marți, martie 26, 2024

GALA „100 PENTRU CENTENAR”

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a premiat la Paris în cadrul proiectului Gala „100 pentru Centenar”, 10 români cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, cu distincţii simbolice de recunoaştere şi apreciere a meritelor şi contribuţiei lor la imaginea României în lume.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul a avut loc în sala bizantină a Palatului Behague, în care funcţionează Ambasada României de la Paris în prezenţa secretarului de stat MRP, Lilla Debelka, a ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, a ambasadorului Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului asociativ românesc din Franţa şi ai mass-media de limba română.

foto 2
„Avem aici valori româneşti dintr-o varietate de domenii, care aduc cinste şi mândrie României prin activitatea lor. Acum mai mult ca niciodată, având în vedere importanţa istorică a momentelor pe care le trăim, suntem în Anul Centenarului Marii Unirii, am dorit să facem o reverenţă în faţa românilor din Franţa care nu au uitat România şi care rămân mereu conectaţi cu ţara”

„Ne aflăm în statul care a şlefuit multe dintre talentele româneşti, fie că vorbim de pictori, scriitori, poeţi. Franţa a reprezentat şi reprezintă un etalon al excelenţei. Comunitatea de români din teritoriu a fost dintotdeauna reprezentativă şi a devenit şi mai numeroasă odată cu posibilităţile de mobilitate europeană. Avem aici valori româneşti dintr-o varietate de domenii, care aduc cinste şi mândrie României prin activitatea lor. Acum mai mult ca niciodată, având în vedere importanţa istorică a momentelor pe care le trăim, suntem în Anul Centenarului Marii Unirii, am dorit să facem o reverenţă în faţa românilor din Franţa care nu au uitat România şi care rămân mereu conectaţi cu ţara. Lor şi tuturor celor care păstrează şi promovează identitatea românească le mulţumim”, a afirmat secretarul de stat Lilla Debelka, citată în comunicat.

foto 3 n
Alina Pavalache, pianistă, Florentina Soare Mezzosoprano, Mayako Ito, soprană

Cei peste 200 de români prezenţi la eveniment s-au delectat cu momente artistice susţinute de maestrul naiului, Nicolae Voiculeţ, ambasador al Culturii şi Turismului Românesc, propus ambasador al Centenarului Marii Uniri a României, de soprana Mayako Ito, mezzosoprana Florentina Soare şi de pianista Alina Pavalache.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.