miercuri, ianuarie 27, 2021

Excepţional patrimoniu ţărănesc expus la MŢR.

Revenire la Târgurile tradiţionale.

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) organizează, din 10 până pe 23 septembrie, expoziții noi, târguri de meșteri, ateliere de creativitate, conferințe, invitând publicul să regăsească frumusețea obiectelor unui patrimoniu țărănesc excepțional.

„Muzeul Țăranului își primenește lada de zestre și o scoate la vedere în curte. (…) Să-ți schimbi hainele, înfățișarea, stilul de viață, să fii curat, să fii nou – toate acestea sunt cuprinse în primenire. (…) Obiceiul vechi țărănesc cerea să fie scoase din casă de Buna-Vestire toate hainele ‘ca să se curețe de miasmele iernii’. În muzeu lucrurile trăiesc într-un prizonierat protector, într-o temniță rafinată. Să le dăruim o scurtă, dar esențială libertate: atingerea vântului, bătaia soarelui, eleganța fragilă a ierbii. O trezire din somn. O primenire”, spune etnologul Șerban Anghelescu.

Potrivit programului acțiunii, pe 10 și 11 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, va fi organizat Târgul Galeriei de Artă Țărănească, eveniment care implică „relansarea târgurilor tradiționale într-un format mult mai apropiat de identitatea muzeului”.

Pe 13 septembrie, de la ora 18,00, la Clubul Țăranului este programată conferința „Brâncuși – semnificațiile unei revoluții”, susținută de dr. Matei Stîrcea Crăciun, iar pe 14 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, pe pajiștea muzeului, va fi prezentată instalația „Ziua Crucii” și va fi deschisă spre vizitare Biserica din Bejan.

Pe 22 septembrie, la Sala Acvariu, va fi vernisată expoziția „Drumul oii, ultimul episod 300 de oi, 100 de zile, 1.400 km”, iar pe 23 septembrie, la Sala Foaier, va fi deschisă expoziția „Arta trecerii II”, ambele putând fi vizitate până pe 30 octombrie.

Pe 23 septembrie, de la ora 19,00, la Clubul Țăranului, va avea loc concertul Tarafului din Gorj, prin acest eveniment Muzeul Național al Țăranului Român susținând campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Directorul interimar al MNȚR, Liliana Passima, a declarat recent pentru AGERPRES că „primenirea” Galeriei de Artă Țărănească reprezintă o revenire la „oferta culturală a muzeului”, la o tradiție instituită în anii ’90 – ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era „scoasă spre primenire” „dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului. „În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MȚR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta (de primenire – n.r.), în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Țărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator”, a spus Passima.

Cazurile de cenzură cresc în Turcia: 23 de jurnaliști condamnați la peste 100 de ani de închisoare în 2020

Instanțele turcești au pronunțat sentințe de 103 ani pentru 23 de jurnaliști în 2020, conform „Raportului de monitorizare media BIA 2020”,

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Turcia-România: Cum afectează noua lege fiscală micii comercianți

În România a fost modificat Codul Fiscal prin introducerea unei noi categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului bihorjust.ro

Oamenii lui Erdogan stabilesc regulile de rugăciune în cimitirul musulman din București

O familie de musulmani care trăiește înBucurești și care a vrut să roage în cimitirul mahomedan a fost informată că trebuie să primească acordul Ambasadei Turciei din București pentru a putea intra în cimitir.

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP),

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.