duminică, aprilie 10, 2022

Excepţional patrimoniu ţărănesc expus la MŢR.

Revenire la Târgurile tradiţionale.

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) organizează, din 10 până pe 23 septembrie, expoziții noi, târguri de meșteri, ateliere de creativitate, conferințe, invitând publicul să regăsească frumusețea obiectelor unui patrimoniu țărănesc excepțional.

„Muzeul Țăranului își primenește lada de zestre și o scoate la vedere în curte. (…) Să-ți schimbi hainele, înfățișarea, stilul de viață, să fii curat, să fii nou – toate acestea sunt cuprinse în primenire. (…) Obiceiul vechi țărănesc cerea să fie scoase din casă de Buna-Vestire toate hainele ‘ca să se curețe de miasmele iernii’. În muzeu lucrurile trăiesc într-un prizonierat protector, într-o temniță rafinată. Să le dăruim o scurtă, dar esențială libertate: atingerea vântului, bătaia soarelui, eleganța fragilă a ierbii. O trezire din somn. O primenire”, spune etnologul Șerban Anghelescu.

Potrivit programului acțiunii, pe 10 și 11 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, va fi organizat Târgul Galeriei de Artă Țărănească, eveniment care implică „relansarea târgurilor tradiționale într-un format mult mai apropiat de identitatea muzeului”.

Pe 13 septembrie, de la ora 18,00, la Clubul Țăranului este programată conferința „Brâncuși – semnificațiile unei revoluții”, susținută de dr. Matei Stîrcea Crăciun, iar pe 14 septembrie, între orele 10,00 – 18,00, în curtea interioară, pe pajiștea muzeului, va fi prezentată instalația „Ziua Crucii” și va fi deschisă spre vizitare Biserica din Bejan.

Pe 22 septembrie, la Sala Acvariu, va fi vernisată expoziția „Drumul oii, ultimul episod 300 de oi, 100 de zile, 1.400 km”, iar pe 23 septembrie, la Sala Foaier, va fi deschisă expoziția „Arta trecerii II”, ambele putând fi vizitate până pe 30 octombrie.

Pe 23 septembrie, de la ora 19,00, la Clubul Țăranului, va avea loc concertul Tarafului din Gorj, prin acest eveniment Muzeul Național al Țăranului Român susținând campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Directorul interimar al MNȚR, Liliana Passima, a declarat recent pentru AGERPRES că „primenirea” Galeriei de Artă Țărănească reprezintă o revenire la „oferta culturală a muzeului”, la o tradiție instituită în anii ’90 – ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era „scoasă spre primenire” „dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului. „În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MȚR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta (de primenire – n.r.), în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Țărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator”, a spus Passima.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.