marți, decembrie 6, 2022

Istanbul:Poliția a intervenit la protestul activiștilor pentru drepturile omului

15 persoane au fost reținute după protestul din Istanbul, care a urmat ca reacție dorința guvernului turc de a desființa partidul pro-kurd, HDP, conform Reuteurs.

Asociația pentru Drepturile Omului (IHD) din Turcia a declanșat protestul care a dus la arestarea a activiștilor și a trei oficiali al partidului HDP.

Mai mult, casa președintelui asociației a fost percheziționată, activitate care a fost catalogata în documentele oficiale drept “ percheziție în legătură cu o organizație teroristă”, citează DW Turkce. 

“Co-președintele, Öztürk Türkdoğan a fost reținut în această dimineață. Această operațiune, despre care nu știm încă sensul, este un exemplu final și clar de opresiune a apărătorilor drepturilor omului” ,au scris activiștii pe contul de Twitter al IHD.

Intervenția poliție a fost urmată de mesajul pe Twitter de solidaritate cu deputatul și activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu , după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității sale.

Profesorul universitar Yaman Akdeniz, printr-o postare pe Twitter, a amintit declarația lui Erdogan asupra reformelor a drepturile omului, în urmă cu două săptămâni.

“ Reforma se aplică cu viteză maximă” a ironizat acesta. 

Ce s-a întâmplat?

Un procuror turc a depus, miercuri, un dosar la Curtea Constituțională prin care cerea interzicerea HDP, punctul culminant al unei represiuni de ani de zile împotriva celui de-al treilea cel mai mare partid din parlament. HDP a numit-o „lovitură de stat politică”.

Statele Unite și Europa au criticat demersul de a deschide dosarul instanței, spunând că aceasta subminează democrația. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan a declarat că HDP are legături cu grupul militant în afara legii al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.