sâmbătă, aprilie 20, 2024

Kandahar: tensiuni majore și atacurile talibanilor în apropierea scrutinului

Ministrul apărării american Jim Mattis a declarat vineri că asasinarea şefului poliţiei din Kandahar (sud), generalul Abdul Raziq, unul dintre oficialii de securitate cei mai puternici din Afganistan, nu va schimba cu nimic situaţia securităţii din provincie, relatează AFP.

”Am văzut responsabilii de securitate din jurul lui. Am văzut progresele forţelor de securitate afgane”, a declarat Jim Mattis jurnaliştilor cu prilejul unui summit de securitate în Singapore. „Afganistanul pierde în mod tragic un patriot. Dar nu cred că va avea un efect pe termen lung asupra regiunii”, a apreciat el.

Talibanii au revendicat atacul de joi în care a fost ucis şeful poliţiei din Kandahar. Mai multe persoane au murit şi altele au fost rănite în urma unui schimb de focuri în interiorul palatului guvernatorului provinciei Kandahar, unde avea loc o reuniune pe probleme de securitate la care participa şi comandantul forţelor NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, care a scăpat nevătămat, notează AFP.

Cel puţin alte două persoane au fost ucise în acest atac comis înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc sâmbătă în Afganistan. Jim Mattis a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă acest atac va afecta prezenţa alegătorilor la scrutinul din 20 octombrie.
foto 2 kandaharAmeninţările şi atacurile comise de talibani şi gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea determina mulţi alegători să nu se prezinte la vot în pofida desfăşurării unui imens aparat de securitate: 54.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi. Zece candidaţi la scrutin şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi asasinaţi.

Integritatea votului este, de asemenea, discutabilă deoarece au fost descoperite multe cazuri de înregistrare multiplă.

Peste 2.500 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 249 de mandate de parlamentar. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt deja aleşi, fiind descendenţi ai unor lideri de război, oameni de afaceri sau membri ai societăţii civile.

Acest scrutin este, de asemenea, considerat un pas crucial înaintea unei reuniuni a ONU la Geneva, în noiembrie, în care Afganistanul va trebui să demonstreze donatorilor săi progresele realizate în „procesele democratice”.


 

 


 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.