luni, aprilie 11, 2022

Inculpaţi în SUA: 15 membri ai forţelor de securitate turce. Erdogan protestează. ”Un atac brutal” împotriva protestarilor pașnici”! replică autorităţile americane

O decizie a Statelor Unite de a inculpa gărzile de corp turce implicate în incidente violente cu protestatari la Washington în luna mai este un „scandal”, a declarat vineri președintele Turciei Tayyip Erdogan, citat de Reuters. „Acesta este un scandal total. Este un semn scandalos despre cum funcționează justiția în Statele Unite”, a mai declarat Erdogan reporterilor după rugăciunea pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Adha.

Unsprezece persoane au fost rănite în ceea ce șeful poliției din Washington a descris ca ”un atac brutal” împotriva protestarilor pașnici în fața reședinței ambasadorului Turciei, în timpul vizitei lui Erdogan în SUA.

Un mare juriu din SUA a inculpat miercuri 19 persoane, printre care 15 membri ai forțelor de securitate turce, în legătură cu incidentele violente petrecute între protestatari și personalul de securitate al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în timpul vizitei acestuia la Washington, în luna mai.

Incidentul, petrecut după întrevederea lui Erdogan cu președintele Donald Trump la Casa Albă, a tensionat suplimentar relațiile turco-americane.

”Toți cei 19 inculpați au fost acuzați de conspirație pentru comiterea unei infracțiuni de violență, cu circumstanțe agravante”. Pedeapsa maximă pentru acest cap de acuzare este de 15 ani de detenție, dar sentința finală poate fi mai mare din cauza circumstanțelor agravante, arată procurorii.

Împotriva unor din inculpați au fost formulate capete de acuzare adiționale.

Doar doi din cei 19 inculpați sunt în arest, urmând să compară în fața justiției la 7 septembrie.

Ambasada Turciei i-a considerat responsabili pentru violențele produse pe demonstranții având legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), plasat de Ankara și de Washington pe lista organizațiilor teroriste.

 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.