sâmbătă, aprilie 13, 2024

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

Centrul de coordonare a transporturilor (UKOME) al Municipiului Metropolitan din Istanbul, condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației, conform Gazete Duvar.

Șoferii autobuzelor publice, miniautobuzelor și autobuzelor private din Istanbul au cerut o creștere de 50-60%, spunând că altfel nu vor continua să lucreze.

Tramvai electric și operațiuni de tunel (IETT) a declarat că cheltuielile lor sunt de patru ori mai mari decât veniturile lor, în special din cauza inflației și a creșterilor recente ale prețurilor la combustibil.

„Prețul unui litru de motorină, care era de 8,2 lire în noiembrie 2021, a crescut cu 158 la sută la 21,2 lire în aprilie 2022. În domeniul transporturilor multe cheltuieli de bază se fac în valută. [Valoarea unui] dolar american [față de lire] a crescut de la 9,9 lire la 14,7 lire, cu o creștere de aproximativ 50% în aceeași perioadă”, se arată în comunicat.

Aceasta este a doua creștere a prețurilor în transportul public introdusă în Istanbul în acest an. 

La reuniunea UKOME din decembrie 2021, taxele de transport public au fost majorate cu 36%, iar taxele de servicii cu 27%.

Într-o altă mișcare, Direcția Generală a Administrației Apei și Canalizării din Istanbul (İSKİ), pe 5 aprilie, a majorat prețurile apei de uz casnic cu 29 la sută.

Un bilet întreg costă 7,67 de lire(2,36 Ron). Un abonament lunar costă 602 de lire, 185 de Ron, iar abonament de elev costă 109.00 de lire.(33 de Ron)

Inflația anuală a Turciei a crescut la 61,14% în martie, potrivit datelor oficiale, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 142,63%. Mulți cetățeni din Turcia se luptă să-și facă rost de bani pe fondul creșterii masive a costului vieții.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..