vineri, martie 29, 2024

În Harghita, cea mai slabă producție de miere din ultimii 60 de ani

Apicultorii harghiteni susțin că s-au confruntat cu un an extrem de dificil, în care producția a fost cea mai slabă din ultimii 50-60 de ani, fapt cauzat, în principal, de vremea capricioasăReprezentantul Asociației Apicultorilor din zona Odorhei, Adam Jozsef, a declarat pentru AGERPRES că, în ciuda sezonului rece blând, care a permis o iernare ușoară, ceea ce a urmat a fost ‘un dezastru’, întrucât vremea a fost rece și nu a permis o dezvoltare corespunzătoare a albinelor. În plus, tot din cauza vremii ploioase, producția de miere de rapiță sau de salcâm a fost foarte slabă. Adam Jozsef a explicat că, din cauză că nu erau dezvoltate corespunzător, familiile nu au putut culege nici nectar suficient de la tei sau floarea soarelui, în multe dintre situații producția de miere fiind suficientă doar pentru hrănirea albinelor.

‘Cred că acesta este cel mai slab an din ultimii 50-60 ani. Și în 2014 a fost un an foarte greu, dar în acest an a fost și mai rău. Producția este mai puțin de jumătate din cea obținută în anul trecut’, a spus Adam Jozsef.

O altă problemă semnalată de apicultorul harghitean este aceea a tratării semințelor unor culturi cu substanțe denumite neonicotinoide, care afectează creierul albinelor, care le fac incapabile să se mai întoarcă în stup.

‘Substanța afectează creierul albinei și nu mai poate ajunge acasă. (…) Până acum, nici nu am fost băgați în seamă când am semnalat. În alte țări din UE, nu sunt permise aceste neonicotinoide, sperăm că și la noi e ultimul an când se mai folosesc’, a spus Adam Jozsef.

Acesta susține că mierea nu va lipsi de pe piața românească, dar ea va fi adusă din import și parte din ea este ‘falsificată’. ‘Vin din alte țări niște falsificări de miere cu care noi, producătorii, nu putem să concurăm. Așa de bine este falsificată mierea adusă din China sau din altă parte, că nici laboratoarele nu pot identifica(…)’, a arătat Adam Jozsef.

Acesta consideră că apicultorii ar trebui să primească despăgubiri din partea statului, așa cum se întâmplă cu agricultorii care primesc compensații în situația în care culturile le-au fost afectate de secetă sau inundații.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.