duminică, iunie 13, 2021

Jon Pahl, autorul cărții” Fethulah Gulen: O viață în Hizmet”, în dialog cu cititorii la București

Scriitorul american Jon Pahl, alături de istoricul Ionuț Cojocaru, au vorbit despre Mișcarea Hizmet și despre experințele proprii alături de clericul  Fethulah Gulen, scrise în prima biografie despre clericul turc, “Fethulah Gulen: O viață în Hizmet, De ce este important un cleric musulman din Pennyslavia pentru lume”.

Într-o dezbatere moderată de ziaristul Ovidiu Nahoi, teologul american Jon Pahl a povestit despre clericul turc, despre care a scris cartea  după o perioadă de nouă ani în care l-a studiat, petrecând inclusiv timp împreună. 

“Viața lui a fost politizată, da el nu este om politic. Este un lider religios, spiritual. Criticii lui l-au redus la o figură politică.  Gulen tot ce face este se vorbească despre pace profundă, iubire,  justiție și cum se pot pune aceste lucruri în practică în lume”, l-a definit Jon Pahl pe clericul turc.

„Între două rugăciuni și două conferințe, nu ar organiza o lovitură de stat”

Clericul turc Fethullah Gulen a fost acuzat de lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016 de către guvernul turc, iar Jon Pahl a abordat acest subiect argumentând că nu există dovezi pentru acestă acuzație, dar și despre colaborările dintre președintele turc, Reccep Erdogan și Gulen din trecut.

“Ar fi trebuit să îmi imaginez că el o să fie acuzat pentru lovitura de stat eșuată pentru că așa se întâmplă cu liderii buni care sunt dedicați iubirii, justiției și păcii, deseori sunt defăimați”, a spus Pahl.

“ Între Erdogan și Gulen erau afinități, pe vremea când Erdogan era pro-demorație, pentru presa liberă, pentru libertatatea de exprimare, pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană la fel ca și Gulen. Din păcate, Erdogan și-a schimbat valorile și a devenit autoritar, a închis școli, instituții media”, a adăugat pastorul american.

Valorile Mișcării Hizmet

Jon Pahl, după nouă ani de studiu a mișcării  Hizmet a identificat patru valori, care sunt împârțite în patru capitole ale cărții “Fethulah Gulen: O viață în Hizmet, De ce este important un cleric musulamn din Pennyslavia pentru lume”.

“ Educație, empatie, toleranța și practicile pașnice religioase. Mai mult, mișcarea Gulen luptă să rezolve probleme legate de ignorață, sărăcie și violență”.

Gestul consulului Turciei din România

 Jon Pahl a comentat și evenimentul de la Constanța, când adjunctului șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, nu i s-a permis să își țină discursul, iar consulul Turciei i-a cerut să coboare pe motiv că nu figurează în programul evenimentului dedicat nașterii profetului Mohamed.

“Conducerea se teme de adevăr. Cei care se tem de adevăr sunt cei fac justiție în mod imoral. Lăsați oameni să vorbească, să aibă propria voce, astfel ar trebuie să fie lucrurile”.

Jon Pahl este un istoric al religiilor, pastor, un teolog, profesor premiat, muzician și activist comunitar. Pahl a scris șase cărți legate de religie, democrație și violență. Proiectul legat de Mișcarea Hizmet a început în anul 2010, iar la 20 de ani de când clericul turc s-a autoexilat în Statele Unite ale Americii, Pahl a publicat prima biografie autorizată despre clericul turc, “Fethulah Gulen: O viață în Hizmet, De ce este important un cleric musulman din Pennyslavia pentru lume”, care se poate găsi online, în prima traduce din limba engleză, în limba română, urmând să fie tradusă în alte limbi străine.

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Profesoara demisă prin decret a fost reangajată la 2 ani după ce murise din cauza cancerului

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Turcia:Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Turcia: Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Turcia: Inflația scade în mod neașteptat la 16,6%. Prețurile continuă să crească

Turcia: Inflația scade în mod neașteptat la 16,6%. Prețurile continuă să crească

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat

Liderul mafiei lovește cu noi declarații:Ministrul Soylu a protejat un magnat anchetat

Un turc a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori

Un turc a ajutat din greșeală FBI în capturarea a aproximativ 800 de infractori din întreaga lume după ce mii de oameni...

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia