joi, aprilie 25, 2024

Istanbul: Uigur împușcat de două ori după ce a fost forțat să spioneze pentru China

Un uigur a fost împușcat de două ori în fața unei clădiri din Istanbul, luni seară, după ce a fost forțat să spioneze pentru China, relatează Ahval News.

Cetățeanul chinez Yusufujrang Aimaitijiang, care a susținut că este amenințat de guvernul chinez,  a fost împușcat de două ori pe la spate în timp ce intra într-o clădire în care vizita un prieten.

Bărbatul a vorbit cu reporterii de la  Al Jazeera anul trecut, spunând că oficialii chinezi au amenințat că îi vor face rău familiei pentru a-l obliga să spioneze pentru China.

„Am raportat despre tot ce au făcut oamenii.Fie că erau prieteni sau rude, am împărtășit totul.” a spus bărbatul.

Mama sa a fost torturată pentru a-l convinge să spioneze

Informațiile pe care le-a furnizat l-au trimis de fapt  la închisoare în centrele de reeducare din China pentru grupul minoritar etnic musulman care locuiește în cea mai mare parte în regiunea Xinjiang, adesea din „motive inofensive și fără consecințe”.

Mama lui Aimaitijiang a fost arestată și torturată pentru a-l convinge pe bărbat să înceapă spionajul în 2012. De atunci, a lucrat pentru a se infiltra în comunitățile uighure din Afganistan, Pakistan și Turcia.

Bărbatul era la vremea respectivă în provincia minieră nordică Zonguldak, pentru că în oraș erau mai puțini uiguri pe care ar fi urmat să fie  forțat  să-i spioneze.

Victima a fost internată în spital și rămâne în stare critică. Atacatorul a fugit de la fața locului, iar poliția din Istanbul a început deja o anchetă.

Turcia a fost printre primele țări care au condamnat tratamentul aplicat de China uigurilor în 2009, când premierul de atunci Recep Tayyip Erdoğan l-a numit genocid. Ankara s-a confruntat anul acesta cu acuzații de a ajuta Beijingul să repatrieze musulmanii uighuri.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org