miercuri, ianuarie 6, 2021

Kandahar: tensiuni majore și atacurile talibanilor în apropierea scrutinului

Ministrul apărării american Jim Mattis a declarat vineri că asasinarea şefului poliţiei din Kandahar (sud), generalul Abdul Raziq, unul dintre oficialii de securitate cei mai puternici din Afganistan, nu va schimba cu nimic situaţia securităţii din provincie, relatează AFP.

”Am văzut responsabilii de securitate din jurul lui. Am văzut progresele forţelor de securitate afgane”, a declarat Jim Mattis jurnaliştilor cu prilejul unui summit de securitate în Singapore. „Afganistanul pierde în mod tragic un patriot. Dar nu cred că va avea un efect pe termen lung asupra regiunii”, a apreciat el.

Talibanii au revendicat atacul de joi în care a fost ucis şeful poliţiei din Kandahar. Mai multe persoane au murit şi altele au fost rănite în urma unui schimb de focuri în interiorul palatului guvernatorului provinciei Kandahar, unde avea loc o reuniune pe probleme de securitate la care participa şi comandantul forţelor NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, care a scăpat nevătămat, notează AFP.

Cel puţin alte două persoane au fost ucise în acest atac comis înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc sâmbătă în Afganistan. Jim Mattis a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă acest atac va afecta prezenţa alegătorilor la scrutinul din 20 octombrie.
foto 2 kandaharAmeninţările şi atacurile comise de talibani şi gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea determina mulţi alegători să nu se prezinte la vot în pofida desfăşurării unui imens aparat de securitate: 54.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi. Zece candidaţi la scrutin şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi asasinaţi.

Integritatea votului este, de asemenea, discutabilă deoarece au fost descoperite multe cazuri de înregistrare multiplă.

Peste 2.500 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 249 de mandate de parlamentar. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt deja aleşi, fiind descendenţi ai unor lideri de război, oameni de afaceri sau membri ai societăţii civile.

Acest scrutin este, de asemenea, considerat un pas crucial înaintea unei reuniuni a ONU la Geneva, în noiembrie, în care Afganistanul va trebui să demonstreze donatorilor săi progresele realizate în „procesele democratice”.


 

 


 

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.

Istanbul:Copacii înfloresc în decembrie. Specialiștii trag semnale de avertizare

Experții au avertizat asupra schimbărilor climatice, după ce în Turcia s-a înregistrat temperaturi mari în decembrie,