marți, februarie 20, 2024

Istanbulul prea scump! Guvernatorul Băncii Centrale s-a mutat la părinți, din cauza chiriilor mari

Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, a anunțat că s-a mutat cu mama ei din cauza chiriilor mari din Istanbul, conform presei turcești. 

Într-un interviu cu jurnalistul, Ahmet Hakan, Hafize Gaye Erkan a vorbit despre inflație și prețurile din Istanbul.

Mai scump ca în Manhattan

Guvernatorul, în calitate de funcționar public de rang înalt, are un salariu brut de 161.000 de lire turcești (5.555 de dolari), excluzând plățile suplimentare, în timp ce salariul minim în țară este de 11.402 de lire (393 de dolari). 

„Cum ar putea Istanbul să fie mai scump decât Manhattan”, a spus ea referindu-se la orașul unde a lucrat anterior

Erkan a sugerat creșterea numărului de locuințe sociale ca o soluție la criza locuințelor și a adăugat:  „O persoană nu ar trebui să aibă 10 case, 10 persoane ar trebui să aibă 10 case separate.”

Când a fost întrebată „Care este primul lucru la care se uită guvernatorul Băncii Centrale pe piață”, ea a răspuns: „Mă uit la prețul cartofilor, cărnii roșii și laptelui de pe piață. Pâinea, laptele și combustibilul au un impact grav asupra inflației.”

Istanbul, Ankara și Izmir cele mai scumpe orașe

Prețurile medii lunare ale chiriei au crescut cu 117% într-un an în Turcia, potrivit unui studiu realizat de BETAM, un think-tank din Istanbul. În unele dintre provinciile afectate de cutremur, chiriile s-au dublat în comparație cu acum trei luni.

Global Housing Price Index al companiei internaționale de consultanță imobiliară Knight Frank a raportat că Ankara, İzmir și Istanbul au fost provinciile cu cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor, cu 135,3%, 133% și, respectiv, 127,3%.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.