Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
vineri, iunie 2, 2023

,,Islamul nu are nicio legătură cu terorismul. Oricare religie care se află sub influenţa politicii tinde către violenţă,,

Profesorul Ralf K. Wüstenberg de la Universitatea Europeană Flensburg care predă teologia protestantă, a precizat că faptele teroriste  care se petrec astăzi nu au nicio legătură cu islamul.

Prof. Dr. Wüstenberg făcând referire la evenimente tragice din istoria creştinismului, a precizat: ,,Terorismul Islamist nu are nici o legătură cu islamul. Oricare  religie instrumentată de politică poate tinde către violenţă”.

Pentru a înțelege mai bine creștinismul prin prisma islamului,  a scris o carte intitulată: ,, Islamul ca supunere”(Islam als Hingabe).

În carte, cele două cuvinte „terorism” și „islam” se află unul lângă celălalt. Pentru a avea o explicație plauzibilă și bazată pe dovezi, Prof.Dr. Wüstenberg a realizat un reportaj împreună cu cotidianul „Flensburger Tageblatt”. În cadrul acestuia, el a precizat: ,,Islamul este instrumentalizat foarte mult.”

În cadrul Universității Europene Flensburg, unde Prof. Dr. Wüstenberg predă, sunt circa 400 de studenţi ce doresc să candideze pentru postul de profesor de religie.

Wüstenberg precizează  că între anii 2013-2014, când  a participat ca profesor-invitat  în „Muslim College” din cadrul Universității Cambridge, a intrat în contact cu un altfel de islam diferit  de cel pe care-l știa.

Acesta din urmă nu avea nicio legătură cu imaginea prezentată peste tot, cea de ,,religie întunecată”.

Aceste aspecte au fost mărturisite în cartea pe care a scris-o: ,,Islamul ca Supunere””(Islam als Hingabe) și care a fost publicată de Gütersloher Verlagshaus.

Imaginea  creştinismului conflictual din Irlanda  anului 1688 nu se deosebeşte  cu nimic de cea a islamului din ziua de astăzi.

În reportajul realizat de  ziarul Flensburger Tagesblatt s-a menţionat  și faptul că astăzi, dialogul cu islamul s-a îngreuiat foarte mult. Prin întrebări precum: ,,Ce putem să învăţăm de la islam?” sau ”De ce  nu  suntem mai înţelegători unul cu celălalt?”, Prof. Dr. Wüstenberg a dorit să demonstreze mai ales instrumentalizarea islamului,azi. printr-o paralelă, pentru că același lucru s-a întâmplat și cu creștinismul , mai demult, în Irlanda de Nord. „Dacă încerc captez o imagine de ansamblu din acel conflict, o să ajung să mă întreb ,, Cum poate o religie de   aibă capacitatea de a realiza un dialog?” Din acest motiv,  noi, creştinii trebuie să ne ocupăm de conţinutul religiilor ,  şi chiar dacă suntem plasaţi în faţa scenei, să ştim să privim îndărătul ei”

islam

Există un punct comun înte islam și creștinism

În momentul de față, creștinii trebuie să dea dovadă de „milă”.

 ”Acest concept este unul vast, iar cunoștințele despre el duc la dialog,” a adăugat Prof. Dr. Wüstenberg.

”Între noi există idei comune: ,Credinţa, Dumnezeu şi mila”.

La întrebarea ziaristului ,, De ce relaţia cu islamul este tensionată?” Prof. Dr. Wüstenberg a răspuns: ,,Pentru că noi o vedem ca o religie opozantă. În toate perspectivele teologice stă această idee şi asta ne măreşte frica. În această situaţie trebuie să dezvoltăm curiozitatea şi empatia.” 

Dacă religia este folosită de politică, atunci se  tinde către violenţă

 Continuăm cu o scurtă citare din dialogul realizat :

Jurnalist: Ce mesaj aveţi către persoanele care se feresc de religii?”

Prof. Dr. Wüstenberg: „Terorismul Islamist nu are nicio legătură cu religia „islam.” Noi și musulmanii, împreună trebuie să arătăm că politizarea  religiilor  tinde către violenţă. Terorismul și religia  nu au nicio legătură.”

Jurnalist: ,,În aproape toate religiile există supunere, de ce  aţi folosit titlul pentru islam drept ,,supunere ?”,

 Prof. Dr. Wüstenberg: ”Pentru că una din traducerile „islamului” este supunere, iar  înţelesul este unul concret

Jurnalist: Ce poate să înveţe creştinismul  de la islam?

 Prof. Dr. Wüstenberg: ‘’Un altfel de înțelegere despre frumusețea lui  Dumnezeu, uniformitatea la Geneza, domeniul spiritului, practicile zilnice… Adică, idea vieţii care se referă la  Dumnezeu.Noi ne gândim cum să plătim întreţinerea, facturile, dar în viaţa noastra sunt întrebari mai mari…’’

 

Faimosul sportiv, Enes Kanter: Nu putem permite alegerilor din Turcia să atenueze greșelile lui Erdogan

În centrul criticilor sale s-au aflat președintele SUA, Joe Biden, care l-a numit pe liderul turc „autocrat” în timpul campaniei sale din 2020. Dar ținta mai largă a reproșului lui Erdogan este lumea occidentală, care l-a descris ca un lider puternic asupra guvernării sale de acum 20 de ani.

Ce va face Erdogan în continuare? POLITICO: Lira este vulnerabila

O întrebare și mai importantă este dacă Erdogan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu combinația actuală de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzii. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o criză în urma alegerilor, lira fiind vulnerabilă la atac.

Erdogan revendică victoria la alegerile prezidențiale din Turcia, pe măsură ce numărătoarea continuă

Erdogan s-a ridicat pe un autobuz lângă reședința sa din Istanbul pentru a cânta din nou un cântec de campanie susținătorilor săi și a pronunța victoria.

Simțind victoria lui Erdogan, Tinerii turci se gândesc la viața în străinătate

Hasibe Kayaroğlu a sperat că alegerile prezidențiale din Turcia vor duce la schimbări. În schimb, cu câteva zile înainte de un tur de duminică, care arată din ce în ce mai mult ca o încoronare pentru președintele conservator Recep Tayyip Erdoğan, studentul la inginerie se gândește mai mult ca niciodată la viața în străinătate.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.