joi, aprilie 25, 2024

Cipru după 45 de ani de divizare

foto 2 antonio guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat săptămâna aceasta încrezător în ceea ce priveşte perspectivele unei reglementări a conflictului cipriot, însă fără a avansa vreun termen.

Liderii ciprioţi grec şi turc se vor întâlni vinerea viitoare la Nicosia, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care speră să relanseze negocierile pentru reunificarea acestei insule mediteraneene divizată de aproape 45 de ani, informează AFP.

La 15 luni după eşuarea precedentului ciclu de negocieri, preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, şi liderul cipriot turc Mustafa Akinci vor avea o întrevedere în zona-tampon supravegheată de ONU la Nicosia, a anunţat vineri guvernul cipriot.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat săptămâna aceasta încrezător în ceea ce priveşte perspectivele unei reglementări a conflictului cipriot, însă fără a avansa vreun termen. „Perspectivele unei reglementări globale între comunităţile insulei rămân foarte prezente”, asigură Guterres într-un raport transmis celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Ciprul este divizat după ce armata turcă a cucerit în 1974 partea de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce viza anexarea ţării la Grecia şi care a suscitat o vie îngrijorare în rândul minorităţii cipriote turce. Zeci de mii de ciprioţi greci şi turci au fost strămutaţi în timpul conflictului.

De atunci, Republica Cipru, singura recunoscută de comunitatea internaţională, administrează doar partea de sud populată de ciprioţii greci, nordul fiind administrat de „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia, care a desfăşurat aici peste 30.000 de militari.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a subliniat săptămâna trecută că o întrevedere cu Akinci nu înseamnă neapărat reluarea negocierilor, dar constituie o ocazie de a face schimb de opinii.

Nu a existat o întrevedere oficială între cele două părţi implicate în conflict după eşuarea ciclului precedent de negocieri, care a avut loc în iulie 2017 în Elveţia, cu excepţia unui dineu informal, în aprilie, în timpul căruia cei doi oficiali au constatat dezacorduri persistente.

ONU a spus clar că va acorda sprijin doar dacă cei doi lideri se angajează să intre în negocieri într-un spirit de compromis.

foto 3 presedinte cipriot
Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a subliniat săptămâna trecută că o întrevedere cu Akinci nu înseamnă neapărat reluarea negocierilor, dar constituie o ocazie de a face schimb de opinii.

 


 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.