miercuri, septembrie 7, 2022

Jon Pahl, autorul cărții” Fethulah Gulen: O viață în Hizmet”, în dialog cu cititorii la București

Scriitorul american Jon Pahl, alături de istoricul Ionuț Cojocaru, au vorbit despre Mișcarea Hizmet și despre experințele proprii alături de clericul  Fethulah Gulen, scrise în prima biografie despre clericul turc, “Fethulah Gulen: O viață în Hizmet, De ce este important un cleric musulman din Pennyslavia pentru lume”.

Într-o dezbatere moderată de ziaristul Ovidiu Nahoi, teologul american Jon Pahl a povestit despre clericul turc, despre care a scris cartea  după o perioadă de nouă ani în care l-a studiat, petrecând inclusiv timp împreună. 

“Viața lui a fost politizată, da el nu este om politic. Este un lider religios, spiritual. Criticii lui l-au redus la o figură politică.  Gulen tot ce face este se vorbească despre pace profundă, iubire,  justiție și cum se pot pune aceste lucruri în practică în lume”, l-a definit Jon Pahl pe clericul turc.

„Între două rugăciuni și două conferințe, nu ar organiza o lovitură de stat”

Clericul turc Fethullah Gulen a fost acuzat de lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016 de către guvernul turc, iar Jon Pahl a abordat acest subiect argumentând că nu există dovezi pentru acestă acuzație, dar și despre colaborările dintre președintele turc, Reccep Erdogan și Gulen din trecut.

“Ar fi trebuit să îmi imaginez că el o să fie acuzat pentru lovitura de stat eșuată pentru că așa se întâmplă cu liderii buni care sunt dedicați iubirii, justiției și păcii, deseori sunt defăimați”, a spus Pahl.

“ Între Erdogan și Gulen erau afinități, pe vremea când Erdogan era pro-demorație, pentru presa liberă, pentru libertatatea de exprimare, pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană la fel ca și Gulen. Din păcate, Erdogan și-a schimbat valorile și a devenit autoritar, a închis școli, instituții media”, a adăugat pastorul american.

Valorile Mișcării Hizmet

Jon Pahl, după nouă ani de studiu a mișcării  Hizmet a identificat patru valori, care sunt împârțite în patru capitole ale cărții “Fethulah Gulen: O viață în Hizmet, De ce este important un cleric musulamn din Pennyslavia pentru lume”.

“ Educație, empatie, toleranța și practicile pașnice religioase. Mai mult, mișcarea Gulen luptă să rezolve probleme legate de ignorață, sărăcie și violență”.

Gestul consulului Turciei din România

 Jon Pahl a comentat și evenimentul de la Constanța, când adjunctului șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, nu i s-a permis să își țină discursul, iar consulul Turciei i-a cerut să coboare pe motiv că nu figurează în programul evenimentului dedicat nașterii profetului Mohamed.

“Conducerea se teme de adevăr. Cei care se tem de adevăr sunt cei fac justiție în mod imoral. Lăsați oameni să vorbească, să aibă propria voce, astfel ar trebuie să fie lucrurile”.

Jon Pahl este un istoric al religiilor, pastor, un teolog, profesor premiat, muzician și activist comunitar. Pahl a scris șase cărți legate de religie, democrație și violență. Proiectul legat de Mișcarea Hizmet a început în anul 2010, iar la 20 de ani de când clericul turc s-a autoexilat în Statele Unite ale Americii, Pahl a publicat prima biografie autorizată despre clericul turc, “Fethulah Gulen: O viață în Hizmet, De ce este important un cleric musulman din Pennyslavia pentru lume”, care se poate găsi online, în prima traduce din limba engleză, în limba română, urmând să fie tradusă în alte limbi străine.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Turcii furioși! Ce s-a întâmplat cu Turnul Fecioarei din Istanbul?

Sâmbătă, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip, de pe un feribot care trece prin spatele cortinei de schele, unde vârful clădirii nu se vedea, turcii crezând că a fost o încercare greșită de a restaura clădirea a distrus reperul istoric.

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

Povestea cutremurătoare a unui polițist, victimă a puciul eșuat, care s-a sinucis

Viața polițistului turc, Mehmet Ali Gündoğan, a luat o întorsătură tragică, de la puciul eșuat din 15 iulie, fiind una dintre zecile de mii de victime ale guvernului turc. 

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,