unui summit de securitate în Singapore. „Afganistanul pierde în mod tragic un patriot. Dar nu cred că va avea un efect pe termen lung asupra regiunii”, a apreciat el.

Talibanii au revendicat atacul de joi în care a fost ucis şeful poliţiei din Kandahar. Mai multe persoane au murit şi altele au fost rănite în urma unui schimb de focuri în interiorul palatului guvernatorului provinciei Kandahar, unde avea loc o reuniune pe probleme de securitate la care participa şi comandantul forţelor NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, care a scăpat nevătămat, notează AFP.

Cel puţin alte două persoane au fost ucise în acest atac comis înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc sâmbătă în Afganistan. Jim Mattis a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă acest atac va afecta prezenţa alegătorilor la scrutinul din 20 octombrie.
foto 2 kandaharAmeninţările şi atacurile comise de talibani şi gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea determina mulţi alegători să nu se prezinte la vot în pofida desfăşurării unui imens aparat de securitate: 54.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi. Zece candidaţi la scrutin şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi asasinaţi.

Integritatea votului este, de asemenea, discutabilă deoarece au fost descoperite multe cazuri de înregistrare multiplă.

Peste 2.500 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 249 de mandate de parlamentar. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt deja aleşi, fiind descendenţi ai unor lideri de război, oameni de afaceri sau membri ai societăţii civile.

Acest scrutin este, de asemenea, considerat un pas crucial înaintea unei reuniuni a ONU la Geneva, în noiembrie, în care Afganistanul va trebui să demonstreze donatorilor săi progresele realizate în „procesele democratice”.


 

 


 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,