joi, octombrie 15, 2020

Inculpaţi în SUA: 15 membri ai forţelor de securitate turce. Erdogan protestează. ”Un atac brutal” împotriva protestarilor pașnici”! replică autorităţile americane

O decizie a Statelor Unite de a inculpa gărzile de corp turce implicate în incidente violente cu protestatari la Washington în luna mai este un „scandal”, a declarat vineri președintele Turciei Tayyip Erdogan, citat de Reuters. „Acesta este un scandal total. Este un semn scandalos despre cum funcționează justiția în Statele Unite”, a mai declarat Erdogan reporterilor după rugăciunea pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Adha.

Unsprezece persoane au fost rănite în ceea ce șeful poliției din Washington a descris ca ”un atac brutal” împotriva protestarilor pașnici în fața reședinței ambasadorului Turciei, în timpul vizitei lui Erdogan în SUA.

Un mare juriu din SUA a inculpat miercuri 19 persoane, printre care 15 membri ai forțelor de securitate turce, în legătură cu incidentele violente petrecute între protestatari și personalul de securitate al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în timpul vizitei acestuia la Washington, în luna mai.

Incidentul, petrecut după întrevederea lui Erdogan cu președintele Donald Trump la Casa Albă, a tensionat suplimentar relațiile turco-americane.

”Toți cei 19 inculpați au fost acuzați de conspirație pentru comiterea unei infracțiuni de violență, cu circumstanțe agravante”. Pedeapsa maximă pentru acest cap de acuzare este de 15 ani de detenție, dar sentința finală poate fi mai mare din cauza circumstanțelor agravante, arată procurorii.

Împotriva unor din inculpați au fost formulate capete de acuzare adiționale.

Doar doi din cei 19 inculpați sunt în arest, urmând să compară în fața justiției la 7 septembrie.

Ambasada Turciei i-a considerat responsabili pentru violențele produse pe demonstranții având legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), plasat de Ankara și de Washington pe lista organizațiilor teroriste.

 

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.