marți, aprilie 16, 2024

Interviul cu Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, acordat cotidianului polonez Rzeczpospolita, preluat de Reuters

România, economia cu cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană, ar putea adera la zona euro în anul 2022, după creșterea veniturilor celor mai săraci cetățeni, a declarat  ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, într-un interviu acordat cotidianului polonez Rzeczpospolita, preluat de Reuters.

http://www.rp.pl/Unia-Europejska/308279952-Szef-rumunskiego-MSZ-Mamy-zaufanie-do-tego-co-robia-polskie-wladze.html?template=restricted

„Aderarea la zona euro este o decizie politică pe care am adoptat-o în urmă cu mai mulți ani. În prezent, îndeplinim deja criteriile formale astfel că am putea adera și mâine la uniunea monetară. Însă ne temem că acest lucru va avea un impact negativ asupra veniturilor pensionarilor și a celor mai săraci. Cred că vom adopta euro peste cinci ani, în 2022”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Zona euro este compusă în prezent din 19 state membre. Ultima țară care a aderat la zona euro este Lituania, care a făcut trecerea la moneda unică în 2015.

Cu un avans de 5,5% în trimestrul al doilea, România are în prezent cea mai mare creștere economică din UE.

Majoritatea statelor membre UE din afara uniunii monetare, inclusiv Danemarca, Suedia, Polonia și Cehia, și-au revenit mai rapid de pe urma crizei financiare globale din 2008 decât statele din zona euro. Cu toate acestea, România este în continuare una din cele mai sărace țări din Uniunea Europeană.

Luna trecută, premierul Mihai Tudose a afirmat și el că aderarea României la zona euro este „un angajament” pe care țara noastră l-a luat odată cu intrarea în Uniunea Europeană, precizând că mai este foarte mult de lucru „la convergență”. Potrivit premierului, nu există un termen fixat în acest sens. „Nu ne-am fixat un termen. Cât de repede posibil, dar nu vrem să ardem niște etape, fiindcă apoi ne facem mai mult rău decât bine”, a spus Tudose.

 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..