joi, aprilie 14, 2022

Întâlnire Péter Szijjártó- Teodor Meleșcanu, la Cluj Napoca

Conexiunile de transport dintre România și Ungaria se vor putea îmbogăți, în anii viitori, cu o nouă autostradă și cu un tren de mare viteză, a anunțat, luni, la Cluj-Napoca, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. El a avut o întâlnire la Cluj-Napoca cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, împreună susținând o conferință de presă la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai (UBB).

”O știre bună este că până în anul 2020 vom dubla numărul conexiunilor prin autostrăzi dintre Ungaria și România, acum avem una, vom avea două. Acesta nu este o situație demnă de mândrie a noastră, dar sperăm ca dintre cele zece puncte de frontieră provizorii, două să le avem puncte de trecere oficiale în viitor. În Europa infrastructura de transport se dezvoltă mai ales pe căile ferate. Considerăm că proiectul unui tren de mare viteza care să lege Budapesta prin Cluj de București trebuie să fie prioritar. Deci, probabil, într-o primă fază se va realiza conectarea Budapestei cu Clujul și, într-o a doua etapă, cele două să fie legate printr-un tren de mare viteză”, a spus ministrul ungar.

Potrivit acestuia, un proiect privind securitatea energiei este în plină desfășurare, astfel încât în 2022 va fi posibil transportul a 4,4 miliarde de metri cubi de gaz între cele două țări.

”Și o veste bună din punctul de vedere al securității energiei, datorită cooperării operatorilor noștri de sistem, în 2019 deja vom avea posibilitatea de a transporta gaze naturale dinspre România înspre Ungaria, iar în 2022 va fi posibil să transportăm între Ungaria și România 4,4 miliarde de metri cubi de gaz”, a mai spus Péter Szijjártó.

Ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a avut luni o întâlnire de lucru cu ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

Ministrul roman de externe a participat la Cluj, în cursul dimineții, la deschiderea anului universitar al UBB, urmând ca ministrul Péter Szijjártó să participe la deschiderea anului Liniei Maghiare din cadrul aceleiași universități.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.