joi, martie 28, 2024

Jean-Claude Juncker despre intrarea României în spaţiul Schengen

Locul României este clar în spaţiul Schengen, a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Juncker a subliniat că, anul viitor, prin faptul că va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România are o responsabilitate „foarte mare”.
Şeful CE a menţionat că Viorica Dăncilă a fost membru al Parlamentului European. „Deci Europa nu are niciun fel de secret pentru doamna prim-ministru din România”, a spus înaltul oficial.
Jean-Claude Juncker a amintit, în conferinţa de presă, şi de schimbările de Executiv din România. „Într-adevăr, e al cincilea prim-ministru pe care îl întâmpin aici de la începutul mandatului meu şi să sperăm că acest ciclu se va opri şi că doamna prim-ministru va rămâne mai mult în funcţie, pentru că, cumva, nu mai ştiu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc ca prim-ministru”, a afirmat Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker alături de Comisarul european Corina Creţu

El a precizat că a discutat cu şefa Executivului de la Bucureşti despre perspectiva preşedinţiei române a Consiliului UE, în primul semestru din 2019, şi a menţionat, în context, Summitul post-Brexit de la Sibiu.

„Ar trebui să putem să determinăm liniile cele mai importante ale perspectivelor financiare”, a declarat el, adăugând că „responsabilitatea viitoarei preşedinţii române e foarte mare aici, în această perspectivă”.

„Sunt convins că Mecanismul de Cooperare şi Verificare cu privire la Bulgaria şi la România ar trebui ridicat, deci să fie terminat înainte de sfârşitul mandatului acestei Comisii”, a punctat Jean-Claude Juncker.

Preşedintele CE a vorbit şi despre o eventuală aderare a ţării noastre la Schengen. „Locul României clar este în spaţiul Schengen. Clar, nu mai e niciun motiv să excludem România din aceste ambiţii cetăţeneşti care ţin de spaţiul Schengen”, a subliniat oficialul european.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne