joi, aprilie 15, 2021

Istanbul:Poliția a intervenit la protestul activiștilor pentru drepturile omului

15 persoane au fost reținute după protestul din Istanbul, care a urmat ca reacție dorința guvernului turc de a desființa partidul pro-kurd, HDP, conform Reuteurs.

Asociația pentru Drepturile Omului (IHD) din Turcia a declanșat protestul care a dus la arestarea a activiștilor și a trei oficiali al partidului HDP.

Mai mult, casa președintelui asociației a fost percheziționată, activitate care a fost catalogata în documentele oficiale drept “ percheziție în legătură cu o organizație teroristă”, citează DW Turkce. 

“Co-președintele, Öztürk Türkdoğan a fost reținut în această dimineață. Această operațiune, despre care nu știm încă sensul, este un exemplu final și clar de opresiune a apărătorilor drepturilor omului” ,au scris activiștii pe contul de Twitter al IHD.

Intervenția poliție a fost urmată de mesajul pe Twitter de solidaritate cu deputatul și activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu , după ce pe 17 martie, a fost citită decizia de ridicare a imunității sale.

Profesorul universitar Yaman Akdeniz, printr-o postare pe Twitter, a amintit declarația lui Erdogan asupra reformelor a drepturile omului, în urmă cu două săptămâni.

“ Reforma se aplică cu viteză maximă” a ironizat acesta. 

Ce s-a întâmplat?

Un procuror turc a depus, miercuri, un dosar la Curtea Constituțională prin care cerea interzicerea HDP, punctul culminant al unei represiuni de ani de zile împotriva celui de-al treilea cel mai mare partid din parlament. HDP a numit-o „lovitură de stat politică”.

Statele Unite și Europa au criticat demersul de a deschide dosarul instanței, spunând că aceasta subminează democrația. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan a declarat că HDP are legături cu grupul militant în afara legii al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news