miercuri, aprilie 24, 2024

INSULA MARE A BRĂILEI: OBIECTIV ECONOMIC IMPORTANT

Pachetul majoritar de acțiuni al companiei Agricost, care administreaza ferma Insula Mare a Brailei, a fost vândut, vânzatorul fiind Constatin Dulute, care a preluat afacerea de la defunctul Culița Tarâța cumpărătorul fiind compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, a șeicului  Hamdan Bin Zayed Al Nahyan.

Omul de afaceri Constantin Dulute este prezent în Top 300 Cei mai bogati români. În editia de anul trecut al clasamentului realizat de Capital, Constantin Dulute ocupa pozitia 86, cu o avere estimata între 65 si 67 de milioane de euro.

Pachetul majoritar de acțiuni al companiei Agricost, care administrează ferma Insula Mare a Brăilei, a fost vândut, vânzătorul fiind Constatin Duluțe. Omul de afaceri Constantin Dulute este prezent în Top 300 Cei mai bogati români.

Prin aceasta tranzactie Constantin Dulute ramâne actionar minoritar Compania din Emiratele Arabe Unite va extinde afacerile Insulei cu zootehnie, cresterea, sacrificarea si procesarea oilor.

Pretul tranzactiei: “Între 200 si 250 de milioane de euro. Nu pot sa spun exact si nici procentul înstrainat, pentru ca înca n-am semnat contractul. Este strict vorba despre o tranzactie între entități  private, nu se vinde pamântul din Insula, că  e al statului, se vinde afacerea. Palma am bătut-o, după cum am agreat și clauzele generale”, spune Dulute, pentru Capital.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a avizat pozitiv tranzactia prin care Al Dahra intra în piata agriculturii din România.

Practic, în acest moment, se poate spune ca arabii au preluat cea mai mare ferma din România si Europa, vând în vedere ca Agricost are în concesiune, pâna în 2032,  56.000 de hectar.

Cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni al Agricost, contra a circa 200 de milioane de euro (plus angajamentul unor investiţii de 500 de milioane de euro) este compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Terenul nu este parte a tranzacţiei (fiind proprietatea a statului), dar va fi folosit în continuare, în arendă, de firma cumpărată de şeic.  Informaţia a fost confirmată şi de surse din Ministerul Agriculturii, care au mărturisit că ar fi existat şi discuţii legate de menţinerea contractului de arendă aşa cum a fost semnat cu Agricost sub vechiul acţionariat, adică cel puţin până în anul 2032. De asemenea, Consiliul Concurenţei a avizat pozitiv tranzacţia prin care Al Dahra intră în piaţa agriculturii din România.

foto 3 Sheikh-Hamdan-bin-Zayed-Al-Nahyan
Cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni al Agricost, contra a circa 200 de milioane de euro (plus angajamentul unor investiţii de 500 de milioane de euro) este compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan.

Compania din Emiratele Arabe Unite a informat, într-un alt context decât această afacere, că îşi va extinde afacerile Insulei cu zootehnie, creşterea, sacrificarea şi procesarea oilor. „Din ce mi-au prezentat, vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajari pentru irigatii şi extindere în zootehnie. Pe partea cu animalele, este vorba de o dezvoltare integrată, de la creşterea animalelor- oi , la sacrificare şi procesare. Înţeleg că vor să crească 150.000 de oi în insulă, soiuri aclimatizate. Este şi normal, la ce piaţă au ei”, a declarat acesta. În 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafaţă, la care se vor adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Adică încă 6 milioane de euro. Mai exact, după ce vor achita arenda anuală de 5 milioane de euro, ei tot vor rămâne cu un câştiga de peste 10 milioane de euro anual, doar din subvenţii, fără a pune la socoteală profitul din exploatarea pământului.” (sursa Capital.ro)


 

 

 

 

 

 

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org