marți, august 30, 2022

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

Centrul de coordonare a transporturilor (UKOME) al Municipiului Metropolitan din Istanbul, condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației, conform Gazete Duvar.

Șoferii autobuzelor publice, miniautobuzelor și autobuzelor private din Istanbul au cerut o creștere de 50-60%, spunând că altfel nu vor continua să lucreze.

Tramvai electric și operațiuni de tunel (IETT) a declarat că cheltuielile lor sunt de patru ori mai mari decât veniturile lor, în special din cauza inflației și a creșterilor recente ale prețurilor la combustibil.

„Prețul unui litru de motorină, care era de 8,2 lire în noiembrie 2021, a crescut cu 158 la sută la 21,2 lire în aprilie 2022. În domeniul transporturilor multe cheltuieli de bază se fac în valută. [Valoarea unui] dolar american [față de lire] a crescut de la 9,9 lire la 14,7 lire, cu o creștere de aproximativ 50% în aceeași perioadă”, se arată în comunicat.

Aceasta este a doua creștere a prețurilor în transportul public introdusă în Istanbul în acest an. 

La reuniunea UKOME din decembrie 2021, taxele de transport public au fost majorate cu 36%, iar taxele de servicii cu 27%.

Într-o altă mișcare, Direcția Generală a Administrației Apei și Canalizării din Istanbul (İSKİ), pe 5 aprilie, a majorat prețurile apei de uz casnic cu 29 la sută.

Un bilet întreg costă 7,67 de lire(2,36 Ron). Un abonament lunar costă 602 de lire, 185 de Ron, iar abonament de elev costă 109.00 de lire.(33 de Ron)

Inflația anuală a Turciei a crescut la 61,14% în martie, potrivit datelor oficiale, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 142,63%. Mulți cetățeni din Turcia se luptă să-și facă rost de bani pe fondul creșterii masive a costului vieții.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.