sâmbătă, aprilie 20, 2024

Excepţional patrimoniu ţărănesc expus la MŢR.

Revenire la Târgurile tradiţionale.

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) organizează, din 10 până pe 23 septembrie, expoziții noi, târguri de meșteri, ateliere de creativitate, conferințe, invitând publicul să regăsească frumusețea obiectelor unui patrimoniu țărănesc excepțional.

„Muzeul Țăranului își primenește lada de zestre și o scoate la vedere în curte. (…) Să-ți schimbi hainele, înfățișarea, stilul de viață, să fii curat, să fii nou – toate acestea sunt cuprinse în primenire. (…) Obiceiul vechi țărănesc cerea să fie scoase din casă de Buna-Vestire toate hainele ‘ca să se curețe de miasmele iernii’. În muzeu lucrurile trăiesc într-un prizonierat protector, într-o temniță rafinată. Să le dăruim o scurtă, dar esențială libertate: atingerea vântului, bătaia soarelui, eleganța fragilă a ierbii. O trezire din somn. O primenire”, spune etnologul Șerban Anghelescu.

Potrivit programului acțiunii, pe 10 și 11 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, va fi organizat Târgul Galeriei de Artă Țărănească, eveniment care implică „relansarea târgurilor tradiționale într-un format mult mai apropiat de identitatea muzeului”.

Pe 13 septembrie, de la ora 18,00, la Clubul Țăranului este programată conferința „Brâncuși – semnificațiile unei revoluții”, susținută de dr. Matei Stîrcea Crăciun, iar pe 14 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, pe pajiștea muzeului, va fi prezentată instalația „Ziua Crucii” și va fi deschisă spre vizitare Biserica din Bejan.

Pe 22 septembrie, la Sala Acvariu, va fi vernisată expoziția „Drumul oii, ultimul episod 300 de oi, 100 de zile, 1.400 km”, iar pe 23 septembrie, la Sala Foaier, va fi deschisă expoziția „Arta trecerii II”, ambele putând fi vizitate până pe 30 octombrie.

Pe 23 septembrie, de la ora 19,00, la Clubul Țăranului, va avea loc concertul Tarafului din Gorj, prin acest eveniment Muzeul Național al Țăranului Român susținând campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Directorul interimar al MNȚR, Liliana Passima, a declarat recent pentru AGERPRES că „primenirea” Galeriei de Artă Țărănească reprezintă o revenire la „oferta culturală a muzeului”, la o tradiție instituită în anii ’90 – ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era „scoasă spre primenire” „dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului. „În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MȚR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta (de primenire – n.r.), în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Țărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator”, a spus Passima.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.