joi, martie 23, 2023

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

Centrul de coordonare a transporturilor (UKOME) al Municipiului Metropolitan din Istanbul, condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației, conform Gazete Duvar.

Șoferii autobuzelor publice, miniautobuzelor și autobuzelor private din Istanbul au cerut o creștere de 50-60%, spunând că altfel nu vor continua să lucreze.

Tramvai electric și operațiuni de tunel (IETT) a declarat că cheltuielile lor sunt de patru ori mai mari decât veniturile lor, în special din cauza inflației și a creșterilor recente ale prețurilor la combustibil.

„Prețul unui litru de motorină, care era de 8,2 lire în noiembrie 2021, a crescut cu 158 la sută la 21,2 lire în aprilie 2022. În domeniul transporturilor multe cheltuieli de bază se fac în valută. [Valoarea unui] dolar american [față de lire] a crescut de la 9,9 lire la 14,7 lire, cu o creștere de aproximativ 50% în aceeași perioadă”, se arată în comunicat.

Aceasta este a doua creștere a prețurilor în transportul public introdusă în Istanbul în acest an. 

La reuniunea UKOME din decembrie 2021, taxele de transport public au fost majorate cu 36%, iar taxele de servicii cu 27%.

Într-o altă mișcare, Direcția Generală a Administrației Apei și Canalizării din Istanbul (İSKİ), pe 5 aprilie, a majorat prețurile apei de uz casnic cu 29 la sută.

Un bilet întreg costă 7,67 de lire(2,36 Ron). Un abonament lunar costă 602 de lire, 185 de Ron, iar abonament de elev costă 109.00 de lire.(33 de Ron)

Inflația anuală a Turciei a crescut la 61,14% în martie, potrivit datelor oficiale, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 142,63%. Mulți cetățeni din Turcia se luptă să-și facă rost de bani pe fondul creșterii masive a costului vieții.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.