İlber Oltayli, unul dintre cei mai mari istorici ai Turciei, a vizitat România, cu ocazia unor evenimente din București și Cluj. Acesta și-a scris impresiile în urma vizitei în ziarul Hurriyet, ediția publicată pe 27 octombrie.
Oltayliı le-a împărtășește cititorilor săi informații despre rădăcinile istorice ale orașelor pe care le-a vizitat și în același timp a dezvăluit observațiile sale cu privire la schimbările României, dar și a problemelor din țară.
„Clujul este un oraș drăguț. Pe lângă bisericile rămase din Evul Mediu, se văd influențele barocului și mai ales efectele art nouveau-lui apărut la sfârșitul secolului XIX”, a scris acesta.
“Turcii din România și colegii mei români îl iubesc pe Kemal Karpat.”
Istoricul l-a reamintit pe profesorul Kemal Karpat și a vorbit despre relațiile româno-turce.
“Universitatea din Cluj este renumită și astăzi, printre instituțiile de elită din România. Împreună cu Enis Tulca, de la Universitatea Galatasaray am discutat despre Relațiile Româno-Turce și am ne-am concentrat mai ales pe Turcologia din România, pentru că se aniversau 1O ani de la fondarea catedrei și cu acest prilej am discutat și despre regretatul profesor Kemal Karpat.”
Celebrul istoric a descris România ca o țară colorată unde fiecare își găsește locul.
“ România este o țară diferită față de cele din Balcani, este o țară cu o cultură internațională, unde 17 grupuri minoritare oficial fac parte din populația României și acestea au drepturile lor culturale”,a subliniat Oltayli.
Istoricul a abordat problema emigrației
“Aspectul României se schimbă, dar cred că există câteva probleme care nu se vor schimba ușor: populația este tot în scădere, acum,10% din populație este în afara granițelor. În unele cazuri, bugetul național nu este îndeajuns, astfel, sunt obligați să realizeze proiectele prin investiții cu sprijinul Europei”, a scris Oltayli.