sâmbătă, aprilie 9, 2022

În Harghita, cea mai slabă producție de miere din ultimii 60 de ani

Apicultorii harghiteni susțin că s-au confruntat cu un an extrem de dificil, în care producția a fost cea mai slabă din ultimii 50-60 de ani, fapt cauzat, în principal, de vremea capricioasăReprezentantul Asociației Apicultorilor din zona Odorhei, Adam Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că, în ciuda sezonului rece blând, care a permis o iernare ușoară, ceea ce a urmat a fost ‘un dezastru’, întrucât vremea a fost rece și nu a permis o dezvoltare corespunzătoare a albinelor. În plus, tot din cauza vremii ploioase, producția de miere de rapiță sau de salcâm a fost foarte slabă. Adam Jozsef a explicat că, din cauză că nu erau dezvoltate corespunzător, familiile nu au putut culege nici nectar suficient de la tei sau floarea soarelui, în multe dintre situații producția de miere fiind suficientă doar pentru hrănirea albinelor.

‘Cred că acesta este cel mai slab an din ultimii 50-60 ani. Și în 2014 a fost un an foarte greu, dar în acest an a fost și mai rău. Producția este mai puțin de jumătate din cea obținută în anul trecut’, a spus Adam Jozsef.

O altă problemă semnalată de apicultorul harghitean este aceea a tratării semințelor unor culturi cu substanțe denumite neonicotinoide, care afectează creierul albinelor, care le fac incapabile să se mai întoarcă în stup.

‘Substanța afectează creierul albinei și nu mai poate ajunge acasă. (…) Până acum, nici nu am fost băgați în seamă când am semnalat. În alte țări din UE, nu sunt permise aceste neonicotinoide, sperăm că și la noi e ultimul an când se mai folosesc’, a spus Adam Jozsef.

Acesta susține că mierea nu va lipsi de pe piața românească, dar ea va fi adusă din import și parte din ea este ‘falsificată’. ‘Vin din alte țări niște falsificări de miere cu care noi, producătorii, nu putem să concurăm. Așa de bine este falsificată mierea adusă din China sau din altă parte, că nici laboratoarele nu pot identifica(…)’, a arătat Adam Jozsef.

Acesta consideră că apicultorii ar trebui să primească despăgubiri din partea statului, așa cum se întâmplă cu agricultorii care primesc compensații în situația în care culturile le-au fost afectate de secetă sau inundații.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.