marți, septembrie 21, 2021

Excepţional patrimoniu ţărănesc expus la MŢR.

Revenire la Târgurile tradiţionale.

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) organizează, din 10 până pe 23 septembrie, expoziții noi, târguri de meșteri, ateliere de creativitate, conferințe, invitând publicul să regăsească frumusețea obiectelor unui patrimoniu țărănesc excepțional.

„Muzeul Țăranului își primenește lada de zestre și o scoate la vedere în curte. (…) Să-ți schimbi hainele, înfățișarea, stilul de viață, să fii curat, să fii nou – toate acestea sunt cuprinse în primenire. (…) Obiceiul vechi țărănesc cerea să fie scoase din casă de Buna-Vestire toate hainele ‘ca să se curețe de miasmele iernii’. În muzeu lucrurile trăiesc într-un prizonierat protector, într-o temniță rafinată. Să le dăruim o scurtă, dar esențială libertate: atingerea vântului, bătaia soarelui, eleganța fragilă a ierbii. O trezire din somn. O primenire”, spune etnologul Șerban Anghelescu.

Potrivit programului acțiunii, pe 10 și 11 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, va fi organizat Târgul Galeriei de Artă Țărănească, eveniment care implică „relansarea târgurilor tradiționale într-un format mult mai apropiat de identitatea muzeului”.

Pe 13 septembrie, de la ora 18,00, la Clubul Țăranului este programată conferința „Brâncuși – semnificațiile unei revoluții”, susținută de dr. Matei Stîrcea Crăciun, iar pe 14 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, pe pajiștea muzeului, va fi prezentată instalația „Ziua Crucii” și va fi deschisă spre vizitare Biserica din Bejan.

Pe 22 septembrie, la Sala Acvariu, va fi vernisată expoziția „Drumul oii, ultimul episod 300 de oi, 100 de zile, 1.400 km”, iar pe 23 septembrie, la Sala Foaier, va fi deschisă expoziția „Arta trecerii II”, ambele putând fi vizitate până pe 30 octombrie.

Pe 23 septembrie, de la ora 19,00, la Clubul Țăranului, va avea loc concertul Tarafului din Gorj, prin acest eveniment Muzeul Național al Țăranului Român susținând campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Directorul interimar al MNȚR, Liliana Passima, a declarat recent pentru AGERPRES că „primenirea” Galeriei de Artă Țărănească reprezintă o revenire la „oferta culturală a muzeului”, la o tradiție instituită în anii ’90 – ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era „scoasă spre primenire” „dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului. „În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MȚR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta (de primenire – n.r.), în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Țărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator”, a spus Passima.

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Turcia: Cea mai mare creștere a a pieței imobiliare, la nivel mondial

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Cazul Kavala: Apel către Consiliul Europei pentru începerea procedurilor împotriva Turciei

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție