marți, aprilie 12, 2022

Istanbul: Uigur împușcat de două ori după ce a fost forțat să spioneze pentru China

Un uigur a fost împușcat de două ori în fața unei clădiri din Istanbul, luni seară, după ce a fost forțat să spioneze pentru China, relatează Ahval News.

Cetățeanul chinez Yusufujrang Aimaitijiang, care a susținut că este amenințat de guvernul chinez,  a fost împușcat de două ori pe la spate în timp ce intra într-o clădire în care vizita un prieten.

Bărbatul a vorbit cu reporterii de la  Al Jazeera anul trecut, spunând că oficialii chinezi au amenințat că îi vor face rău familiei pentru a-l obliga să spioneze pentru China.

„Am raportat despre tot ce au făcut oamenii.Fie că erau prieteni sau rude, am împărtășit totul.” a spus bărbatul.

Mama sa a fost torturată pentru a-l convinge să spioneze

Informațiile pe care le-a furnizat l-au trimis de fapt  la închisoare în centrele de reeducare din China pentru grupul minoritar etnic musulman care locuiește în cea mai mare parte în regiunea Xinjiang, adesea din „motive inofensive și fără consecințe”.

Mama lui Aimaitijiang a fost arestată și torturată pentru a-l convinge pe bărbat să înceapă spionajul în 2012. De atunci, a lucrat pentru a se infiltra în comunitățile uighure din Afganistan, Pakistan și Turcia.

Bărbatul era la vremea respectivă în provincia minieră nordică Zonguldak, pentru că în oraș erau mai puțini uiguri pe care ar fi urmat să fie  forțat  să-i spioneze.

Victima a fost internată în spital și rămâne în stare critică. Atacatorul a fugit de la fața locului, iar poliția din Istanbul a început deja o anchetă.

Turcia a fost printre primele țări care au condamnat tratamentul aplicat de China uigurilor în 2009, când premierul de atunci Recep Tayyip Erdoğan l-a numit genocid. Ankara s-a confruntat anul acesta cu acuzații de a ajuta Beijingul să repatrieze musulmanii uighuri.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.