Deschiderea anului universitar pentru participanţii la Masteratul Spaţiul islamic: societăţi, culturi, de la Universitatea Bucureşti s-a bucurat de participarea Excelenţei Sale domnul Saker Malkawi, Ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei la Bucureşti, Chişinău şi Sofia.
Invitat de organizatorii programului de masterat care este cotat drept unul dintre cele mai interesante din acest moment din spaţiul universitar românesc, E.S. Saker Markawi nu a ezitat să încurajeze masteranzii interesaţi în descifrarea tainelor şi semnificaţiilor unei asemenea specializări, considerând-o o cale sigură de întâlnire între culturi, de armonizare şi cunoaştere reciprocă.
Invitatul a susţinut o prelegere referitor la deciziile universitare şi academice referitoare la folosirea limbii arabe în Regatul Haşemit şi a accentuat în discuţiile libere care au urmat profunda legătură dintre România şi Iordania, marcată evident şi prin cei mai bine de 12 000 de absolvenţi de facultate românească, cei care îşi desfăşoară în clipa de faţă activitatea în Iordania.
Excelenţa Sa a ţinut să elogieze efortul corpului de profesori din Universitatea Bucureşti care se implică în acest program , de relevanţă pentru densitatea schimburilor culturale.
La festivitatea de deschidere din 11 octombrie 2016, au participat toţi masteranzii din anii I şi II precum şi corpul profesoral implicat în acest demers universitar cultural complex, care se înscrie în vastul efort de cultivare a armonizării culturilor, esenţială în Europa secolului XXI , confruntată nu de puţine ori cu neînţelegeri flagrante şi priviri reductoare referitor la lumea musulmană.
Masteratul Spaţiul islamic: societăţi, culturi, de la universitatea Bucureşti îşi propune să pregătească profesionişti în domeniul studiilor culturale privitoare la zona specificată – specialişti care vor îşi vor putea desfăşura activitatea ca profesori şi cercetători (filologi, istorici etc.), jurnalişti, diplomaţi etc. Cunoştinţele asimilate în cadrul masteratului le vor permite, pe de altă parte, celor interesaţi să abordeze teze de doctorat cu subiecte legate de disciplinele studiate sau de discipline conexe.
Un asemenea masterat este prin excelenţă interdisciplinar şi corespunde orientărilor moderne din învăţământul european. Participanţii la program vor beneficia de cursuri de limbă, literatură, religie, civilizaţie, antropologie, artă, dar şi de formule suple de transmitere a unor informaţii cu conţinut practic şi cu impact imediat, menite să le asigure o pregătire multilaterală şi să se adreseze unor interese dintre cele mai variate.Directorii de program sunt prof.dr. George Grigore şi prof.dr.Luminiţa Munteanu.
(Cleopatra Lorinţiu )