vineri, decembrie 25, 2020

În Harghita, cea mai slabă producție de miere din ultimii 60 de ani

Apicultorii harghiteni susțin că s-au confruntat cu un an extrem de dificil, în care producția a fost cea mai slabă din ultimii 50-60 de ani, fapt cauzat, în principal, de vremea capricioasăReprezentantul Asociației Apicultorilor din zona Odorhei, Adam Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că, în ciuda sezonului rece blând, care a permis o iernare ușoară, ceea ce a urmat a fost ‘un dezastru’, întrucât vremea a fost rece și nu a permis o dezvoltare corespunzătoare a albinelor. În plus, tot din cauza vremii ploioase, producția de miere de rapiță sau de salcâm a fost foarte slabă. Adam Jozsef a explicat că, din cauză că nu erau dezvoltate corespunzător, familiile nu au putut culege nici nectar suficient de la tei sau floarea soarelui, în multe dintre situații producția de miere fiind suficientă doar pentru hrănirea albinelor.

‘Cred că acesta este cel mai slab an din ultimii 50-60 ani. Și în 2014 a fost un an foarte greu, dar în acest an a fost și mai rău. Producția este mai puțin de jumătate din cea obținută în anul trecut’, a spus Adam Jozsef.

O altă problemă semnalată de apicultorul harghitean este aceea a tratării semințelor unor culturi cu substanțe denumite neonicotinoide, care afectează creierul albinelor, care le fac incapabile să se mai întoarcă în stup.

‘Substanța afectează creierul albinei și nu mai poate ajunge acasă. (…) Până acum, nici nu am fost băgați în seamă când am semnalat. În alte țări din UE, nu sunt permise aceste neonicotinoide, sperăm că și la noi e ultimul an când se mai folosesc’, a spus Adam Jozsef.

Acesta susține că mierea nu va lipsi de pe piața românească, dar ea va fi adusă din import și parte din ea este ‘falsificată’. ‘Vin din alte țări niște falsificări de miere cu care noi, producătorii, nu putem să concurăm. Așa de bine este falsificată mierea adusă din China sau din altă parte, că nici laboratoarele nu pot identifica(…)’, a arătat Adam Jozsef.

Acesta consideră că apicultorii ar trebui să primească despăgubiri din partea statului, așa cum se întâmplă cu agricultorii care primesc compensații în situația în care culturile le-au fost afectate de secetă sau inundații.

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Istanbul: O linie de metrou va fi construită către moscheea preferată a lui Erdogan

Conform, Monitorului Oficial, de pe 17 decembrie, ministerul va construi calea ferată până la moscheea Grand Çamlıca, care a fost finalizată în 2019.

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...