joi, aprilie 7, 2022

Istanbul:Poliția a intervenit la protestul activiștilor pentru drepturile omului

15 persoane au fost reținute după protestul din Istanbul, care a urmat ca reacție dorința guvernului turc de a desființa partidul pro-kurd, HDP, conform Reuteurs.

Asociația pentru Drepturile Omului (IHD) din Turcia a declanșat protestul care a dus la arestarea a activiștilor și a trei oficiali al partidului HDP.

Mai mult, casa președintelui asociației a fost percheziționată, activitate care a fost catalogata în documentele oficiale drept “ percheziție în legătură cu o organizație teroristă”, citează DW Turkce. 

“Co-președintele, Öztürk Türkdoğan a fost reținut în această dimineață. Această operațiune, despre care nu știm încă sensul, este un exemplu final și clar de opresiune a apărătorilor drepturilor omului” ,au scris activiștii pe contul de Twitter al IHD.

Intervenția poliție a fost urmată de mesajul pe Twitter de solidaritate cu deputatul și activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu , după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității sale.

Profesorul universitar Yaman Akdeniz, printr-o postare pe Twitter, a amintit declarația lui Erdogan asupra reformelor a drepturile omului, în urmă cu două săptămâni.

“ Reforma se aplică cu viteză maximă” a ironizat acesta. 

Ce s-a întâmplat?

Un procuror turc a depus, miercuri, un dosar la Curtea Constituțională prin care cerea interzicerea HDP, punctul culminant al unei represiuni de ani de zile împotriva celui de-al treilea cel mai mare partid din parlament. HDP a numit-o „lovitură de stat politică”.

Statele Unite și Europa au criticat demersul de a deschide dosarul instanței, spunând că aceasta subminează democrația. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan a declarat că HDP are legături cu grupul militant în afara legii al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.