vineri, martie 29, 2024

În sprijinul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti

PMB va încheia un protocol cu Asociația Parcul Natural Văcărești pentru administrarea comună a ariei protejate.

Scopul protocolului îl constituie sprijinirea Asociației în elaborarea și depunerea aplicației pentru administrarea în comun a parcului natural, consilierii au adoptat un amendament în baza căruia protocolul se va încheia pe o perioadă de zece ani, nu cinci, cum era prevăzut inițial.

Asociația va trebui să elaboreze și să depună procedura necesară pentru administrarea parcului, iar în cazul în care va prelua viitoarea administrație a ariei respective, să inițieze și să deruleze procedurile științifice pentru elaborarea planului de management. De asemenea, Asociația ar urma să organizeze și implementeze activități din domeniile cercetare științifică, educație ecologică, conservarea naturii, turism, dar și să propună Primăriei proiecte vizând parcul.

Primăria se angajează să susțină proiectele de cercetare, educație și conservare ale Asociației, dar și să se implice activ, prin resurse umane și financiare, în domenii precum infrastructura de vizitare turistică, infrastructura de utilități, pază, protecție, conexiune cu orașul.

drona-1014x487

Din raportul de specialitate reiese că actualul amplasament al Lacului Văcărești reprezintă o arie naturală cu o suprafață de 183 hectare, situată în Sectorul 4, unde s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, bălți, zone mlăștinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetații bogate, cu sute de specii de plante, precum și existența a peste 90 de specii de păsări și mamifere.

Prin hotărâre de Guvern zona a fost declarată parc natural, instituindu-se regimul de arie naturală protejată.

Pe 29 noiembrie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara că, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a avut mai multe întâlniri cu membri ai Asociației Parcul Văcărești, pentru a prelua împreună administrarea Parcului Natural Văcărești. Ea a susținut că este nevoie de investiții în infrastructură pentru amenajarea zonei și redarea ei circuitului turistic.

toamna-370x200

„Orice capitală europeană dacă ar deține o astfel de valoare, o deltă urbană, ar investi și ar da-o în circuitul turistic, în circuitul public, pentru că investiția nu reprezintă bani pierduți, investiția se va întoarce înzecit, poate însutit”, aprecia primarul Gabriela Firea.

Surse PMB; Agerpres, http://parcnaturalvacaresti.ro/parcul-natural-vacaresti-a-fost-aprobat-oficial/

 

 

 

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).