20.5 C
București
joi, septembrie 17, 2020

În Harghita, cea mai slabă producție de miere din ultimii 60 de ani

Apicultorii harghiteni susțin că s-au confruntat cu un an extrem de dificil, în care producția a fost cea mai slabă din ultimii 50-60 de ani, fapt cauzat, în principal, de vremea capricioasăReprezentantul Asociației Apicultorilor din zona Odorhei, Adam Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că, în ciuda sezonului rece blând, care a permis o iernare ușoară, ceea ce a urmat a fost ‘un dezastru’, întrucât vremea a fost rece și nu a permis o dezvoltare corespunzătoare a albinelor. În plus, tot din cauza vremii ploioase, producția de miere de rapiță sau de salcâm a fost foarte slabă. Adam Jozsef a explicat că, din cauză că nu erau dezvoltate corespunzător, familiile nu au putut culege nici nectar suficient de la tei sau floarea soarelui, în multe dintre situații producția de miere fiind suficientă doar pentru hrănirea albinelor.

‘Cred că acesta este cel mai slab an din ultimii 50-60 ani. Și în 2014 a fost un an foarte greu, dar în acest an a fost și mai rău. Producția este mai puțin de jumătate din cea obținută în anul trecut’, a spus Adam Jozsef.

O altă problemă semnalată de apicultorul harghitean este aceea a tratării semințelor unor culturi cu substanțe denumite neonicotinoide, care afectează creierul albinelor, care le fac incapabile să se mai întoarcă în stup.

‘Substanța afectează creierul albinei și nu mai poate ajunge acasă. (…) Până acum, nici nu am fost băgați în seamă când am semnalat. În alte țări din UE, nu sunt permise aceste neonicotinoide, sperăm că și la noi e ultimul an când se mai folosesc’, a spus Adam Jozsef.

Acesta susține că mierea nu va lipsi de pe piața românească, dar ea va fi adusă din import și parte din ea este ‘falsificată’. ‘Vin din alte țări niște falsificări de miere cu care noi, producătorii, nu putem să concurăm. Așa de bine este falsificată mierea adusă din China sau din altă parte, că nici laboratoarele nu pot identifica(…)’, a arătat Adam Jozsef.

Acesta consideră că apicultorii ar trebui să primească despăgubiri din partea statului, așa cum se întâmplă cu agricultorii care primesc compensații în situația în care culturile le-au fost afectate de secetă sau inundații.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.