vineri, aprilie 19, 2024

Incercări de îmbunătăţire a relaţiei germano-turce. Întâlnire la nivel de miniştri de externe

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu şi-a exprimat speranţa pentru relaţii mai bune cu Germania în noul an, înainte de întrevederea cu omologul său german Sigmar Gabriel, informează dpa.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în oraşul Goslar din centrul Germaniei, locul natal al lui Sigmar Gabriel, în efortul de a îndrepta relaţiile dintre cele două naţiuni spre „un făgaş mai bun”, potrivit Ministerului de Externe al Germaniei.

Cei doi miniştri discută despre probleme precum soarta jurnalistului cu cetăţenie germană Deniz Yucel, care este deţinut de peste zece luni în Turcia, fără a i se aduce vreo acuzaţie concretă.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat după puciul eşuat din 2016 împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc a acuzat Germania că adăposteşte susţinători ai lui Fethullah Gulen, predicator musulman în exil în SUA şi fost aliat al său pe care Erdogan îl acuză că ar fi orchestrat lovitura de stat din 2016.

deniz
Soarta jurnalistului cu cetăţenie germană Deniz Yucel, care este deţinut de peste zece luni în Turcia, fără a i se aduce vreo acuzaţie concretă, este mereu preocupantă şi pe agendă.

În prezent, mai mulţi cetăţeni germani se află închişi în Turcia sub acuzaţii legate de terorism, iar Ankara i-a acuzat la rândul său pe politicienii germani de comportament nazist după ce miniştrilor turci le-a fost interzis să participe la manifestaţii în Germania.

În pofida disputei diplomatice, „ambele părţi sunt gata pentru o normalizare a relaţiilor”, a declarat Cavusoglu într-un interviu acordat dpa înainte de vizita sa de sâmbătă.Cei doi miniştri au planificată de asemenea o vizită la Palatul Imperial din Goslar şi o plimbare prin centrul oraşului.

Cancelarul german Angela Merkel militează din septembrie 2017 petru o oprire a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.Preşedintele Macron s-a apropiat de această eventualitate exprimând vineri 5 ianuarie ideea că ar fi de preferat un „parteneriat” cu Turcia mai degrabă, decât ideea negocierilor penbtru aderare.

Cancelarul german Angela Merkel militează din septembrie 2017 petru o oprire a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

Germania , la fel ca alte ţări memebre ale UE ezită încă să rupă toate legăturile cu Turcia, mai cu seamă din cauza parteneriatelor cheie cu această ţară pe problema luptei împotriva terorismului jihadist şi a gestiunii crizei migranţilor.

Diplomaţia turcă începe acest an nou în ideea unei încercări de a depăşi izolarea şi de a relua dialogul cu UE.

http://www.france24.com/fr/20180106-turquie-allemagne-renouer-dialogue-affaires-etrangeres-diplomatie-ue

https://www.laminute.info/reprise-du-dialogue-germano-turc-lanalyse-de-luc-andre-correspondant-en-allemagne/

 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.