vineri, aprilie 19, 2024

Întâlnire Péter Szijjártó- Teodor Meleșcanu, la Cluj Napoca

Conexiunile de transport dintre România și Ungaria se vor putea îmbogăți, în anii viitori, cu o nouă autostradă și cu un tren de mare viteză, a anunțat, luni, la Cluj-Napoca, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. El a avut o întâlnire la Cluj-Napoca cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, împreună susținând o conferință de presă la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai (UBB).

”O știre bună este că până în anul 2020 vom dubla numărul conexiunilor prin autostrăzi dintre Ungaria și România, acum avem una, vom avea două. Acesta nu este o situație demnă de mândrie a noastră, dar sperăm ca dintre cele zece puncte de frontieră provizorii, două să le avem puncte de trecere oficiale în viitor. În Europa infrastructura de transport se dezvoltă mai ales pe căile ferate. Considerăm că proiectul unui tren de mare viteza care să lege Budapesta prin Cluj de București trebuie să fie prioritar. Deci, probabil, într-o primă fază se va realiza conectarea Budapestei cu Clujul și, într-o a doua etapă, cele două să fie legate printr-un tren de mare viteză”, a spus ministrul ungar.

Potrivit acestuia, un proiect privind securitatea energiei este în plină desfășurare, astfel încât în 2022 va fi posibil transportul a 4,4 miliarde de metri cubi de gaz între cele două țări.

”Și o veste bună din punctul de vedere al securității energiei, datorită cooperării operatorilor noștri de sistem, în 2019 deja vom avea posibilitatea de a transporta gaze naturale dinspre România înspre Ungaria, iar în 2022 va fi posibil să transportăm între Ungaria și România 4,4 miliarde de metri cubi de gaz”, a mai spus Péter Szijjártó.

Ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a avut luni o întâlnire de lucru cu ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

Ministrul roman de externe a participat la Cluj, în cursul dimineții, la deschiderea anului universitar al UBB, urmând ca ministrul Péter Szijjártó să participe la deschiderea anului Liniei Maghiare din cadrul aceleiași universități.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.